GR20170330 Punt 6. Dienst communicatie - besluit tot oprichting van dorpsraden (datum van publicatie 13/04/2017)

Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen;

 

Gelet op de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 oktober 2015 waarbij het volgende werd goedgekeurd:

- principe van de oprichting van een dorpsraad in de deelgemeenten die aan ‘Dynamiet in de dorpen’ hebben deelgenomen en geïnteresseerd zijn in de oprichting van een dorpsraad als een structureel instrument om aan het beleid te participeren.

- de samenwerkingsovereenkomst tussen het stadsbestuur en de dorpsraad m.b.t. de opdracht, doelstellingen, samenstelling en werking van de dorpsraad

- de organisatie van een proefproject in Lieferinge in 2016

- na evaluatie van het proefproject, vanaf 2017 ook een samenwerkingsovereenkomst aan te bieden aan de andere deelgemeenten die aan ‘Dynamiet in de dorpen’ hebben deelgenomen en geïnteresseerd zijn in de oprichting van een dorpsraad.

- binnen de dienst communicatie een contactambtenaar voor de dorpsraden aan te duiden.

- vanaf 2016 in het budget voor elke opgerichte dorpsraad een jaarlijkse toelage, zoals bepaald in de samenwerkingsovereenkomst, te bepalen.

 

Overwegende dat deze samenwerkingsovereenkomst o.a. bepaalt dat financiële ondersteuning in de vorm van een jaarlijkse toelage (bedoeld voor de normale werkingskosten van de dorpsraad en de organisatie van de bewonersvergaderingen) kan verleend worden. Deze toelage bedraagt 500 euro in het startjaar van de dorpsraad;

 

Overwegende dat een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst kan worden goedgekeurd.

 

Gelet op het visum van de financieel beheerder dat wordt verleend;

 

Besluit:

 

 

met 23 ja-stemmen (Dirk Vanderpoorten, Tania De Jonge, Katie Coppens, Veerle Cosyns, Henri Evenepoel, Wouter Vande Winkel, Paul De Schepper, Marc Torrekens, Alain Triest, Lieven Meert, Michel Casteur, Freddy Van Eeckhout, Jacques Timmermans, Jannick Violon, Octaaf Van Ongeval, Corinne Vanbelle, Stijn Vermassen, Joost Arents, Maria Keymolen, Kurt Van Den Driessche, Veerle Vanderpoorten, Misja De Ridder, Bruno Van Der Haeghen)

5 onthoudingen  (Guy D'haeseleer, Ilse Malfroot, Femke D'Hondt, Gerd Rassaerts, Hedwig Steenhout)

 

 

Artikel 1

 

Volgende samenwerkingsovereenkomst tussen stadsbestuur en dorpsraad wordt goedgekeurd:

 

OPDRACHT EN DOELSTELLINGEN VAN DE DORPSRAAD

 

De dorpsraad brengt op een duurzame manier de bewoners van de deelgemeente dichter bij het lokale beleid door hen een stem in het beleid te geven. De dorpsraad zet zich in voor het algemeen belang van de deelgemeente en zijn bewoners; hij is niet bedoeld als een individuele klachtenbank.

 

De dorpsraad is een structureel, interactief en participatief aanspreekpunt voor het stadsbestuur:

-     structureel: het stadsbestuur erkent de dorpsraad als een volwaardige partner bij de voorbereiding en de uitvoering van het beleid dat betrekking heeft op de deelgemeente;

-     interactief: het stadsbestuur voert een open en constructieve dialoog met de dorpsraad en de bewoners van de deelgemeente;

-     participatief: het stadsbestuur nodigt alle bewoners van de deelgemeente uit om via de dorpsraad aan het beleid deel te nemen en voorstellen te doen die zij nuttig achten om de leefbaarheid van en de woonkwaliteit in de deelgemeente te verhogen

 

SAMENSTELLING EN WERKING VAN DE DORPSRAAD

 

De dorpsraad heeft een open structuur. Iedere bewoner van de deelgemeente kan op elk moment toetreden, elke vergadering van de dorpsraad is openbaar. Wie tot de dorpsraad wil toetreden, dient een aanvraag in bij het dagelijks bestuur van de dorpsraad.

 

Met het oog op een vlotte werking van de dorpsraad gelden enkele voorwaarden voor wie eraan wil deelnemen:

-     regelmatig aanwezig zijn op de vergaderingen

-     respectvol omgaan met de mening van een ander

-     oog en oor hebben voor wat leeft in de deelgemeente

-     gemeenteraads- en OCMW-raadsleden kunnen geen lid zijn van de dorpsraad

 

De dorpsraad kiest onder zijn leden een dagelijks bestuur dat bestaat uit een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Het dagelijks bestuur neemt de volgende taken op zich:

-     het opstellen van de agenda van de vergaderingen

-     het leiden van de vergaderingen

-     het maken van een verslag van de vergaderingen

-     het contacteren van het stadsbestuur via een aangewezen ‘contactambtenaar’

-     het beheren van de financiën van de dorpsraad

-     het rapporteren, eenmaal per jaar, over de werking van de dorpsraad

 

De dorpsraad kan een huishoudelijk reglement opstellen om de verdere werking van de raad te bepalen.

 

COMMUNICATIE MET HET STADSBESTUUR

 

Het stadsbestuur duidt een contactambtenaar aan voor alle communicatie tussen het stadsbestuur en de dorpsraad. De contactambtenaar wordt uitgenodigd op elke vergadering van de dorpsraad en nodigt de politieke mandatarissen of andere relevante personen uit van wie de aanwezigheid op de vergadering van de dorpsraad gewenst is. De contactambtenaar zorgt voor de administratieve, logistieke en financiële ondersteuning van het stadsbestuur naar de dorpsraad, en omgekeerd. De communicatie en de samenwerking tussen het stadsbestuur en de dorpsraad via de contactambtenaar kan in een afsprakennota verder verfijnd worden.

 

ONDERSTEUNING VAN DE DORPSRAAD DOOR HET STADSBESTUUR

 

Voor een optimale werking van de dorpsraad voorziet het stadsbestuur de volgende ondersteuning:

-     ondersteuning op administratief, technisch en logistiek gebied via de contactambtenaar zoals afgesproken in een huishoudelijk reglement;

-     financiële ondersteuning in de vorm van een jaarlijkse toelage die bedoeld is voor de normale werkingskosten van de dorpsraad en de organisatie van de bewonersvergaderingen. Deze toelage bedraagt 500 euro in het startjaar van de dorpsraad.

 

DUUR VAN DE DORPSRAAD

 

De samenwerking tussen het stadsbestuur en de dorpsraad loopt tot en met 31 december 2018 (het einde van de huidige legislatuur). De samenwerking kan jaarlijks geëvalueerd worden. Een  evaluatie kan leiden tot een aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst of het stopzetten ervan.

 

Artikel 2

 

De toelage, bepaald op 500 euro, werd voorzien in het budget onder AR 649 000, BI 066 000, actie 1/2/2/1 (gemeenschapsvormende initiatieven nemen) en wordt na nazicht en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen uitbetaald.

 

 


Contact informatie