GR20141023 Punt 31. Cultuur - beheer en onderhoud stedelijke windmolens - afsprakennota met de vrijwillige molenaars - goedkeuring

De raad,

 

Gelet op het gemeentedecreet,

 

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2013 betreffende de oprichting en de samenstelling van een molencommissie, met als doelstelling een beter en veiliger beheer en onderhoud van de molens, zodat ze meer bezoekers aantrekken en een toeristische meerwaarde voor onze stad bieden;

 

Gelet op de vergadering van de molencommissie van 2 december 2013;

 

Gelet op de vergadering van de molencommissie van 17 maart 2014;

 

Gelet op de vergadering van de molencommissie van 1 september 2014;

 

Overwegende dat de Wildermolen van Appelterre-Eichem eigendom van de stad Ninove is;

 

Overwegende dat de Molen ter Zeven Wegen van Denderwindeke in erfpacht van de stad Ninove is;

 

Overwegende dat de Wildermolen van Appelterre-Eichem en de Molen ter Zeven Wegen van Denderwindeke in erfpacht van de stad Ninove zijn;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 juni 2014, waarin een aantal voorstellen van de molencommissie voor een beter beheer en onderhoud van de stedelijke windmolens worden goedgekeurd;

 

Overwegende dat de molencommissie voorstelt om voor de twee windmolens een pool van molenaars aan te stellen, zodat die voortaan beter onderhouden zullen worden, vaker zullen draaien en makkelijker toegankelijk zullen zijn;

 

Overwegende dat met elke molenaar die lid is van deze pool een afsprakennota met rechten en plichten, kan opgesteld worden;

 

Gelet op het voorstel van afsprakennota;

 

 

Beslist,

 

 

met éénparigheid van stemmen

 

 

Artikel 1

 

De vrijwillige molenaar wordt ingeschakeld voor het openstellen van de gemeentelijke molens, het ontvangen van bezoekers in de molens en het verrichten van alle handelingen die een vrijwillige molenaar wordt geacht uit te voeren om deze molens te laten functioneren volgens de regels van de kunst. Deze regels worden omschreven in het diploma van meester-molenaar, dat door de Vlaamse minister, bevoegd voor erfgoed, is ondertekend.

 

Artikel 2

 

De vrijwillige molenaar ondertekent de instructiekaart van het gemeentebestuur. De vrijwilliger werkt mee met de projecten rond molens. Dit gebeurt volgens de veiligheidsvoorschriften zoals die in de instructiekaart worden opgelegd. In de molen kan geen andere activiteit georganiseerd worden dan draaien, malen en bezoeken.

 

Artikel 3

 

De vrijwillige molenaar verwittigt de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke onmiddellijk bij afwezigheid in geval van evenementen waarvoor hij/zij zich geëngageerd heeft. Hij/zij kan te allen tijde zijn/haar medewerking beëindigen door een mededeling aan de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke. De door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke is het diensthoofd patrimonium, te contacteren via patrimonium@ninove.be of 054 313284.

 

Artikel 4

 

De vrijwillige molenaar handelt steeds te goeder trouw. Hij/zij kan slechts aansprakelijk worden gesteld in geval van bedrog, zware fout of vaak voorkomende lichte fout na herhaaldelijke waarschuwingen. De vrijwilliger-molenaar is niet aansprakelijk voor beschadigingen of verliezen die ontstaan door toedoen van een derde of die voortvloeien uit normaal gebruik. Bij voorkomend schadegeval brengt de vrijwillige molenaar de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke hiervan zo snel mogelijk op de hoogte.

 

Artikel 5

 

De vrijwillige molenaar ziet expliciet af van elke vergoeding, inclusief kosten van het woon-werkverkeer. Wel kan hij genieten van de molendraaipremie van de provincie Oost-Vlaanderen, zoals omschreven in het desbetreffende reglement. De molendraaipremie wordt uitgekeerd aan een door de vrijwillige molenaars in onderling overleg aangeduide molenaar, genaamd 'premieverantwoordelijke'. Deze zal de premie verdelen onder de vrijwillige molenaars in verhouding tot het aantal toeren dat elk van hen met de molen heeft gedraaid, zoals af te lezen op de toerenteller op de molenas. De toerenteller is verzegeld en mag enkel geopend worden door een beëdigd provinciale ambtenaar.

