Corona: regels voor horeca

Vanaf 1 september volgen er minder strenge regels voor de horeca:

  • Tijdige en duidelijk zichtbare communicatie over de maatregelen naar de klanten, personeelsleden en derden.
  • Ter beschikking stellen van handhygiënemiddelen voor personeel en klanten.
  • Regelmatig desinfecteren van de inrichting en het gebruikte materiaal.
  • Organisatie van de openbare ruimten, incl. de terrassen in de openbare ruimte, volgens de voorschriften van de lokale overheid.
  • Mondmaskerplicht voor personeel.
  • Mondmaskerplicht voor klanten, maar niet gedurende het eten, drinken, aan tafel zitten of aan de bar zitten.
  •  De social distancing moet niet langer gegarandeerd worden door de uitbater, ook niet voor eventuele wachtrijen.
  •  De minimale afstandsregels tussen tafelgezelschappen zijn geschrapt.
  •  Tafelgezelschappen kunnen voortaan uit meer dan 8 personen bestaan.
  • Zitplaatsen mogen voortaan ook zonder tafel aangeboden worden (bv. klanten mogen aan de bar zitten).
  • Klanten moeten niet langer aan tafel blijven zitten. Zij mogen zich voortaan vrij verplaatsen als ze een mondmasker dragen.
  • Bediening aan de bar is weer toegelaten.
  • De beperking van de openingsuren (van 5u tot 1u) is geschrapt.
  • Alle bepalingen m.b.t. open terrassen zijn geschrapt (geen open zijde, geen maximaal geluidsniveau).
  • Er geldt geen einduur meer voor het afhalen en leveren van maaltijden en dranken.
  • Zichtbaar gebruik van een luchtkwaliteitsmeter in de besloten ruimten (met actieplan vanaf 900 ppm en sluiting vanaf 1.200 ppm CO2).

Luchtkwaliteitsmeter verplicht

Binnen in de horecazaak is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO²) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats geïnstalleerd te worden. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO². Tussen 900 ppm en 1.200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren. Boven 1.200 ppm dient de inrichting onmiddellijk gesloten te worden.

Professionele horeca-activiteiten

Voor professionele horeca-activiteiten in het kader van evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen, blijven – naast de algemene maatregelen voor horeca-activiteiten (zie hierboven) – ook volgende ‘oude’ bepalingen van toepassing:

  • Afstand van min. 1,5m tussen de tafelgezelschappen (tenzij scheiding met plexiglas)
  • Max. 8 personen per tafel (excl. kinderen < 13 jaar), tenzij eenzelfde huishouden
  • Enkel zitplaatsen aan tafel
  • Klanten blijven zitten aan tafel (behalve bij aankomst/vertrek, toiletbezoek, buffet, afwezigheid van bediening in eenmanszaken of voor uitoefenen cafésporten/kansspelen)
  • Geen bediening aan de bar, behalve bij eenmanszaken
  • Afhaal is toegelaten

Deze strengere horecamaatregelen voor evenementen, voorstellingen, … zijn niet van toepassing op:

  • Massa-evenementen (met gebruik van het Covid Safe Ticket, voortaan ook mogelijk voor evenementen met minder dan 1500 bezoekers)
  • Binnenevenementen en voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met max. 200 bezoekers (vanaf 1 oktober wordt dit verhoogd naar max. 500 bezoekers)
  • Buitenevenementen en voorstellingen, … met max. 400 bezoekers (vanaf 1 oktober max. 750 bezoekers)

Voor de hierboven vermelde binnen- en buitenevenementen (incl. voorstellingen, …):

  • moet ook geen CERM/CIRM gehanteerd worden bij toelatingsbeslissingen door de lokale overheid. De ondergrens schuift op 1 oktober mee op naar 500 (binnen) en 750 (buiten bezoekers).
  • Vervalt de verplichting voor bezoekers om de regels van de social distancing na te leven en om een mondmasker te dragen.

Daarnaast geldt ook:

  • Nachtwinkels mogen weer geopend zijn volgens de bepalingen in de wet over de openingsuren of in een eventueel gemeentelijk nachtwinkelreglement.
  • Discotheken en dancings mogen open voor het publiek vanaf 1 oktober.. 
  • Rondrijdende ambulante activiteiten in voedingswaren (bv. ijskarren en wafelverkopers) zijn toegelaten en de consumptie van de voeding ter plekke is opnieuw toegestaan.
  • Deur-aan-deurverkoop is ook terug toegestaan.

Tijdelijke vrijstelling bezit vergunning alcoholhoudende dranken

Heel wat horecaondernemers schakelden de voorbije maanden over naar afhaal en/of belevering.  Zij konden hierbij gebruik maken van de tijdelijke vrijstelling voor het bezit van een vergunning ‘ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’, de zogenaamde handelaarsvergunning.  Deze vrijstelling loopt echter af op 30 september 2021. Na deze datum is het bezit van die vergunning weer verplicht voor elk verkooppunt van alcohol(houdende dranken).

Heb je een café, restaurant of hotel? Lees alle maatregelen in de horecagids.


Contact informatie