Ninove Vroeger & Nu

Fotokijkboek 

Jacques De Kegel - auteur & fotograaf

Wie kent het boekje “Ninove in oude prentkaarten” niet?  Elke stad, die zichzelf respecteerde, had er zo eentje. Deze boekjes waren in de jaren ‘70 van de vorige eeuw razend populair. En toch ontbrak er iets aan: ze reflecteerden naar het verleden, maar waren geen tijdsdocument. Daar heeft Ninovieter Jacques De Kegel nu verandering in gebracht door in de gigantische collectie oude prentkaarten van Hans Scheerlinck te gaan grasduinen en het beeld van een eeuw geleden te confronteren met het beeld uit 2021.

In zijn zoektocht naar “het beeld van vandaag” heeft hij er steeds naar gestreefd de huidige foto te nemen vanop identiek diezelfde plaats. Zijn zoektocht heeft hem eveneens naar – zelfs voor hem – ongekende plaatsen gebracht.

Het resultaat van deze zoektocht, met camera en statief in de hand en met het oog op de oude prentkaarten is voltooid. Het is een kijkboek geworden, waarbij de toeschouwer voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen het heden en het verleden, tussen de wereld van onze overgrootouders en deze van onze kleinkinderen. Het laat ook duidelijk zien dat een stad permanent in verandering is en ook moet zijn, wil ze kunnen overleven. Een vaststelling, die zich gaandeweg opdrong, is dat Ninove vandaag meer groen herbergt dan pakweg een eeuw geleden. De groeiende aandacht voor ons leefmilieu is van sommige fotoparen duidelijk af te lezen. Soms denken we nostalgisch terug aan dat verleden. Op andere momenten zijn we dan weer heel blij met de vooruitgang.

Voorintekentarief tot 24 oktober

Het fotokijkboek Ninove, Vroeger en nu bestellen met voorintekentarie aan 25 euro of een luxe-editie, genaaid met gekartonneerde kaft aan 45 euro

Stuur een mail naar: cultuur@ninove.be met vermelding van je naam, adres en bestelling (aantal exemplaren, eventueel aantal luxe-exemplaren) Stort het bedrag van je bestelling op rekeningnummer BE29 0017 1393 8264 van Cultuurforum Ninove met vermelding: Ninove Vroeger en Nu + je naam

Verkoopprijs vanaf 25 oktober 2021

 • Het fotokijkboek 'Ninove Vroeger & Nu' is te koop voor 35 euro.
 • Een luxe-editie, genaaid met gekartonneerde kaft is te koop voor 55 euro.

Ninove, vroeger & nu

Spring jij graag eens heen en weer tussen het heden en verleden? Neem het witte balkje midden in de foto vast en sleep naar links of rechts om vroeger en nu te vergelijken. 

Brusselsesteenweg

 

Brusselstraat

 

Denderkaai

 

Burchtdam

 

Begijnenbrug

 

Denderkaai

 

Okegem - Denderbrug

 

Brug Elisabethlaan

 

Brug Pollare - Zwarte Flesch

 

Stationsstraat - Biezenstraat

 

Stationsstraat

 

Stationsplein

 

Weggevoerdenstraat - Spoorwegovergang

 

Appelterre - Station NMBS

 


Contact informatie

 • Cultuur (dienst)

  oud stadhuis

  Oudstrijdersplein 6
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 17:00 (na afspraak)
  • Morgen open van 09:00 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 17:00 (na afspraak)
  Alle informatie
 • Toerisme (dienst)

  hospitaalkapel

  Burchtstraat 44
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08:30 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
  • Morgen open van 08:30 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
  Alle informatie