GR20150122 AP5. Interpellatie en motie van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de schepen van communicatie over het bekend maken van openbare onderzoeken (datum van publicatie 11/02/2015)

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van Den Driessche in zijn interpellatie en motie vermeld:

 

“Motivatie:

 

Openbare onderzoeken hebben tot doel iedere betrokkene te informeren op een moment dat er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen. Dit houdt in dat de betrokkenen wel op de hoogte moeten zijn…  Als een openbaar onderzoek niet gekend is bij het publiek, schiet het zijn doel voorbij. Een webstek van een stad is in deze een uitstekend middel om een openbaar onderzoek aan een zo groot mogelijk publiek kenbaar te maken.

 

 

Toelichting:

 

In het Lenteakkoord lezen we dat de meerderheid beloofde in te zetten op communicatie, inspraak en participatie (p12 Lenteakkoord). Mooie belofte waar weinig of geen daden aan zijn gekoppeld tot nu toe, behalve de toer der gemeenten. Voor zover dat ook geen lege doos blijft natuurlijk…

 

Als er al openbare onderzoeken worden aangekondigd met mooie en grote gele affiches, dan hangen die aan de inkom van het politiekantoor en niet aan de ingang van het stadhuis. Dat op zich is volgens ons al een probleem en in strijd met de geldende regels.

 

Als een stadsbestuur stelt belang te hechten aan participatie en communicatie, dan begrijpen we ook niet waarom niet elk openbaar onderzoek wordt uitgehangen. Het klopt dat de stad daar niet altijd toe verplicht is, maar doe dan niet alsof je belang hecht aan inspraak.

 

Wanneer (te weinig) mensen op de hoogte zijn van een openbaar onderzoek, en dat is nu toch al meermaals gebleken, dringt de tijd soms of werd een termijn afgesloten waardoor diegenen die zich miskend voelen andere procedures moeten aanwenden die het betreffende dossier soms nodeloos vertragen (bvb. beroep bij deputatie).

 

Gezien de stad beschikt over een eigen webstek lijkt het ons vanzelfsprekend dat elk openbaar onderzoek daar ook bekend wordt gemaakt en de betreffende documenten bij voorkeur ook digitaal ter beschikking worden gesteld.

 

Gezien de stad ook beschikt over het COBRA-systeem waar raadsleden alle nuttige info digitaal ter beschikking (zouden moeten) hebben (de realiteit is anders), is het vanzelfsprekend dat documenten horende bij openbare onderzoeken ook op COBRA digitaal worden aangeboden. En als ze dan toch gedigitaliseerd zijn, kunnen ze tijdens de termijn van een openbaar onderzoek, perfect ook worden opengesteld voor het grotere publiek.

 

Voorstellen die ter stemming worden voorgelegd:

 

1. De gemeenteraad beslist om vanaf 01/02/2015 elk openbaar onderzoek op het grondgebied van de stad, aan te plakken nabij de inkom van het stadhuis en te vermelden op de startpagina van de stedelijke webstek, ook al is het daartoe niet verplicht.

 

2. De gemeenteraad beslist om alle documenten horende bij een openbaar onderzoek zoals vermeld in punt 1, digitaal ter beschikking te stellen op de stedelijke webstek via een link op de startpagina.”

 

Naar aanleiding van de gegeven antwoorden trekt raadslid Van Den Driessche zijn voorstel in.


Contact informatie