GR20151029 AP1. Interpellatie van raadslid Werner Somers betreffende de weelderige plantengroei in de Papestichel te Appelterre en de onkruidverwijdering 2015 (datum van publicatie 25/11/2015)

Volgende motivering wordt door de heer Werner Somers in zijn interpellatie vermeld:

 

“Het gedeelte van de Papestichel te Appelterre tussen de Guido Gezellestraat en de spoorweg wordt reeds geruime tijd gekenmerkt door ‘weelderige’ plantengroei. Onkruid en opgeschoten struiken sieren er het straatbeeld, zoals blijkt uit onderstaande foto's (toestand op 16 augustus 2015). 

 

 

 

 

 

 

Op de webstek van de stad Ninove (http://www.ninove.be/content/10867) staat over ,onkruidverwijderingswerken 2015’ het volgende te lezen:

 

Onkruidverwijderingswerken 2015

4 mei startten de onkruidverwijderingswerken in groot Ninove, met als eerste sector Appelterre en Voorde. De werken zullen ongeveer 1 week duren, daarna volgen de andere sectoren. Alle sectoren worden afgewerkt inde maand mei, sector 1 als eerste, sector 5 als laatste. Sector 6, het centrum, wordt per gedeelte mee verwerkt in de 5 andere. Zo hoeven niet alle parkeerplaatsen in het centrum tegelijk ingenomen worden.

 

Overzicht sectoren

 

Deze werken omvatten onkruidverwijdering d.m.v. mechanische technieken op allerhande verhardingen, aangrenzende greppels en boordstenen, inclusief de zone van 50 cm rechts in de richting van het voetpad en 50 cm links in de richting van de rijbaan.
Bij gebrek aan boordstenen of greppels vanaf de rand van de weg, en op het totale voetpad bij onbebouwde percelen, Ook parkeerstroken, fietspaden, parkings, pleinen, … worden onder handen genomen.

 

Binnen sector 1 (Appelterre en Voorde) stond de Papestichel in de geprogrammeerde volgorde op de 29ste plaats. Blijkens het bijbehorende excelbestand, dat eveneens publiek toegankelijk is op de webstek van de stad Ninove, ging het om een totale lengte van 794 meter (greppels en boordstenen aan beide kanten van de straat).

 

Vragen

 

1. Werden in 2015 daadwerkelijk onkruidverwijderingswerken uitgevoerd in de Papestichel te Appelterre?  Zo ja, wanneer vonden deze werken plaats? Zo nee, wanneer werd het onkruid in die straat voor het laatst verwijderd?

 

2. Indien de geprogrammeerde onkruidverwijderingswerken in de Papestichel daadwerkelijk werden uitgevoerd, welke ,mechanische technieken’ werden daar dan toegepast? Vindt u dat die technieken afdoende zijn?

 

3. Indien geen onkruidverwijderingswerken in de Papestichel werden uitgevoerd, moet de ,weelderige’ plantengroei in die straat dan misschien worden gezien in het licht van punt 63 van het Lenteakkoord, waarin onder meer wordt verklaard dat „nieuwe initiatieven tot het ontwikkelen van bossen worden ondersteund”?

 

4. Hoeveel procent van de voor 2015 geprogrammeerde onkruidbestrijdingswerken werd daadwerkelijk uitgevoerd (gerealiseerde aantal meters/geprogrammeerde aantal meters in totaal en voor elk van de zes sectoren afzonderlijk)?

 

5. Welke problemen worden ervaren op het vlak van personeel, materieel en planning? Wat zijn met andere woorden de pijnpunten inzake onkruidbestrijding?

 

6. Welke maatregelen zal het college van burgemeester en schepenen nemen om toestanden zoals in de Papestichel voortaan te vermijden en de onkruidbestrijding in Ninove en deelgemeenten in het algemeen te verbeteren?

 

7. Bent u bereid voortaan op de webstek van de stad Ninove eveneens de datum van uitvoering van de onkruidverwijderingswerken in de verschillende straten ter beschikking te stellen van het publiek door permanente actualisering van het betreffende excelbestand?”


Contact informatie