Jeugdboekenmaand 2018

Elk jaar is er de Jeugdboekenmaand in het voorjaar, de leukste maand van het jaar! 

Jeugdboekenmaand 2018 bib Ninove

Eureka: sterren en planeten in de BibArt bibliotheken

In maart 2018 is het jeugdboekenmaand in de bib. Het thema van dit jaar is 'Eureka! Wetenschap & Techniek'. De BibArt bibliotheken werkten een programma uit. 

Wetenschap en techniek, dat is sterrenkunde. Nieuwsgierig zijn, dromen over andere planeten. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.

De BibArt bibliotheken, dat zijn de bibliotheken van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove, organiseren in maart activiteiten rond sterrenkunde en maken van jou een echte astronoom.

Tussen sterren en planeten, onze unieke plaats in het grote heelal - lezing

NIEUWE DATUM: vrijdag 20 april van 19 uur tot 21 uur

Ook nieuwsgierig naar de wereld van de sterrren? Volkssterrenwacht Mira laat je jouw eerste stappen in de sterrenkunde zetten. Tijdens deze lezing voor jong en oud ontdek je meer over onze mooie planeet en het heelal waarin ze zweeft.

Onze planeet is een gigantische bol. Ze is zo groot dat wanneer je aan de evenaar een koord rond de aarde wil knopen, je wel 40 000 km touw nodig hebt! Maar is de aarde wel zo reusachtig in vergelijking met andere planeten, manen en onze zon? En wat is eigenlijk het verschil tussen een planeet, een maan en een ster? 

Deze lezing is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders en kost 3 euro (1.50 euro UiTPAS aan kansentarief). Schrijf vooraf in via bib@ninove.be 

Bouw je eigen raket - workshop

woensdag 14 maart van 14 uur tot 17 uur 

Word astronaut en maak je eigen raket tijdens deze workshop van JCW vzw! We beginnen met een echte astronautentraining: je komt meer te weten over de stand van de planeten, leert de verschillende onderdelen van een spaceshuttle en ontdekt wat het betekent om in de ruimte te leven. Daarna is het tijd om jouw raket te bouwen én te lanceren! Haalt de jouwe het tot aan de maan?

Deze workshop is er voor kinderen tussen 6 en 10 jaar en kost 3 euro (1.50 euro met UiTPAS aan kansentarief). Schrijf vooraf in via bib@ninove.be, want de plaatsen zijn beperkt.

Raketpret met wegwerpmaterialen - wedstrijd

de hele maand maart tijdens de openingsuren 

Wij dagen alle kinderen uit om zelf een raket te maken met wegwerpmaterialen. Haal je knutselspullen boven en verzin je eigen gekke raket! Alles kan, zolang je knutselwerk maar in 3D is. Denk aan het milieu en gebruik wegwerpmaterialen zoals lege flessen, gebruikte doppen,... Misschien kan je wel inspiratie komen opdoen op onze workshop op 14 maart? De hele maand maart kan je je raket binnen brengen in de bib. Wij stellen ze tentoon. De origineelste raketten belonen we met een toegangsticket voor Technopolis.

Deze wedstrijd is er voor alle kinderen tot 12 jaar. Laat bij het binnenbrengen van je raket zeker je contactgegevens achter aan de bibbalie, zodat we je kunnen contacteren als je in de prijzen valt! 

Astronaut voor de lens: fotoshoot in de ruimte

26 maart t.e.m. 31 maart

Wou je altijd al zweven door de ruimte? Voor ons green screen word jij een echte astronaut! Duik in onze verkleedkoffer en neem plaats voor ons groene scherm; wij schieten je zo de ruimte in.

Van maandag 26 maart t.e.m. zaterdag 31 maart tijdens de openingsuren van de bib. Deze fotoshoot is gratis en geschikt voor alle leeftijden. Je hoeft niet in te schrijven. Kom gewoon langs!

Voorleesuurtje Wetenschap & Techniek

zaterdag 17 maart om 10.30 uur

Ons maandelijkse voorleesuurtje staat deze maand uiteraard in het teken van Wetenschap & Techniek. Studenten Lager Onderwijs van de Odisee Hogeschool Aalst verwennen de kinderen tijdens dit voorleesuurtje met de mooiste verhalen over sterren en planeten. Alle luisterkampioenen zijn welkom!

Dit gratis voorleesuurtje is er voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Schrijf je vooraf in via bib@ninove.be, want de plaatsen zijn beperkt.

Expo academie beeldende kunst 

Naar jaarlijkse traditie stopt de academie voor beeldende kunst (lagere en middelbare graad) onze jeugdbib in het jasje van de jeugdboekemaand. Kom de Eureka-werkjes bewonderen tijdens onze openingsuren.

Boekenlijstjes 

Op de website van de Jeugdboekenmaand vind je nog meer info over het thema en de boeken.

 

 


Contact informatie