Rond Erato: De Zaterdagen van de Bib

De bib presenteert ‘Rond Erato’, een programma voor grote mensen waarmee ze wil inzetten op ontmoeting en beleving in 2018.

Erato is het grote kunstwerk waar je niet naast kan kijken wanneer je de bib binnen komt. Erato is de muze van het lied en de lyriek. Niet toevallig staat de muziekcollectie van de bib vlakbij. Erato verblijft al sinds 1994 in de bib en werd gemaakt door kunstenaar Michel Janssens.

‘Rond Erato’ verzamelen we elke laatste zaterdag van de maand voor een gratis activiteit waar we de collectie en onze bezoekers met mekaar willen verbinden. Onze collectie in al haar verscheidenheid: van boeken voor mensen met groene vingers tot de mooiste folkparels tussen onze muziek. En van gedichten tot graphic novels.

Maandag wordt verwendag in de bib. We organiseren in 2018 vier lezingen over reizen en de wereld zien. Door de ogen van lokale globetrotters, maar ook door klasbakken van journalisten en fotografen. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan, passend in het thema van de avond.

Lees hier het programma voor de Zaterdagen van de Bib. Je hoeft niet in te schrijven en deze activiteiten zijn gratis. Kom gewoon langs!

Rond Erato - De Zaterdagen van de Bib

Dichter aan huis

zaterdag 27 januari
11 uur
We vieren de Week van de Poëzie met de voorstelling ‘Dichter aan huis’.
Dichters Hilde de Cock en Geert Jan Beeckman gaan de hort op en brengen de mooiste kamer van de letteren tot bij je thuis. Of – in dit geval: tot in onze bib. Laat je verbazen, ontroeren en meevoeren oog in oog met de dichter in een bijzondere omgeving, en grijp de gelegenheid om vragen te stellen over hun werk zonder de fysieke grens van een podium. ‘Dichter aan huis’ is een intieme ontmoeting met het fijnste literaire genre.

Wielerjournalist Wim Redant (Het Nieuwsblad) blikt vooruit op het wielerseizoen 2018


zaterdag 24 februari
11 uur
Koers in de bib. Vandaag finisht de Omloop het Nieuwsblad in Meerbeke. Flanders Classics stelt het nieuwe parcours voor als ‘a trip down memory lane’. In de bib blikt Wim Redant, sportjournalist bij het Nieuwsblad, vooruit op het wielerseizoen. We wagen ons ook voorzichtig aan een pronostiek: Wie o wie rijdt als eerste over de streep op de Halsesteenweg?

Geworteld in de bib

zaterdag 31 maart
11 uur
Voorjaar. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin klaar te maken. Ook in Ninove zijn er veel groene vingers. Dat merken we aan de uitleencijfers van onze huis- en tuinboeken. In de bib vertelt een professional hoe je het perfecte voorjaar in en rond je huis plant. 

Dansketting

zaterdag 28 april
11 uur
“Tientallen, honderden mensen die zich dansend doorheen de straten begeven, voorgaand door lokaal muzikaal talent. Jong en oud, schoorvoetend of toonaangevend. De groep groeit aan en nodigt iedereen uit om mee te dansen…”
Vandaag is het Dag van de Dans. Ook in Ninove nemen we deel aan De Dansketting tijdens de Week van de Amateurkunsten. We maken een menselijke dansketting, een feest op verplaatsing!
In de bib ontmoeten we een dansprofessional, voor een rondetafelgesprek over zijn/haar werk als danscoach.

I am into folk


zaterdag 26 mei
11 uur
Melanie Scheys is een rasechte Meerbekenaar en werd muzikaal opgevoed in onze academie voor muziek, woord en dans. Haar instrumenten zijn piano, diatonische accordeon en traditionele tamboertrommel. Ze is lid van de groep ‘Trommelfluit’. In de folkwereld maakte ze naam als organisator van het festival Gooikoorts en was ze coördinator van het Muziekcentrum in Dranouter. Ze is ook één van de oprichters van Folkforum Vlaanderen, een netwerkorganisatie voor professionelen in de Vlaamse folkscene. Daarnaast is ze vandaag ook bestuurslid van ‘The English Folk Expo’, dé Engelse organisatie ter promotie van folkmuziek. Melanie selecteert 10 folkparels uit onze collectie. Rond Erato vertelt ze ons over deze folkparels en beluisteren we enkele fragmenten.


Vakantie in Ninove

zaterdag 30 juni
11 uur
De vakantie staat voor de deur. In Ninove staat er weer heel wat op het programma. De dienst toerisme zakt af naar de bib en vertelt welke verborgen parels je in Ninove kan gaan ontdekken. De dienst cultuur zegt je welke Donderdag je niet mag missen en de coördinator van de speelpleinwerking legt je van A tot Z uit waar en wanneer je kinderen welkom zijn. Vandaag start ook de Schatten van Vlieg in onze bib: de BibArt bibliotheken ontwikkelden een speurtocht voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. De hele zomer lang kan je komen speuren naar de schat van Vlieg en maak je kans op leuke prijzen.


Contact informatie