Met z'n drieën naar school

24
apr
2020

Het coronavirus zette ook het schoolleven helemaal op z’n kop. Midden maart werden alle lessen opgeschort. De opvang in de scholen werd beperkt tot kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen en kinderen in kwetsbare situaties. Aan alle andere ouders werd gevraagd zelf voor hun kinderen te zorgen, ook als ze thuis moeten werken. Wij gingen eens luisteren bij juf Jolien welke impact de crisis had op haar school.

Het is rustig op de speelplaats van het Hartencollege, Buitengewoon Lager Onderwijs, in de Sint-Jorisstraat. Drie kindjes lopen van hot naar her. Een juf en een meester houden een oogje in het zeil. De juf is Jolien Van Damme. In coronatijd zorgt de ‘creajuf’, afwisselend met haar collega’s, voor opvang.

Hoeveel kindjes zijn er in de opvang?
Juf Jolien: “Dat varieert nogal, maar meestal tussen de één en vijf. Deze opvang is er natuurlijk enkel voor kinderen van ouders die een job hebben in een cruciale sector of voor kindjes die in een kwetsbare thuissituatie zitten. Maar het is eigenlijk niet te geloven dat bijna iedereen een oplossing heeft gevonden voor de opvang thuis, want vanzelfsprekend is dat niet.”

Heeft corona een grote impact op de kinderen, denk je?

Juf Jolien: “Ik hoop dat onze kinderen er geen leerachterstand door oplopen. We hebben wel werkbundeltjes opgesteld met oefeningen, die ze thuis kunnen maken, maar dan nog blijft het een lange periode. We merken dat sommige kinderen het na een vakantie van twee weken al moeilijker hebben met lezen. Er zijn dus wel wat vraagtekens, zeker als de sluiting nog weken zou duren en we veel nieuwe leerstof moeten aanbieden op afstand. Voor onze kinderen zal dat niet makkelijk zijn, want we hebben echt een één-op-één-relatie met hen. We begeleiden ze heel persoonlijk. Ik kan hen wel wat opdrachtjes sturen om Moederdag voor te bereiden, maar echt inhoudelijke leerstof ligt toch moeilijker. We kunnen tenslotte ook niet verwachten dat al onze ouders plots leerkrachten worden.”

Glen en juf Jolien

Juf Jolien en Glen, een van de kindjes in de opvang.
Glen maakte de mooie ‘DANKJEWEL!’, die naast de schoolpoort hangt.

Ook voor jullie, leerkrachten, zien de dagen er anders uit.

Juf Jolien: “Sinds de scholen gesloten zijn, zorgen we ervoor dat er altijd enkele leerkrachten aanwezig zijn. Ik kom wat vaker, omdat we een kindje in de opvang hebben met een insulinepomp om z’n diabetes onder controle te houden, en niet alle leerkrachten weten hoe dat toestel werkt. Maar het meest vreemde aan het virus is dat we afstand moeten houden met onze kindjes, en dat zijn we hier niet gewoon. Vooral de laatste schooldag voor de sluiting was bizar op dat vlak. Iedereen was gezond en wel, maar we moesten aan de kinderen toch zeggen dat ze niet te dicht bij ons mochten komen. Dat begrepen ze natuurlijk moeilijk. Ze knuffelen of omhelzen al ‘ns graag, en dat kon niet meer. En ik ben ook wel benieuwd hoe het de eerste schooldagen weer zal gaan. Want zullen we dan meteen dicht bij elkaar mogen komen? Ik weet het niet, maar hou m’n hart toch wel een beetje vast.”


Contact

Activiteiten zoeken