Historische lezing - Cartograaf de Dijn

De bibliotheek van Ninove en de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst organiseren twee lezingen over historische Ninovieters: Philips de Dijn en Jan Stercke.

Cartograaf de Dijn: lezing op 28 maart
Enkele jaren geleden werd in de kaartenverzameling van het Arenbergpaleis in Brussel een figurative caerte van het Land van Aalst uit 1626 ontdekt. De grote wandkaart toont stadsplannen van negen steden in de regio tussen Schelde en Dender, waaronder Ninove. De kaart is niet gesigneerd, maar kan met een hoge graad van waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan Philips de Dijn, geboren in Aspelare tussen 1585 en 1590.
Philips de Dijn was niet alleen een bekende auteur van almanakken, uitgegeven in het Nederlands en het Frans, maar vooral een zeer productief landmeter en cartograaf. Een vijftigtal kaarten van hem zijn bewaard gebleven, opgemaakt van 1618 tot 1662. Opdrachtgevers waren vooral Vlaamse, Brabantse en Noord-Franse abdijen, onder andere die van Ninove.
Het werk van de Dijn resulteerde in een aantal kaartboeken waarin het goederenbezit van die abdijen, verspreid over een regio tussen Gent en Brussel, gekarteerd werd. Philips de Dijn stierf in 1665, zijn grafsteen ligt nog altijd in de kerk van Aspelare.
Eind 2018 verscheen het laatste nummer van het driemaandelijks tijdschrift Het Land van Aalst. Na 70 jaargangen verschijnen de artikels enkel nog online. Het laatste papieren tijdschrift is een jubileumuitgave, gewijd aan Philips de Dijn.

Georges Van de Winkel (historicus) gunt ons een blik in het leven en de werken van Philips de Dijn. In de marge is er een minitentoonstelling van een vijftal kaarten van het Land van Aalst en kan je scans van de Philips de Dijn-kaarten op computerscherm bekijken.

Tentoonstelling ‘Philips de Dijn, een leven in kaarten’: 14 maart - 8 april in de bibliotheek

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

do 28 maart 2019 van 20:00 tot 22:00

Waar

Bibliotheek Ninove

Graanmarkt 12
9400 Ninove

Prijs

Gratis

Basistarief: 0,00 €

Organisatie en contact

Bibliotheek Ninove

Graanmarkt 12
9400 Ninove


Activiteiten zoeken