GR20160922 AP2. Interpellatie van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de burgemeester in verband met een gebrek aan operationele politie

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van Den Driessche in zijn interpellatie vermeld:

 

“Motivatie:

 

Het is niet de eerste keer dat N-VA voorstellen doet om de veiligheid in Ninove te verhogen.  Dat kan soms door structurele ingrepen (zoals asverschuivingen omkeren), door de bevolking in te zetten (BIN’s) maar er zal altijd politie nodig zijn om te controleren op allerlei andere vlakken.

Om zo veel mogelijk blauw op straat te krijgen kunnen administratieve taken bij de politie even goed door burgerpersoneel worden uitgevoerd. Daar blijkt uit een antwoord op een schriftelijke vraag alvast nog marge voor optimalisatie.

N-VA is ook vragende partij om mee te denken over verkeersveiligheid. Alleen moeten we vaststellen dat de meerderheid ons wel eens gelijk geeft, soms ook belooft actie te ondernemen, maar na verloop van tijd blijkt dat alles bij het oude blijft. Dat betreuren we.

Met persberichten of het oprichten van meldpunten komen we echter geen stap verder. Daarmee los je geen problemen op. Je kaart ze hooguit aan. Daarom zal onze fractie vandaag enkele concrete voorstellen doen om te vermijden dat iedereen instemt met de analyse, maar nadien alles bij het oude blijft en de voorstellen een stille dood sterven.

 

Toelichting:

 

Omdat wij van mening zijn dat deze voorstellen de partijgrenzen overstijgen, vinden wij het belangrijk dat alle 33 verkozenen na het debat, vrij, autonoom en in eer en geweten moeten kunnen stemmen over deze voorstellen. Onze eerste vraag zal daarom zijn om bij uitzondering de stemming geheim te laten verlopen. Dit vergt evenwel een kleine aanpassing aan het huishoudelijk reglement, namelijk bij artikel 30 §4. Daar kan de optie worden toegevoegd dat er ook geheim kan worden gestemd indien twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden hiermee instemmen.

Wat onze fractie betreft dient er een minimale aanwezigheid te zijn van blauw op straat. Niet op papier, maar in de praktijk. Wij hebben hierover een schriftelijke vraag gesteld die blijkbaar niet eenvoudig te beantwoorden viel. Uit de mondelinge uiteenzetting van de korpschef en zijn rechterhanden, kunnen we opmaken dat het huidige kader zou volstaan om de toegewezen taken uit te voeren. Alleen is dat kader niet volzet, zijn er altijd wel zieken, soms en spijtig genoeg ook langdurig zieken, zijn er mensen met vakantie of moeten er afgestaan worden aan de federale politie. Dat maakt dat vandaag een resem dagdagelijkse opdrachten die normaliter zouden worden uitgevoerd, niet uitvoerbaar zijn bij gebrek aan mankracht. Ten tweede hebben we ook moeten vaststellen dat de ploegen die op papier de straat op zijn, regelmatig ook met administratieve taken (ten gevolge van vaststellingen) bezig zijn op het commissariaat.

En om toch nog een beetje tijd vrij te houden voor patrouilles op straat, wordt dus niet altijd alles vastgesteld. Concreet zou er 24/24 en 7/7 altijd 1 ploeg op de baan moeten zijn. Tussen 6 en 22u een tweede. Vrijdag en zaterdag nacht is er ook altijd een tweede ploeg op het terrein. Maar omdat die ploegen soms ook op het commissariaat zitten, is er strikt genomen hooguit de helft zichtbaar op het terrein. Dat maakt dat er tijdens meerdere periodes gewoon geen enkele agent op straat te vinden is. Voor een stad met een dermate uitgebreid grondgebied en dit inwonersaantal, is dit onbegrijpelijk. En dan hebben we het nog niet over het gebrek aan de mensen die nodig zijn om de beelden van de camera’s te bekijken… En wat ben je met camera’s als er geen kat is die tijd heeft om de beelden te bekijken?!

We hebben uit het antwoord van de korpschef ook geleerd dat, om één persoon extra gedurende 24/24 en 7/7 te kunnen inzetten, een uitbreiding van het kader nodig met 8 mensen. Om een extra ploeg op straat te krijgen zijn er dus 16 extra agenten nodig. Dit lijkt misschien veel, maar als de politie haar werk naar behoren wil kunnen doen, is dit een noodzaak.

 

Voorstel tot beslissing:

 

Aan artikel 30 §4 van het huishoudelijk reglement wordt een punt 4° toegevoegd:

4° wanneer twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden instemmen met het verzoek van één of meerdere fractieleiders om de stemming van een agendapunt geheim te laten verlopen’

 

Motie:

 

De gemeenteraad beslist om de nodige budgetten vrij te maken voor de uitbreiding van het kader van politie van 75 naar 91 eenheden, als volgt te verdelen: 

1 Hoofd Commissaris van Politie (HCP) – ongewijzigd

4 Commissarissen van Politie (CP) – ongewijzigd

19 Midden Kader (MK) i.p.v. de huidige 15 (4 extra)

67 Basis Kader (BK) i.p.v. de huidige 55 (12 extra)”