GR20151029 AP3. Interpellatie van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de burgemeester met betrekking tot de GAS-boetes in Ninove (datum van publicatie 25/11/2015)

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van Den Driessche in zijn interpellatie vermeld:

 

“Motivatie:

 

Op 23 juni 2015 werden de gemeenteraadsleden en enkele ambtenaren uitgenodigd op het stadhuis voor een toelichting over de provinciale voorstellen tot uniformisering van de GAS boetes door de procureur. Blijkbaar had onze burgemeester op de overlegmomenten onze stad vertegenwoordigd en liet hij na de uiteenzetting vallen dat het in Ninove toch allemaal zo eenvoudig nog niet was.

De verklaring van de burgemeester verbaasde ons enigszins gezien de procureur net had verteld dat op dat moment 15 steden of gemeenten wel al hadden ingetekend op het protocolakkoord dat als doel had de GAS reglementeringen in Oost Vlaanderen te stroomlijnen.

 

Toelichting:

 

Over dit protocolakkoord werden een aantal overlegmomenten georganiseerd en daar kregen de deelnemers ook de kans opmerkingen te maken. Zo kon het akkoord worden bijgestuurd waar nodig. Aangezien het in Ninove toch allemaal zo eenvoudig niet is gaan we er van uit dat er op die overlegmomenten door de stad Ninove dus een aantal opmerkingen zijn geformuleerd.

We hebben intussen met aandacht de voorstellen van protocolakkoord gelezen en kunnen zelf niet direct elementen vinden die aanleiding zouden kunnen geven tot ‘moeilijkheden’ in Ninove. De stad krijgt immers nog altijd de mogelijkheid specifieke vormen van overlast in een eigen GAS 1 reglement te steken.

Na het dossier over GAS overtredingen te hebben opgevraagd en ingekeken, stelde ik vast dat per jaar ongeveer 40 inbreuken worden vastgesteld (minder dan één per week) en ongeveer de helft op heterdaad wordt betrapt door de politie. Als je deze aantallen vergelijkt met wat er volgens het huidige GAS reglement allemaal niet mag in Ninove, dan kan je alleen maar vaststellen dat de controle op deze overtredingen alles behalve een prioriteit is. Niet voor de politie en nog minder voor de meerderheid. In dat opzicht is het dus ook niet zo verwonderlijk dat de stad Ninove nog niet heeft ingetekend op die protocolakkoorden. 

 

Vragen:

 

- Hoeveel overlegmomenten werden er over dit onderwerp georganiseerd?

 

- Op hoeveel van deze vergaderingen was de burgemeester aanwezig?

 

- Welke opmerkingen werden er door de stad Ninove geformuleerd op die overlegmomenten?

 

- Welke zijn de zogenaamde moeilijkheden in Ninove die een reden vormen om niet in te tekenen op dat protocolakkoord voor GAS 2 en/of GAS 3 en/of GAS 4?

 

- Hoeveel VTE GAS-ambtenaren zijn er momenteel in Ninove aanwezig op het terrein om vaststellingen te doen voor de reeds bestaande GAS 1 reglementering?

 

- Waarom staat de controle op GAS-overtredingen niet in de takenpakket van de wijkagent?

 

Motie:

 

De gemeenteraad vraagt het CBS om met hoogdringendheid in te tekenen op de protocolakkoorden m.b.t. de uniformisering van GAS boetes type 2, 3 en 4 in Oost-Vlaanderen. 

De gemeenteraad vraagt het CBS om de controle op GAS-overtredingen op te nemen in het takenpakket van de wijkagent.”


Contact informatie