Jeugdboekenmaand 2019

Maart = jeugdboekenmaand! Dit jaar is het thema 'Vrienden voor altijd' en staat alles in teken van vriendschap. Tijdens de maand maart organiseert de bib daarom tal van leuke activiteiten! Ontdek hieronder het programma (zowel voor bezoekers als voor scholen), of haal een folder in de bib.

Jeugdboekenmaand

Startfeest van de jeugdboekenmaand

2 maart, 10.30 uur

Het startschot van de jeugdboekenmaand wordt in bib Ninove gegeven op zaterdag 2 maart. Kom die dag langs en feest met mee!

Programma:

10.30 uur: Workshop Kleine Grote Kameleon door Annemie Vandaele

> Voor kinderen van 4 tot 6 jaar

> Vooraf inschrijven via bib@ninove.be 

11.30 uur: Geniet van een hapje en een drankje en kom het greenscreen testen. De bib voorziet ook een leuke grime en glitter tattoo stand. Plezier verzekerd! 
Voor alle leeftijden.

Voorleesuurtje

6 maart, 14.30 uur

Dierenvrienden, gekke vrienden, coole vrienden, het kan allemaal! Tijdens het voorleesuurtje luisteren we naar drie verhalen over niet alledaagse vrienden. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Daarna knutselen we vriendschapsbandjes (zie hieronder).

Schrijf je vooraf in via bib@ninove.be. Deelnemen is gratis!

Workshop vriendschapsbandjes maken

6 maart, 15 uur tot 17 uur (vrije inloop)

Maak tijdens deze workshop leuke, coole vrienschapsbandjes (workshop voor alle kinderen). Vooraf vindt er eerst een voorleesuurtje rond vriendschap plaats (voorleesuurtje voor kinderen van 3 tot 6 jaar).  

Het voorlezen start om 14.30 uur en aansluitend begint de workshop. Voor het voorleesuurtje schrijf je vooraf in via bib@ninove.be. Voor de workshop is dit niet nodig, dan is het vrije inloop.

Voorleeshalfuurtje in de bib

16 maart, 11 uur

Traditiegetrouw komen er opnieuw eerstejaarsstudenten van de lerarenopleiding lager onderwijs van Odisee Aalst een halfuurtje voorlezen in de bib. Deelnemen is gratis, maar schrijf je wel vooraf in via bib@ninove.be. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Kom het greenscreen testen

Week van 18 maart

Wil jij met een vriendje op vakantie? Beleef het in de bib. Je kiest een idyllische reisbestemming en gaat er in een flits zo heen. Als bewijs ontvang je van ons de foto digitaal. Als dat niet leuk is!

Meneer zee vertelt over Galileo

23 maart, 10.30 uur

Meneer Zee schuimt al meer dan 10 jaar scholen en bibliotheken af met vertellingen voor klein en minder klein. Tijdens de jeugdboekenmaand vertelt hij over Galileo Hannibal Columbus Blauw, een vogeltje dat zich anders voelt. Galileo gaat op wereldreis en leert dat vriendschap het allerbelangrijkste is. Dit is een voorstelling voor speelvogels van 6 tot lachbekken van 9 jaar en hun (groot-)ouders. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

Meer info over Meneer Zee: www.meneerzee.be.

Praktisch
>Inschrijven en tickets via www.bibart.be/webshop of aan de balie in de bib.

>Prijs per ticket is 3 euro (1.5 euro UiTPAS met kansentarief)

>De voorstelling gaat door in de bibzaal (zaaltje naast de bib, inagng via E. De Deynstraat).

UiTPAS voordeel
In ruil voor 5 punten kan je de voorstelling gratis bijwonen! Ruil je punten om in de bib wanneer je komt reserveren.

Primeur in de bib: Arcade Games

Week van 25 maart

Een Arcade Game is een speelkast of speelautomaat die je vroeger vaak terugvond op café of restaurant. Nostalgie alom dus. Goed nieuws: de bib brengt ze voor even terug!

Volgende Arcade Games krijgen tijdelijk een onderkomen in de bib:

  • Doom ButtonsEen arcadekast met 4 knoppen als besturing, zeer toegankelijk voor een groepje spelers van 1 tot 4 personen. Doel? Probeer de highscore te verbreken door samen te werken. Team spirit en goede reflexen zijn een must.
  • Spelfabriek
    In de Spelfabriek balanceer je op de grens tussen de digitale en de niet-digitale wereld. Eén speler en één creator werken samen in levels met blokken of manipuleren de logica met draaiknoppen.
  • Belgian Arcade
    In de Belgian Arcade vind je verschillende games die ontworpen zijn door Belgische ontwikkelaars, speciaal ontworpen voor games met 2 spelers

 

Wedstrijd 'Breng vriendschap in beeld'

Van 1 maart tot en met 8 april

Teken, maak, creëer, ... jij jouw ideale vriend of vriendschap? Kom een kader halen in de bib en toon hoe vriendschap er voor jou uitziet. Dat kan in de vorm van een tekening, een collage, een gedicht of iets heel anders.

De mooiste, gekste, leukste,… creaties winnen een prijs! De prijsuitreiking vindt plaats op 27 april. Meer info hierover volgt later.

Praktisch
>Deelnemen kan van 1 maart tot en met 8 april.

>Een kader kan je ophalen tijdens de openingsuren van de bib.

>Je creatie kan je ook tijdens de openingsuren afgeven. 

>Voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Tentoonstelling tussen de boeken

Van 27 februari tot en met 23 april

Gedurende deze periode kan je tijdens de openingsuren van de bib een ‘vriendschapstentoonstelling’ bewonderen in de bib. De bib ziet er dan plots kleurrijker uit. Leerlingen van de Academie beeldende en audiovisuele kunst werkten rond het thema 'vriendschap'.

Interactieve teken- en vertellezing 'Verbeelding'

22 maart, 9 uur, 10 uur, 11 uur en 13.30 uur (voor scholen)

Kristof Devos, illustrator van oa. 'Max maakt een vriend' brengt ons een één uur durende, interactieve teken- en vertellezing over verbeelding, waarin jij misschien wel de hoofdrol speelt! Hij toont je hoe en waar hij z’n verbeelding gebruikt om boeken te maken en daarna gaan jullie samen aan de slag. Jullie maken een verhaal, een cover, bedenken de titel en meer... Je voelt al snel hoe ver je komt met een beetje verbeelding.

Het geheel eindigt in een moment vol verwondering..

Wil je deze voorstelling bijwonen met je klas? Schrijf gauw in via  bib@ninove.be.

Voorlezen in de derde kleuterklas

12 en 14 maart, voor- of namiddag (voor scholen)

Ook dit jaar komt de bib naar de klas. We kiezen voor een prachtig verhaal over vriendschap, twee jongens en een lamp, namelijk 'Max maakt een vriend' van Kristof Devos en Claudia Vos.
Schrijf snel in via bib@ninove.be en vermeld je voorkeur voor de datum en het dagdeel.

Bibster (4de tot 6de leerjaar, voor de scholen)

Heb je zin om de bib op een andere manier te ontdekken, met de hele klas? Dat kan! Tijdens de jeugdboekenmaand kan je Bibster komen spelen. Bibster is een interactief bibliotheekspel, dat gespeeld wordt in teams van 2-4 leerlingen. Doorheen de bib los je de verschillende opdrachten op, via een tablet!

Schrijf in via bib@ninove.be om een afspraak te maken.

Boekenlijstjes

Op de website van de Jeugdboekenmaand vind je nog meer info over het thema en de boeken.


Contact informatie