 

Artikel 6

 

De vrijwillige molenaar heeft het algemeen toezicht op de molen. Hij verplicht zich tot het regelmatig schoonmaken, smeren, controleren op gebreken en uitvoeren van alle werkzaamheden die in het algemeen door molenaars worden verricht met als doel de instandhouding van de molen. Het gemeentebestuur voorziet jaarlijks een budget voor onderhoudswerken en –materialen. Indien buiten het dagelijks onderhoud herstellingswerken noodzakelijk zijn, meldt de molenaar dit onmiddellijk aan de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke. Het gemeentebestuur verbindt er zich toe de nodige herstelling zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Het gemeentebestuur zal instaan voor de kosten voortvloeiend uit het onderhoud en het herstel van de molen en de molensite.

 

Artikel 7

 

De vrijwillige molenaar is verplicht op de molen aanwezig te zijn zolang de molen bedrijfsklaar staat of in werking is. Hij/zij mag de molen pas verlaten als die naar behoren is beveiligd.

 

Artikel 8

 

De vrijwillige molenaar vult het logboek, door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld, in. In dit logboek vermeldt de molenaar de openingsuren en de belangrijkste zaken die betrekking hebben op de molen en de werking ervan. Hij/zij maakt melding van het aantal gedraaide toeren en zijn/haar uur van aankomst en vertrek. Elke molenaar neemt bij de aanvang van zijn/haar taak het logboek door en houdt rekening met eventuele opmerkingen. Het logboek bevindt zich in de molen. Het kan ten allen tijde door het gemeentebestuur en/of de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke ingekeken worden.

 

Artikel 9

 

De vrijwillige molenaar heeft het recht om, onder zijn verantwoordelijkheid, aan molenaars in opleiding toelating te geven de molen te bedienen. De vrijwillige molenaar heeft in dit geval de plicht om op de molen te blijven en het nodige toezicht uit te oefenen. Hij/zij stelt de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke op voorhand per e-mail hiervan op de hoogte.

 

Artikel 10

 

Het gemeentebestuur laat eenmaal per jaar een technische controle en een risicoanalyse uitvoeren en/of actualiseren. Een afvaardiging van de molencommissie wordt op deze inspectie uitgenodigd. Technische tekortkomingen en veiligheidsactiepunten aan de molen worden zo snel mogelijk verholpen.

 

Artikel 11

 

De vrijwillige molenaar heeft het recht om bezoekers de toegang tot de molen te verbieden om veiligheidsredenen of andere gegronde redenen. Hij/zij noteert elk 'toegangsverbod' in het dagboek en meldt het zo snel mogelijk aan de door het gemeentebestuur aangestelde verantwoordelijke.

 

Artikel 12

 

Een vrijwillige molengids, die de cursus vrijwillige molenaar gevolgd heeft, maar met beperkte stageopleiding, mag de molen niet in werking zetten, de vang bedienen of de maalstenen in het werk stellen. Wel kan een vrijwillige molengids de molen openstellen om bezoekers rond te leiden. Bij het verlaten van de molen ziet hij/zij er op toe dat alles wordt afgesloten volgens de regels van de kunst. Hij/zij maakt hiervoor gebruik van de checklist in het dagboek. Een vrijwillige molengids wordt niet vergoed door de molendraaipremie, toegekend door het provinciebestuur, maar kan wel een aparte vergoeding van het gemeentebestuur ontvangen.

 

Artikel 13

 

Het gemeentebestuur verzekert de vrijwilliger voor burgerlijke aansprakelijkheid, inclusief rechtsbijstand, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid. Het gemeentebestuur verzekert de vrijwilliger ook voor ongevallen tijdens de uitvoering van de taken of op weg naar en van de taken. De bezoekers worden eveneens verzekerd door het stadsbestuur. De molenaar in opleiding dient verzekerd te worden door de organisatie die de opleiding organiseert.

 

Artikel 14

 

Bij het niet naleven van deze overeenkomst heeft het gemeentebestuur het recht ze te beëindigen. Na deze beslissing kan de vrijwillige molenaar nog maximum twee maanden worden ingeschakeld.