Overal buitenspelen deze zomer!

3
jul
2024

Elk kind verdient het om zorgeloos (en kosteloos) buiten te kunnen spelen. Daarom zet de stad al enkele jaren in op het onderhouden, vernieuwen en uitbouwen van speelterreinen, met als doel in elke deelgemeente minstens één speeltuin te realiseren.

Afgelopen lente werden de nieuwe speeltuinen in Denderwindeke (Lietersberg) en Outer (Lebeke) feestelijk geopend en binnenkort staat een make-over van het speelterrein in Meerbeke op de planning.

Bij de aanleg of vernieuwing van speeltuinen en -zones, zet de stad inclusiviteit voorop. Er wordt gezorgd voor speelmogelijkheden voor alle leeftijden, met bijzondere aandacht voor voorzieningen die ook door kinderen met een motorische of fysieke beperking, gebruikt kunnen worden. Vogelnestschommels, inclusieve draaitoestellen, motorische instructieborden en hangmatten krijgen een plek. Ook naast de speeltuigen moet het speelterrein voor rolstoelgebruikers beter toegankelijk gemaakt worden. Door brede en goed verlichte paden te voorzien, zetten we daar al een stap in de juiste richting.

Duurzaamheid staat voorop wanneer een speelterrein wordt aangepakt. In de plannen voor Meerbeke zie je een onderhoudsvriendelijke tuin opduiken en wordt er gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals Robiniahout. Dit zorgt ervoor dat het speelterrein goed in de omgeving past. Door waterdoorlatende voetpaden aan te leggen, wordt er geanticipeerd op de vochtige ondergrond die tijdens de natte maanden voor toegankelijkheidsproblemen zou kunnen zorgen. En ook de zieke ceder die er werd omgehakt, krijgt nog een plek! Die zal dienstdoen als fietsenrek en zitbank. Upcycling op z’n best!

Mooie, fijne speelterreinen onderhouden, is een hele klus. De speeltuigen worden frequent gecontroleerd zodat er steeds veilig kan worden gespeeld, maar een defect kan natuurlijk niet voorspeld worden. Bezoekers kunnen – en worden zelfs aangemoedigd om – eventuele problemen steeds te melden via de contactgegevens die ze op de informatieborden aan de speeltuin terugvinden.

Een overzicht van alle speeltuintjes waar je deze zomer (maar ook de rest van het jaar) terechtkan, vind je op ninove.be/speelterreinen