Roken en horeca

In België geldt een algemeen rookverbod in openbare ruimtes, op de werkplaats en in de horeca. Dit betekent dat horeca-uitbaters overal in hun zaak duidelijk zichtbare rookverbodstekens moeten aanbrengen. Zij kunnen er ook voor kiezen om een rookkamer te installeren. Die rookkamer moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

Het moet gaan om een afgesloten ruimte met een maximale grootte van 25 % van de oppervlakte van het hele etablissement. Deze rookkamer mag geen transitzone zijn en moet zodanig ingericht zijn dat de ongemakken voor niet-rokers door de rook zoveel mogelijk worden beperkt.Er moet een rookafzuigsysteem geïnstalleerd zijn en er mogen enkel dranken worden meegenomen. Je mag er zelf geen dranken of voedsel verkopen. Er mogen geen verdeelautomaten, bingoautomaten, flipperkasten, televisies,… in de rookkamer aanwezig zijn.

Het is toegelaten te roken op een open terras. Het terras moet dan wel volledig open zijn aan ten minste één kant (ongeacht het weer) en de open kant mag niet gedeeltelijk gesloten worden door bijvoorbeeld een wind- of zonnescherm.

Personen die weigeren om het rookverbod na te leven, riskeren een boete. Zowel de roker zelf als de uitbater van de openbare ruimte kunnen beboet worden. De boetes gaan van 150 tot 5.500 euro.

De federale overheid controleert de naleving van dit verbod.


Contact informatie

Contactpersonen