GR20151126 AP1. Motie van raadslid Joost Arents in verband met het vragen om een engagementsverbintenis aan het college van burgemeester en schepenen om het vernieuwde streekoverleg in de praktijk te brengen(datum van publicatie 16/12/2015)

Volgende motivering wordt door de heer Joost Arents in zijn motie vermeld:

 

“Aanleiding en context:

 

Op vrijdag 17 juli 2015 keurde de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters, een conceptnota goed waarin de visie op het Streekoverleg herbekeken wordt. Het streekontwikkelingsbeleid is het beleid dat de sociaaleconomische ontwikkeling van streken ondersteunt.

 

Momenteel wordt het streekbeleid geregeld door het decreet van 7 mei 2004. Via dit decreet erkent en subsidieert Vlaanderen op provinciaal niveau vijf “Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden” (ERSV’s). Per provincie  worden hieruit één of meerdere Sociaal-Economische Raden van de Regio’s (SERR’s – 13 in Vlaanderen) georganiseerd. Daarnaast worden per provincie ook één of meerdere Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités van de Regio (RESOC’s – 15 in Vlaanderen) georganiseerd en ondersteund.

 

De facto wordt het huidige kader van het Streekoverleg door de goedkeuring van de conceptnota verlaten. In de plaats komt er een beleid van onderuit dat de verantwoordelijkheid in belangrijke mate bij de lokale besturen legt. Het lokale bestuursniveau is immers het meest geschikte niveau als initiatiefnemer om een integraal streekbeleid op eigen maat verder vorm te geven, aansluitend op de lokale sociaaleconomische realiteit, en daarbij gebruik makend van de lokale kennis en expertise aanwezig bij talrijke actoren en stakeholders.

 

Lokale besturen worden na afloop van de convenanten met de 5 provinciale ERSV’s (31 augustus 2016) verantwoordelijk om regionaal de handen in mekaar te slaan en samen een visie voor de ontwikkeling van de streek uit te werken. Vlaanderen zal daarvoor financiële impulsen bieden via open ESF oproepen. Voor het eerst kunnen gemeenten zo kiezen met wie en hoe ze willen samenwerken.

 

De beslissing van de Vlaamse regering stelt de gemeenten en steden in onze regio dus voor een belangrijke verantwoordelijkheid en uitdaging. Via deze motie neemt de N-VA initiatief voor de ontwikkeling van onze streek. We vragen het gemeentebestuur om dit engagement ter harte te nemen, voorbereidende stappen te ondernemen om te onderzoeken op welke vlakken en met welke partners we in de toekomst het best kunnen samenwerken om een voortrekkersrol te vervullen voor het streekoverleg in onze regio.  

 

Inleiding motie:

 

Gelet op de goedkeuring van de conceptnota “Naar een versterkt streekbeleid en (boven)lokaal werkgelegenheidsbeleid” op 17 juli 2015 door de Vlaamse Regering.

 

Gelet op de belangrijke verantwoordelijkheid die na 31 augustus 2016 bij de lokale besturen komt te liggen als regisseursrol voor het streekoverleg in onze regio.

 

Gelet op het belang van een doorstart voor het streekoverleg en de verantwoordelijkheid van onze stad ter zake.

 

Gelet op de aanwezige kennis en expertise binnen de huidige structuur SERR-RESOC .

 

Overgaande tot de stemming;

 

Het voorstel van raadslid J. Arents (N-VA) wordt met 27 ja-stemmen  aanvaard.
Voorzitter D. Vanderpoorten neemt niet deel aan de stemming.

Motie:

 

Artikel 1. De stad Ninove erkent het belang van het streekoverleg in onze regio.

 

Artikel 2. De stad Ninove zal voorbereidende stappen ondernemen om te onderzoeken op welke vlakken en met welke partners men in de toekomst het best kan samenwerken en de gemeenteraad hiervan in kennis stellen.

 

Artikel 3. De stad Ninove zal in de geest van het huidige overleg georganiseerd binnen het Streekoverleg initiatieven ontwikkelen om het streekoverleg in onze regio van een doorstart te voorzien.

 

Artikel 4. De stad Ninove erkent de opgebouwde kennis en expertise binnen het Streekoverleg en via de te ontwikkelen initiatieven zal de gemeente zich hier verder op beroepen.”


Contact informatie