Meldpunt discriminatie

logo UNIABen je jong of oud? Woont je familie hier al generaties of ben je van elders afkomstig? Hetero, holebi of transgender? Rijk of arm? Heb je een handicap?

Ninove is een bruisende stad met een grote diversiteit. Het is een stad op mensenmaat dat iedereen alle kansen wil geven. Kenmerken zoals leeftijd, seksuele geaardheid, nationaliteit, gezondheidstoestand, handicap en etniciteit mogen geen obstakel zijn om deze kansen te grijpen. Daarom sluiten we de ogen niet voor discriminatie.

Wanneer is er sprake van discriminatie?

Discriminatie kan ontstaan als er sprake is van ongelijke behandeling op basis van één van de volgende criteria:

Geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale positie, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming.

Unia regio Aalst behandelt meldingen

Met meldingen over discrimiatie kan je terecht bij Unia Regio Aalst. Maar wat doet Unia regio Aalst nu precies? De medewerker luistert naar jouw verhaal in alle vertrouwen. Ben je niet zeker of het om discriminatie gaat? Dan kan je bij Unia Aalst terecht voor meer informatie. Je bent niet verplicht om nadien de persoon of organisatie te verwittigen. Dat beslis jij zelf. Unia is niet bevoegd voor taal, en vragen i.v.m. gender worden behandeld door het Instituut voor Gelijkheid van vrouwen en mannen. Unia Aalst zoekt naar een oplossing. Er wordt altijd eerst gesproken met de "beklaagde". Samen met die persoon wordt er naar een oplossing gezocht. Enkel als dat niet blijkt te lukken en de discriminatie bewezen kan worden, zullen gerechtelijke stappen genomen worden.

Elke melding wordt bijgehouden in een databank, dat kan ook anoniem. Zo krijgen we een zicht op het aantal meldingen per sector (op de huurmarkt, op het werk, ...).

Voor wie?

Unia regio Aalst werkt in de eerste plaats voor alle burgers uit de ruime regio van Aalst. Unia geeft ook vorming- en beleidsadvies aan alle lokale organisaties en stadsdiensten. Unia is steeds bereid tot projectmatige samenwerking.

Wat kost het?

De dienstverlening is gratis.

Wat zijn de stappen bij een melding rond discriminatie?

Je kan op verschillende manieren discriminatie melden:

  • via het meldingsformulier telefonisch
  • via het gratis nummer 0800 12 800
  • met een brief naar Unia Aalst, Werf 9, 9300 Aalst
  • door een mail te sturen naar aalst@unia.be
  • door een afspraak te maken.

Indien je een afspraak hebt, breng je best volgende documenten mee:

  • identiteitskaart of documenten ter identificatie
  • eventuele bewijsstukken en/of verklaringen van getuigen.

Contact Unia regio Aalst

Carmen Van Puyenbroeck

Dienst Lokaal - regio Aalst

053 72 31 88, 0470 40 50 13, 02 212 30 30

carmen.vanpuyenbroeck@unia.be  - www.unia.be


Contact informatie