GR20170921 AP4. Interpellatie met vragen van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de schepen van patrimonium en de schepen van financiën met betrekking tot de mogelijke aankoop van de Kaaischool (datum van publicatie 11/10/2017)

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van Den Driessche in zijn interpellatie met vragen vermeld:

 

“Motivatie:

Tijdens de vorige gemeenteraad werd het agendapunt over de Kaaischool afgevoerd nadat duidelijk werd dat beloftes van de meerderheid aan de oppositie, niet werden nagekomen. Maar er zijn ook eigenaardige wendingen te merken in dat dossier.

 

Toelichting:

Zo hebben we in juni al onze bedenkingen geuit bij het feit dat de schatter in zijn ‘up-date’ plots alle negatieve elementen liet vallen. Dat doet uiteraard vragen rijzen. Alsof de schatter zijn verslag zo heeft proberen aanpassen om een fors hogere schattingswaarde te kunnen verantwoorden en daarmee in de buurt te komen van de vraagprijs. Dat de stad in dat spelletje vlot mee speelt is des te schrijnender als je weet dat de Kaaischool ooit aan de school werd geschonken, met als voorwaarde dat deze gratis terug zou worden geschonken aan de stad als deze niet meer gebruikt zou worden als school.

Het klopt dat de stad van dat recht afstand heeft gedaan om zelf eigenaar te kunnen worden van het gebouw ‘Liberale Kring’. Alleen was dat op zich al een zeer slecht onderhandelde overeenkomst met een zeer groot voordeel voor de scholengemeenschap (veel kleiner gebouw en veel kleinere grondoppervlakte). Als de stad nu ook nog eens meer zou betalen dan de marktwaarde van de Kaaischool, dan zou de stad een tweede keer Ninoofs belastinggeld verkwisten.

 

Vragen:

Klopt het dat de stad Ninove, de Kaaischool schonk aan de scholengemeenschap met als voorwaarde dat deze gratis zou worden teruggeschonken van zodra de gebouwen niet meer zouden worden gebruikt als school?

Klopt het dat de scholengemeenschap de ‘Liberale Kring’ aan de stad schonk in ruil voor het intrekken van de voorwaarde waarbij de stad terug eigenaar zou worden van de Kaaischool van zodra deze niet meer als school zou worden gebruikt? Concreet komt dit op een ruil neer van de Kaaischool (56 are) met de Liberale kring (10 are).

Vindt u dat de waarde van beide eigendommen op het moment van de ruil vergelijkbaar was?

Met welk doel werd deze ruil uitgevoerd? Wie was vragende partij? Wat was het voordeel voor de stad?

Wat was de Liberale Kring waard vooraleer Solva tot verbouwing was overgegaan?

Is de Kaaischool gelegen in een zone voor openbaar nut?

Is het gebouw van de Kaaischool op dit moment in goede bouwfysische toestand?

Is het gebouw van de Kaaischool, of delen ervan, herbruikbaar?

Beantwoord het gebouw van de Kaaischool aan de huidige normen inzake isolatie, ventilatie, brandveiligheid, technische installaties (elektriciteit – sanitair – verwarming)?

Ligt het gebouw van de Kaaischool in overstromingsgevoelig gebied?

Waarom zijn bij de herziening van de waardebepaling van de Kaaischool vele, zoniet alle, elementen die de prijs naar beneden halen, verdwenen uit het verslag?

Vindt u, als potentiële koper en handelend in het algemeen belang, de herziening van de waardebepaling van de Kaaischool nog geloofwaardig? 

Wat zijn de mogelijkheden van de huidige eigenaar van de Kaaischool (welke functies zijn toegelaten), mocht dit gebied uit het op te maken RUP worden gesloten en dus gewoon een blauw ingekleurd gebied blijven op het gewestplan?

Hoe lang staat het gebouw intussen leeg?

Is het gebouw intussen opgenomen in de inventaris van leegstaande en verwaarloosde gebouwen?

Is er op dit moment vraag naar een perceel grond in een zone voor openbaar nut?

Wat is de marktwaarde van een perceel grond in een zone voor openbaar nut?

Wat is de marktwaarde van een perceel  grond in woongebied?

Zou het niet getuigen van intellectuele eerlijkheid om, rekening houdend met het feit dat de Kaaischool ooit werd geruild tegen de Liberale Kring, de prijs voor de Kaaischool te laten samenvallen met de waarde van de Liberale Kring, voor aanvang van de verbouwingswerken aan de Liberale Kring?

Vanwaar een verhoging van de geschatte waarde van 985.000 euro op 26/12/2014 naar 1.350.000 euro op 08/05/2017? Hoe kan deze verhoging van 37% op 2,5 jaar worden verantwoord?

 

Voorstel:

Gelet op de historiek van eigendomsoverdrachten tussen de scholengemeenschap en de stad Ninove.

Gelet op de reeds gekende toekomstige invulling van de Inghelant site waar de Kaaischool deel van uit maakt.

Gelet op het verdwijnen van alle elementen die de schattingsprijs doen dalen in de nieuwe schatting die werd uitgevoerd op 08/05/2017 door dezelfde landmeter die voor hetzelfde goed op 26/12/2014 al een veel minder gunstige schatting uitvoerde voor hetzelfde perceel en gebouw.

Gelet op het ontbreken van enige motivering voor het fors verhogen van de schattingsprijs met 37% op minder dan 3 jaar terwijl de bouwfysische toestand van het gebouw er intussen verder is op achteruit gegaan.

Gelet op de financiële toestand van de stad.

 

Beslist de gemeenteraad om een openbare aanbesteding uit te schijven voor de opmaak van een nieuwe onafhankelijke schatting van zowel het gebouw van de Kaaischool (in de huidige toestand) als het gebouw van de Liberale kring (vóór uitvoering van de verbouwingswerken) door een beëdigd schatter.”

 

 

Deze stemming wordt met 14 ja-stemmen (Forza Ninove, N-VA en de onafhankelijke raadsleden) en 19 nee-stemmen (Open VLD, CD&V en Sp.a-Groen) niet aanvaard.


Contact informatie