Horeca in Ninove kent grootste groei in jaren

De Ninoofse horeca groeide in jaren niet zo fors als nu, anno 2021. Meer dan tien cafés en restaurants krijgen een nieuwe zaakvoerder, of worden opgestart. Verrast? Wij ook. Waarom net nú de stap zetten, in volle coronapandemie?

We brengen drie ‘nieuwe’ zaakvoerders bij elkaar, en laten hen in gesprek gaan met Natalie Vandenbussche, goed voor 18 jaar horeca-ervaring. 

Natalie runt al 18 jaar eet- en praatcafé d’Afspanning in Denderwindeke, een oude rot in het vak dus. Twee meter verderop aan tafel zit Steven Van Bont, sinds oktober zaakvoerder van In Den Keizer, maar binnenkort ook van Repoos in het Ninia Shopping Center en nóg een nieuwe bar. Ook aan tafel bijgeschoven: Arne Ribus van LOVD, een nieuwe wijnbar op de Graanmarkt, en Jean-Marie Lauwaert die je vanaf 1 juli verwelkomt in De Jachthoorn in Lebeke.

Het gaat niet goed met de horeca, hoor en lees je continu in de media. En toch zetten jullie, nieuwkomers, de stap om een zaak over te nemen of op te starten?

Arne: “Onze plannen startten al voor de coronamaatregelen er kwamen, we zijn al sinds april 2019 bezig met LOVD. Toen de pandemie alles overnam, was het natuurlijk wel even schrikken, maar we hebben nooit getwijfeld aan ons concept. Je hoort en leest inderdaad vaak dat de horeca het moeilijk heeft, maar je merkt ook dat iedereen weer uitkijkt naar een terrasje. We rekenen er dus op dat alles terug in zijn plooi zal vallen.”

Steven: “Daar ben ik ook van overtuigd. Ik heb nog twee andere zaken, in Liedekerke en Roosdaal, en vorig jaar in juni, toen de deuren weer open mochten, draaiden we onze beste cijfers ooit.”

Natalie: “Wij hadden toen ook veel volk, hier in d’Afspanning. De mensen bleven ook langer zitten dan gewoonlijk.”

Steven: “Ik vergelijk deze periode met de roaring twenties, kort na de Eerste Wereldoorlog. Zodra de angst weg was, kwamen de mensen weer buiten, en leefde de economie weer op.”

Jean-Marie: “Daar heb ik ook wel het volste vertrouwen in. In De Jachthoorn komen Bijvoorbeeld heel wat darters (vogelpik, red.), biljarters en wielertoeristen. Dat zijn stuk voor stuk mensen die niets liever willen dan opnieuw sporten en samenzijn met hun maten, die komen dus terug zodra het kan.”

Dat klinkt heel positief. Is de impact van de pandemie op de horeca dan overroepen?

Natalie: “Neen, zeker niet, integendeel. We zijn heel lang moeten sluiten en dat was moeilijk. Ik heb dat wat kunnen opvangen met takeaway-maaltijden die ik bereidde samen met m’n kinderen, maar onze kok hebben we dus maanden niet aan het werk kunnen zetten. Maar we moeten vooruitkijken, vind ik. Het heeft geen zin om te blijven hangen in negativiteit.”

Steven: “Klopt, en ik vind dat we ook wel blij mogen zijn met het sociale vangnet in ons land. We klagen snel over de hoge sociale lasten, maar het voorbije jaar hebben we daar toch wel de voordelen van gezien, denk maar aan de steunmaatregelen voor de horeca of de uitkeringen voor wie technisch werkloos was. Als je onze situatie vergelijkt met die in veel andere landen, dan kan je niet anders dan blij zijn met ons systeem.”

Hoe komt het, denken jullie, dat er net op dit moment zoveel mensen de stap zetten naar een eigen zaak? Was het een aantal jaren terug niet makkelijker?

Jean-Marie: “In mijn geval is het een samenloop van omstandigheden. Ik werkte tot voor kort op de luchthaven in Zaventem, waar ik bouwprojecten deed. Corona heeft natuurlijk grote gevolgen gehad voor die sector, en het voorbije jaar werd ik van het ene project op het andere gezet. Toen bleek dat ik de Jachthoorn kon overnemen, heb ik alles eens naast elkaar gelegd, en besloten om ervoor te gaan.”

Steven: “COVID-19 heeft voor heel wat opportuniteiten gezorgd. Dat klinkt cru, maar het is nu eenmaal zo. Een aantal cafés en restaurants is er door corona mee gestopt, en waren dus over te nemen.”

Arne: “De banken doen nu wel moeilijker dan toen we met onze plannen startten, in 2019, merken we. Als je een lening wil voor je zaak, moet je echt met een heel gedetailleerd plan komen, anders krijg je ze niet. En de coronamaatregelen zorgden natuurlijk nog voor enkele andere praktische moeilijkheden: voor de inrichting van LOVD waren we graag naar beurzen gegaan om ideeën op te doen voor de inrichting, of om stoelen te kiezen, maar dat ging nu natuurlijk niet. We hebben dus veel keuzes online moeten maken, en dat was toch niet altijd makkelijk.”

Arne, jullie starten met een volledig nieuwe zaak, in een nieuwbouw op de Graanmarkt. We zien nu dat er nog enkele nieuwe of vernieuwde zaken komen. Leeft er geen concurrentie tussen de horecazaken?

Arne: “Ik vind het net een groot pluspunt dat er meer horeca komt. Het is heel positief voor de aantrekkingskracht van onze stad. Hoe groter en mooier het aanbod, hoe groter de kans dat inwoners van pakweg Roosdaal of Gooik ook naar Ninove komen. De nieuwe zaken geven ook aan dat Ninove leeft en dat er veel geloof is in de stad.”

Natalie: “Ik zie het ook enkel als een voordeel, van mij mogen er gerust nog enkele zaken bijkomen. Zo zetten we Ninove nóg sterker op de kaart.”

Natalie en Steven, hebben jullie, vanuit jullie ervaring, nog een tip voor de starters?

Steven: “Ontwikkel een goed concept voor je zaak en probeer daar zoveel mogelijk bij te blijven. Hou zeker rekening met feedback, maar besef ook dat je niet iedereen altijd kan tevredenstellen.”

Natalie: “Misschien heeft de lockdown er wel voor gezorgd dat mensen zó sterk uitkijken naar een terrasje of eens lekker gaan eten, dat ze er weer volop van gaan genieten, en minder op de details letten. (lacht) Onze zaak is bijvoorbeeld heel kindvriendelijk, maar soms krijgen we daar kritiek op van andere klanten. Ach, je kan nooit voor íedereen goed doen, hoe graag je dat ook wil. Daar moet je wat leren mee omgaan.”

Steven: “Klopt, en nu vooral hopen dat we open kunnen blijven en dat het aantal besmettingen laag blijft. Misschien kan het sluitingsuur dan ook snel aangepast worden.”

Natalie: “Zeker. En weet je wat ik nog het meest jammere vind aan zo’n sluitingsuur? Dat wij, als zaakvoerders, na het afsluiten niets meer kunnen gaan drinken bij onze collega’s.” (lacht)

Wil je een horecazaak opstarten, maar zit je nog met vragen?

Neem dan gerust contact op met de dienst lokale economie van de stad. De medewerkers maken je graag wegwijs in de regelgeving.

Wist je trouwens dat het Meerjarenplan 2020-2025 van ons stadsbestuur heel wat initiatieven bevat om de Ninoofse horecabeleving nog groter te maken? Je leest er meer over hier.


Contact informatie