Wedstrijd fotografie

Grote Prijs van de stad Ninove zoekt de beste ‘haikufoto’

Als het kriebelt, organiseert de stad Ninove een kunstwedstrijd. En dan durft ze wel eens te verrassen met een origineel concept. Na een koorcompositiewedstrijd (2012) en een sportpoëziewedstrijd (2015) kiest de stad ditmaal voor een fotografiewedstrijd in het thema ‘haiga’.

De nieuwe editie van de Grote Prijs van de Stad Ninove vindt haar oorsprong in het cultuurfestival ViTrien dat de stad dit voorjaar organiseerde. Ninovieters werden opgeroepen om met hun kunstjes naar buiten te komen. Die oproep viel niet in dovemansoren en leidde tot enkele muzikale ontdekkingen, nieuw theater- en danstalent dat de planken wilde beklimmen en beeldende kunstenaars die voor het eerst hun werk exposeerden. En er was dus ook een literaire openbaring: Meerbekenaar Luc Barbé outte zich als een niet onverdienstelijk haikudichter, wiens gedichten regelmatig gepubliceerd worden in gespecialiseerde tijdschriften als ‘De Vuursteen’. Met deze nieuwe Grote Prijs slaat de stad Ninove twee vliegen in één klap: ze zet nieuw lokaal literair talent voor het voetlicht en ze gebruikt diens pennenvruchten als opstapje voor een fotografiewedstrijd.

Haiku + foto = haiga

Hoe vallen haiku’s te rijmen met fotografie? Het bindmiddel is een haiga, een traditionele Japanse kunstvorm die schilderijen en korte gedichten met elkaar combineert, meestal op handgeschept papier of rolprent. Het gedicht en de afbeelding ondersteunen elkaar of vullen elkaar aan. Voor het korte gedicht wordt veelal een haiku, senryu of tanka gebruikt. Hedendaagse haiga laten vaak een combinatie zien van digitale computertechnieken, fotografie en illustraties. De wedstrijd ‘Grote Prijs van de stad Ninove voor Fotografie (thema Haiga)’ koppelt fotografie aan haiku’s van de ‘haikudichter’ Luc Barbé.

Wie wil meedoen aan de wedstrijd, kiest eerst een haiku op de website van de stad en illustreert die vervolgens met een foto. Iedereen die op 1 januari 2017 16 jaar of ouder is, kan deelnemen. Elke deelnemer mag maximum drie foto’s indienen. De wedstrijd loopt tot 1 september 2017. Alle werken moeten uiterlijk op die dag ingediend zijn. De jury selecteert maximum 30 foto’s voor een eventuele publicatie. Aan de wedstrijd is een prijzenbedrag verbonden van 1025 euro: de Grote Prijs voor de Beste ‘Haiga’-foto ter waarde van 500 euro, twee aanmoedigingsprijzen ter waarde van 175 euro en een jongerenprijs (-25 jaar) ter waarde van 175 euro.

Het reglement voor deze wedstrijd kan je hier terugvinden en de haiku's die moeten gebruikt worden vind je terug in deze lijst.

Deelnemen kan via wedstrijd@ninove.be.


Contact informatie