GR20171214 AP7. Interpellatie van raadslid Freddy Van Eeckhout over de rechtsonzekerheid van eigendommen die door het schepencollege op de gemeentelijke inventaris worden geplaatst(datum van publicatie 29/01/2018)

Volgende motivering wordt door de heer Freddy Van Eeckhout in zijn interpellatie vermeld:

 

“In de gemeenteraad van oktober interpelleerde ik het schepencollege, inzonderheid de schepen bevoegd voor milieu, over het feit dat er een totale rechtsonzekerheid bestaat met betrekking tot de eigendommen die door het schepencollege op de gemeentelijke inventaris worden geplaatst. 

 

Wanneer een woning of grond die tot voor een paar jaar probleemloos kon worden verkocht opnieuw te koop wordt aangeboden stellen sommige eigenaars vast dat hun eigendom opgenomen werd op de gemeentelijke inventaris  en dit als historische vervuiling . 

 

Zij krijgen hieromtrent geen enkele  informatie van uit het  college van Burgemeester en schepenen . 

 

Pas bij het invullen van de notarisfiche komt alles boven water en wordt er per kadastraal nummer een bodem-oriënterend onderzoek gevraagd wat de eigenaar opzadelt men een kost van duizenden euro’s  per kadastraal perceel  en bovendien  juridische  gevolgen kan hebben bij het tot stand komen van verkoopovereenkomst . 

 

Sommige eigendommen binnen dezelfde historische exploitatie ontsnappen aan deze verplichting anderen niet . 

 

Volgens Ovam is in deze de gemeente de enige gesprekspartner die beslist over:

  • het opnemen op de inventaris ; 
  • Het schrappen uit de inventaris .

Het gaat hier wel over de zogenaamde historische vervuilingen die nog in exploitatie waren na 11 februari 1946 ( 70 jaar geleden )

In vele gevallen gaat het om leemontginning en het bakken van stenen  in buitenovens , een activiteit die reeds lang is verdwenen in onze streek . 

Graag vernam ik : 

  • hoeveel percelen er momenteel reeds opgenomen zijn op deze gemeentelijke inventaris ? 
  • Hoeveel percelen er de laatste 5 jaar werden toegevoegd ? 
  • Tegen wanneer deze gemeentelijke inventaris volledig zal zijn aangevuld met de zogenaamde historische vervuilingen

Ik dring nogmaals aan dat alle betrokkenen die eigenaar zijn van een woning of grond die op de inventaris wordt geplaatst hiervan zonder uitstel in kennis worden gebracht zodanig dat zij als eigenaar , in toepassing van het decreet , de mogelijke initiatieven kunnen nemen om hun eigendom  te schrappen uit de inventaris.”


Contact informatie