GR20170126 AP4. Interpellatie en voorstel tot beslissing van raadslid Freddy Van Eeckhout over het veiligheidsgevoel in onze stad(publicatiedatum 27/02/2017)

Volgende motivering wordt door de heer Freddy Van Eeckhout in zijn interpellatie en voorstel tot beslissing vermeld:

 

“De laatste weken is onze stad meer en meer geconfronteerd met ongecontroleerd geweld .

 Uiteraard heeft dit een nieuwswaarde  , en wanneer ik in de krant

 “ De Standaard “ in de titel lees “dat het hier erger is dan in Molenbeek “

dan weet ik dat dit artikel  zonder twijfel bijkomende angstgevoelens aanwakkert , vooral wanneer men het heeft over :

-          buitensporige vechtpartijen

-          een stijgende criminaliteit

-          opvallend veel drugssporen in het afvalwater

 

De journalist die mede het  angstgevoel stimuleert, besluit  dat het onveiligheidsgevoel bij vele Ninovieters hier zijn oorsprong vindt . Hij  haalt een aantal gegevens uit de infografiek van de federale politie en maakt vergelijkingen met de politiezones “ Vilvoorde –Machelen “ en “Geraardsbergen- Lierde “.

 

De gegevens op zich zijn belangrijk maar vooral de evolutie ervan.

Ten aanzien van de cijfers 2000  slaagt “Vilvoorde- Machelen er in het druggebruik te stabiliseren , Geraardsbergen weet dit in dezelfde periode te verminderen met bijna 30% , In Ninove is er een stijging met 35%.

 

Criminaliteit is niet te wijten aan druggebruik, maar de ervaring leert dat het één nauw verwant is met het andere.

 

Criminaliteit is geen lokaal probleem , maar op de as Brussel – Ninove met als tussenstop Molenbeek is onze gunstige ligging en vlotte bereikbaarheid ook een element dat soms ook tegen ons speelt.

 

Ik weet dat de burgemeester inmiddels al een aantal maatregelen heeft getroffen , na de bewuste vechtpartijen aan het station , waarin ik mij ten volle kan inschrijven.

Met mijn tussenkomst wil ik  de aandacht trekken  op het bovenlokaal karakter van de criminaliteit in onze regio. Aan de rand van Brussel mede door de uitstroom van tal van bevolkingsgroepen ontstaan er problemen die van bovenlokale aard zijn en die de financiële draagkracht van de stad overstijgen.

 

Tien jaar geleden Op 16 juni 2007 drukte toenmalig burgemeester Van Vilvoorde wijlen Jean-Luc Dehaene , bij de bespreking van de begroting de wens uit dat Vilvoorde als regionale centrumstad zou worden erkend.

Vilvoorde heeft maar enkele duizenden inwoners meer dan Ninove .

 

Het huidige stadsbestuur van Vilvoorde  en de voltallige gemeenteraad maakte op 9 februari 2015 opnieuw duidelijk dat dat er dringend bijkomende middelen en gelden nodig waren omdat Vilvoorde meer en meer een sociologische invloed ervaart van het hoofdstedelijk gewest Brussel wat zich vertaald in typische grootstedelijke veiligheidsproblemen .

 

Omdat de Vlaamse regering aanvankelijk doof bleef voor de eisen van nam Vilvoorde zich voor om een juridische procedure op te starten bij de Raad van State om op basis de schending van artikel 10 van de grondwet toch nog het statuut van centrumstad te verkrijgen.

 

Zij kreeg hierbij de steun van het toekomstplatform Halle-Vilvoorde en Voka.

 

In de marge van de septemberverklaring van Vlaams Minister President Geert Bourgeois kondigde deze  enkele maanden geleden aan dat de Vlaamse regering 3 miljoen zal toekennen aan Dilbeek , Vilvoorde en Halle specifiek voor de aanpak van grootstedelijke problemen . De aanzet tot erkenning als centrumregio is ingezet .

 

Weet wel dat een centrumstad zoals Turnhout  , met 42000 inwoners hiervoor jaarlijks 19 mio eur  ontvangt.

 

Collega’s , de veiligheidsproblematiek in onze stad is niet anders dan deze in hogergenoemde steden . De instroom van bevolkingsgroepen die uitwijken vanuit Brussel naar onze stad en onze regio gaat in stijgende lijn en creëert bovendien bijkomende noden en voorzieningen op het vlak van huisvesting, mobiliteit, veiligheid de taalproblematiek en integratie. Ik zou willen voorstellen aan het college en de burgemeester om voor onze stad, mogelijks in samenwerking met Geraardsbergen of met Denderleeuw , het statuut van centrumstad of centrumregio aan te vragen en hiervoor de volle steun te vragen bij actoren zoals Voka . Die problemen aanpakken zullen , aan het huidig tempo van instroom de financiële draagkracht van onze stad overstijgen

 

Na de gemeenteraad te hebben gehoord zou ik desgevallend mijn voorstel ter stemming voor te leggen zodat het college en de burgemeester gemachtigd zijn om alle mogelijke initiatieven te nemen  , inzonderheid het opmaken van een goed onderbouwd dossier om onze vraag te ondersteunen “


Contact informatie