GR20170330 AP4. Interpellatie van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de schepen van patrimonium en erfgoed m.b.t. de promotie en onderhoud van de Ninoofse molens (datum van publicatie 13/04/2017)

 

 

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van  in zijn interpellatie vermeld:

 

“Motivatie:

Als afgevaardigde van onze fractie wordt ik hooguit enkele keren per jaar uitgenodigd op de Ninoofse molencommissie. Op de erfgoedraad is een afvaardiging van de gemeenteraadsfracties (en zelfs onze aanwezigheid) om een of andere reden zelfs helemaal niet gewenst.

 

Toelichting:

Een van de redenen waarvoor de molencommissie werd opgericht was om de recent gerestaureerde molens beter te onderhouden, ze meer te laten draaien en ze ook meer open te stellen voor het publiek.

Op het terrein is daar echter bijzonder weinig van te merken. Op de webstek van de stad is het zoeken naar een naald in een hooiberg om zelfs maar een begin van info te vinden over de Wildermolen en de Molen ter Zeven Wegen. Laat staan dat je op de webstek terecht kan voor de openingsuren. Zelfs onder de rubriek ‘Erfgoed’ staat er niets vermeld over het bestaan van deze molens, laat staan dat er veel te vinden is over ander erfgoed van de stad. En ook bij de dienst toerisme weet men blijkbaar niet wanneer de molens open zijn voor publiek, behalve dan tijdens molendagen of de jaarlijkse erfgoeddag.

 

Vragen:

  1. Hoeveel heeft de restauratie van de Wildermolen en de Molen Ter Zeven Wegen gekost (zowel aandeel provincie als aandeel stad)?
  2. Waarom kan de dienst Toerisme op een eenvoudige vraag als ‘Wanneer is de Wildermolen toegankelijk?’ niet per kerende antwoorden?
  3. Op welke wijze kan een geïnteresseerde burger of toerist dan wel te weten komen wanneer de molens open zijn voor publiek (behalve op de molendag of de erfgoeddag)?
  4. Op welke wijze kan een toerist te weten komen dat er windmolens zijn in Ninove? Via ‘Ontdek Ninove’ kan je naar de ‘Toeristische troeven’ , maar daar staan ze niet bij. Zijn dat dan geen toeristische troeven?
  5. Hoe ziet het actieplan van deze meerderheid er uit inzake het onderhouden, laten draaien en open stellen van de 2 Ninoofse windmolens?
  6. In het befaamde Lente-akkoord heb ik niets gevonden over ‘Toerisme’ en evenmin over ‘Erfgoed’, behalve onder de noemer ‘Vrije Tijd’. Hoe ver staat het bestuur met de uitvoering van punten 10, 12 en 13 van dat akkoord?”

 

 


Contact informatie