Kleuteratelier

Omwille van de coronamaatregelen kan er geen traditionele Buitenspeeldag doorgaan. Toch hopen we dat zoveel mogelijk kinderen op 21 april - en hopelijk ook de volgende 256 dagen van 2021 - buiten gaan spelen! 

De mooiste herinneringen van een kind en ook de strafste verhalen zijn vaak gelinkt aan het ravotten in de tuin, op straat, op het speelpleintje of in de wilde natuur.

Om ouders met kleuters een duwtje in de rug te geven om naar buiten te trekken, hebben we hieronder alvast enkele leuke ideetjes verzameld! 

Heb jij niet het nodige materiaal?


Helemaal zen met kleuteryoga

Een kleuter staat steeds klaar om met al zijn/haar zintuigen de wereld te ontdekken. Heel enthousiast en actief gaat een kleuter op onderzoek. Wanneer een kind yoga doet, komt hij/zij op een speelse manier in contact met zichzelf. Yoga houdt tevens het lichaam soepel, verbetert de motoriek en de concentratie.

Kortom je brengt bij de kleuter op een speelse manier een krachtige basis teweeg voor een gezond en evenwichtig leven! 

Zin om samen met je kleuter yoga te doen in de tuin? Bekijk dan deze instructievideo en beleef een ontspannen buitentijd! 

Top

Maak jij zelf een hangplanthouder?

Wat heb je nodig?

  • lege plastic fles(sen)
  • touw
  • mes
  • boortje of priem

Hoe ga je aan de slag?

Top

Tuinbingo, let's go!

Trek voor deze activiteit naar je tuin of doe een kleine wandeling in de buurt. Download eerst de bingokaart hieronder. Geef jouw kind een kaart en een bakje om de bingo-vondsten in te bewaren. Nu kan de zoektocht beginnen! Van de dingen die je niet kan meenemen, zoals een vogelnestje bijvoorbeeld, maak je een foto. 

Top

Ballonplezier in de eigen bubbel 

Deze opdracht is heel simpel! Neem een ballon en een vliegenmepper. Je kleuter blaast de ballon op en probeert de ballon vervolgens zo lang mogelijk in de lucht te houden met de vliegenmepper (of met een tennisracket). 

Top

#buitenspeeldag2021 

Geef je stoep een make-over met stoepkrijt of verf. Laat je kleuter het belang van buitenspelen in de verf zetten door hem/haar een voetafdruk op de stoep te laten zetten met krijt of verf.

Stuur een foto naar jeugd@ninove.be of post de foto op jouw social media met de hashtag #buitenspeeldag2021!

Wil je kleuter nog meer spelen met stoepkrijt? Doe dan mee aan de stoepkrijt-challenge! Alle info vind je op www.familiefit.be

Top

De mooiste verhalen met vertelstenen

Zoek eerst een aantal mooie stenen in je tuin of buurt. Het liefst gebruik je hiervoor gladde stenen met ronde vormen. Als je een aantal stenen hebt, mag je kleuter daar zelf een plaatje op schilderen. Leg de stenen vervolgens willekeurig naast elkaar en probeer samen met je kleuter een verhaal te maken met de plaatjes.

Dit buitenspelletje kun je binnen afmaken en als je de stenen bewaart, kan je nog vaak verhalen vertellen.

Top

Maak grave grastekeningen 

Knip een groot sjabloon uit. Dat kan van alles zijn: een ster, de beginletter van de naam van je kleuter of een dier. Neem dan een zeef en bloem. Door de bloem boven het sjabloon op het gras te laten vallen (met de zeef zorg je voor een gelijkmatige verdeling) krijg je mooie afbeeldingen op het gras. (En bij de eerst volgende regenbui zijn ze ook zo weer weg ;-)) 

Top

Heb jij niet het nodige materiaal?

Wil je graag buiten spelen met je kleuter, maar beschik je niet over het nodig buitenspeelmateriaal? Breng dan eens een bezoekje aan de speelotheek: 

  • gratis ontlenen van spelmateriaal (voor iedereen)
  • gratis ontlenen van Buitenspeeldag-knutselboxen (voor gezinnen met een laag inkomen)

De Speelodroom is elke woensdag open van 11 uur tot 17 uur, Bevrijdingslaan 9, Ninove. 

Klik hier voor meer info over de speelotheek!

Top


Contact informatie