Maak kennis met de moni’s van KARROT

12
jul
2019

Het is behoorlijk druk in en rond De Kuip. Tientallen kinderen tussen 6 en 14 jaar komen er elke weekdag samen voor een massa plezier bij speelpleinwerking KARROT.

Hanna Debuck (foto, rechts) is een van de hoofdmonitoren van KARROT. Vijf jaar al komt ze ’s zomers naar De Kuip. Naast haar zit ‘moni’ Pauline van der Kar (foto, links), die sinds een paar jaar bij de speelpleinwerking betrokken is. “Voor mij was KARROT toch wel een serieuze sprong”, zegt Pauline. “Ik ben al jaren trainer bij een atletiekclub, maar een speelpleinwerking was nieuw voor mij. Oké, het was heftig die eerste dagen, (lacht) maar het is zó leuk.”

Té mooi beeld

“Speelpleinwerking is inderdaad niet altijd makkelijk”, zegt ook Hanna. “Het gebeurt al ‘ns dat een nieuwe monitor schrikt omdat hij of zij een té mooi beeld ervan had. Maar als je erdoor gepassioneerd raakt, zoals ik, kan je niet meer zonder. Het is geen gewone 9-to-5-vakantiejob. Als je thuiskomt, blijf je erover nadenken. Het stopt niet als je De Kuip buiten stapt. Maar je krijgt er zóveel voldoening van!”

Intens

Wat het zo boeiend maakt? “Als monitor gaat er een wereld voor je open. De kinderen komen uit heel verschillende thuissituaties. In de periode die we samenzijn, leer je zowel hen als hun situatie beter kennen en dat is heel verrijkend”, vertelt Pauline. Hanna bevestigt: ”Het mooie is ook dat we al die verschillen aan kant kunnen schuiven en dat alle kinderen samen gewoon ‘kind kunnen zijn’ en wekenlang plezier maken. Wie je ook bent of wat je ook doet of kan: bij ons krijg je geen stempel. Iedereen mag zichzelf zijn, je wordt niet beoordeeld. Dat is toch fantastisch?”

Samen op weg

Ook heel leuk, zegt Hanna, is dat de kinderen vaak jaar na jaar terugkomen en je hen ziet opgroeien tot tiener. “Het is ongelooflijk welke band je met kinderen kan opbouwen. Maar we gaan dan ook verschillende jaren samen op weg. Je volgt bijvoorbeeld hun studiekeuze, hun hobby’s en ga zo maar door. Heel tof. En als je de stad intrekt, kom je altijd wel iemand tegen die ‘hey moni’ roept. (lacht) Het moeilijkste aan de speelpleinwerking is misschien nog het afscheid elk jaar, zowel van de kinderen als van de monitoren. We zijn een hecht team. Je creëert hier banden voor het leven. Ik bekijk dit echt als een ‘once in a lifetime experience’.”

Wist je dat …

  • … de monitoren niet enkel bij elkaar terechtkunnen met vragen, maar ook bij de jeugddienst en bij LeJo?
  • … je ‘s zomers maar twee weken monitor kan zijn bij KARROT? Je kan dat wel nog aanvullen met bijvoorbeeld mobiele speelpleinwerking of een weekje speelpleinwerking in de paasvakantie.
  • … elke speelpleinwerking ‘gewone’ monitoren heeft en hoofdmonitoren? De hoofdmonitoren zorgen voor de communicatie met de ouders en ze begeleiden de monitoren die er stage lopen.
  • … de stad elk jaar ook een Taalspeelbad organiseert? De kinderen knutselen, spelen spelletjes, gaan op uitstap, sporten ... en oefenen tegelijk intens de Nederlandse taal. Het perfecte opstapje om een goede start te maken op 1 september.

Contact

Activiteiten zoeken