Hoppetocht fietsroute

Eeuwenlang was de heuvelachtige regio van Aalst, Affligem en Asse één van de rijkste hopstreken van Europa. Velden vol metershoge hopstaken en sierlijk opklimmende hopranken bepaalden er het landschap en brachten welvaart voor de bewoners. Niet voor niets kreeg hop de bijnaam 'het groene goud'. Hoewel de grootschalige hopteelt intussen verdween, blijft de traditie leven. Hier en daar werden hopvelden heraangelegd, en in de lokale cafés en restaurants staan weer lekkere bieren en specialiteiten met streekeigen hop op de kaart. De Hoppetocht , een thematocht op het fietsnetwerk Scheldeland en Groene Gordel, voert je langs plekken die herinneren aan de ooit zo bloeiende hopcultuur in dit verrassende stukje groen tussen Brussel en Aalst.

  • Tocht 1 (36,6 km) leidt je langs de dorpjes van de Faluintjesstreek, langs hopvelden en -monumenten, voormalige brouwerijen en de befaamde Abdij Affligem.
  • Met tocht 2 (34 km) fiets je van aan de abdij door het Vlaams-Brabantse stuk van de hopregio, en kom je onder meer voorbij de hopgemeenten Asse en Opwijk.

De Hoppetocht is verkrijgbaar bij de dienst toerisme. Prijs: € 2.


Contact informatie