Molengemeente

Ninove is een unieke molengemeente. Met de houten staakmolen met open voet, de “Wildermolen” in Appelterre-Eichem, de stenen bergmolen, de “Molen ter Zeven Wegen” in Denderwindeke en de watermolen, de “Fonteintjesmolen” in Meerbeke beschikt Ninove als enige gemeente in Vlaanderen over drie maalvaardige molentypes.     

Voor meer info over de Ninoofse molens neem je best contact op met de verantwoordelijke molenaar via fonteintjesmolen@gmail.com

De vzw Fonteintjesmolen won de "Provinciale Onroerenderfgoedprijs 2020".

Klik hier voor een filmpje

Wildermolen Appelterre  Molen ter Zeven Wegen Denderwindeke Fonteintjesmolen Meerbeke

Appelterre

Wildermolen

Denderwindeke

Molen ter Zeven Wegen

Meerbeke

Fonteintjesmolen

Enkele molentypes 

Standaard- of staakmolen

Houten molen die op één punt steunt en waarvan de molenkast 360° kan worden gedraaid. Kan een open of een gesloten voet hebben. Is de oudste molenvorm en werd voor het eerst in Vlaanderen gebouwd in de 12de eeuw. Vanuit Vlaanderen verspreidde dit molentype zich later over heel Europa. De Wildermolen in Appelterre is een standaard- of staakmolen.

Bovenkruier

Stenen of houten molen waarvan enkel de kap (dak) kan worden gedraaid over 360°. Wanneer de molen op de grond staat, spreken we over een grondzeiler, wanneer hij op een berg staat, is het een beltmolen en wanneer hij een stelling heeft spreken we over een stellingmolen. De Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke is een bovenkruier.

Watermolen

Molen die zijn kracht haalt uit de energie van stromend water. Bij een onderslagmolen duwt het water onderaan op het waterrad dat aan het draaien gaat. Dit type molen komt vooral voor in vlakke gebieden. Bij een bovenslagmolen –die men vooral aantreft in heuvelachtige gebieden- valt het water boven op het rad, dat zo door het gewicht van het water in beweging wordt gezet. Bij een middenslagrad komt het water op het midden van het rad. De Fonteintjesmolen in Meerbeke is een watermolen.

Rosmolen

Molen die zijn kracht haalt uit de energie van een dier dat rondloopt. Vroeger werden verschillende soorten dieren gebruikt zoals het paard, de ezel, de os en zelfs de hond. Om duizeligheid tegen te gaan werden de lastdieren geblinddoekt, of erger nog, werden hun ogen uitgestoken. Als men ver genoeg terug gaat in de tijd merken we dat hiervoor ook slaven werden gebruikt. 


Contact informatie