Het corona(leven) zoals het is: de noodplanningscoördinator

2
jun
2020

Wist je dat Ninove een noodplanningscoördinator heeft? Hij heet Tom Ooms, en hij moet er bij crisis- en noodsituaties voor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Doorheen het jaar maakt hij risicoanalyses voor de grote evenementen, zoals carnaval, maar nu is het een en al corona dat de klok slaat. Welkom in zijn verhaal over cellen en zonnebanken.

We spreken Tom Ooms bij hem thuis op Preulegem. Sinds de lockdown van midden maart werkt hij voornamelijk van daaruit. Hoe ziet een dag van een noodplanningscoördinator eruit?

Tom: “De voorbije weken behoorlijk anders dan normaal. (lacht) Zonder corona houd ik de wetgeving rond noodplanning bij, en maak ik risicoanalyses van de grote evenementen, zoals Omloop Het Nieuwsblad of carnaval. Ik kijk samen met onder meer politie, brandweer, dienst mobiliteit en de medische interventie hoe we alles veilig kunnen laten verlopen, en hoe we optimaal kunnen ingrijpen, mocht het toch fout gaan. In het beste geval doe ik dus enkel voorbereidend werk, en moeten mijn plannen nooit gebruikt worden, want dat zou betekenen dat er een noodsituatie is.”

En hoe verschilt je werk in coronatijd?

Tom: “Als er een noodsituatie is, bijvoorbeeld een zware brand in een bedrijf, dan kondigt de burgemeester een noodplan af, en roep ik meteen een Gemeentelijk CoördinatieComité samen in het politiehuis. In dat comité zitten naast mij ook de burgemeester, de politie, de brandweer, de medische interventie, en collega’s van logistiek en communicatie. Van daaruit beheren we dan de crisis, zeg maar. Wel, zo een comité hebben we nu ook opgericht, maar we noemen het voor het gemak Veiligheidsoverleg. We doen met die groep tweedagelijks (tot voor enkele weken dagelijks, red.) een videoconferentie, waarin we voor onze stad de gevolgen van de coronamaatregelen bespreken.”

Wat houdt dat dan juist in?

Tom: “Dat gaat heel breed. Je zag wellicht al een van de persconferenties van de Nationale Veiligheidsraad? Wel, wat daar op woensdag wordt meegedeeld, krijg ik als definitieve wettekst doorgestuurd op vrijdag, na de ministerraad. Een dag later volgen dan de concrete richtlijnen van de overheid, de FAQ’s, waarin bijvoorbeeld staat dat tuincentra open mogen. Het is mijn taak om op basis van al die teksten na te gaan wat de gevolgen zijn voor Ninove. Zijn er onduidelijkheden, dan vraag ik meer info aan de overheid. Een aantal weken terug was er bijvoorbeeld heel veel onduidelijkheid over zonnebankcentra. Mochten ze die maandag openen of niet? Het was niet af te leiden uit de wettekst of de FAQ. Tijdens het weekend heb ik dan verduidelijking gevraagd aan de overheid, en ze mochten open. De burgemeester en schepen hebben het goeie nieuws pas op zondag kunnen doorbellen naar de eigenaars van die centra. Dat was behoorlijk laat, maar sneller was niet mogelijk.”

Werkt het team van het veiligheidsoverleg samen met de andere diensten?

Tom: “In het Veiligheidsoverleg beslissen we soms om een werkcel op te richten. We hebben er zo een rond onderwijs of de bib, bijvoorbeeld. Bij het begin van de lockdown ging die bibcel na of de bibliotheek al dan niet open kon. Al die cellen koppelen dan terug naar ons, en wij nemen een beslissing. Ook voor onze lokale handelaars hebben we trouwens zo’n cel, maar omdat die grotere vormen aanneemt, noemen we dat een taskforce. Die vergaderingen woon ik ook bij.”

Veel vergaderen dus voor jou?

Tom: “Ja, en ook veel verslagen schrijven. (lacht) En het werk stopt niet in Ninove. Vanuit de stad ben ik ook betrokken bij de triagecentra in onze regio, waar mensen met coronasymptomen getest worden. Ninove heeft trouwens zo’n centrum klaarstaan, voor het geval die van Aalst of Geraardsbergen de toestroom niet meer aankunnen. Én ik zit ook in het bestuur van het schakelzorgcentrum, beter gekend als het IBIS-hotel in Aalst, waar coronapatiënten verder kunnen genezen. Het is nu enkel hopen dat het aantal patiënten blijft afbouwen, en niet meer toeneemt. Maar we houden rekening met beide scenario’s, en we maken de tijd om ons op allebei voor te bereiden.”

Noodplanningscoördinator Tom Ooms

Tom Ooms: “Het is nu enkel hopen dat het aantal patiënten blijft
afbouwen, en niet meer toeneemt. Maar we houden rekening met
beide scenario’s.”


Contact

Activiteiten zoeken