GR20101216 punt 24: wijziging statuten AGB

DE RAAD,

gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet, inzonderheid de artikels 232 tot 244 die betrekking hebben op het autonoom gemeentebedrijf;

 

gelet op het besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2005 waarbij het AGB Ninove werd opgericht en waarbij de statuten werden goedgekeurd;

 

gelet op het besluit van de gemeenteraad van 1 maart 2007 waarbij de statuten werden aangepast;

 

gelet op artikel 234 van het gemeentedecreet waarin bepaald wordt dat de wijziging van de statuten dienen aangepast te worden bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf;

 

gelet op het besluit van de raad van bestuur van 7 oktober 2010 van het AGB Ninove, zwembad de kleine Dender, waarbij voorgesteld wordt de statuten van het AGB Ninove te wijzigen;

 

overwegende dat de wijzigingen betrekking hebben op opmerkingen van het agentschap Binnenlands bestuur, afdeling lokale en provinciale besturen – regelgeving en werking, en op opmerkingen van de bedrijfsrevisor;

 

BESLUIT, met eenparigheid van stemmen

 

De statuten van het AGB Ninove worden aangepast als volgt:

 

Hoofdstuk i: naam – zetel – doel – duur

Art. 1: Vorm en naam

Het autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid draagt de naam autonoom gemeentebedrijf Ninove (AGB Ninove).

Het AGB Ninove verwerft rechtspersoonlijkheid vanaf de dag waarop de leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.

Het AGB Ninove werkt onder toepassing van de artikelen 225 – 244 van het gemeentedecreet.

 

Art. 2: Zetel

De zetel van het AGB Ninove is gevestigd op volgend adres: Parklaan 3 – 9400 Ninove

 

Art. 3: Doel – bevoegdheden

Het AGB Ninove heeft tot doel het beheer en de exploitatie van de stedelijke infrastructuren met sportieve bestemming of voor ontspanning. In dit kader zal het AGB Ninove in het bijzonder het zwembad De Kleine Dender, gelegen te Ninove, Stadspark Ninove, Parklaan 3, en het kunstgrasveld, gelegen te Ninove, Steenbeek, Pollarebaan uitbaten.

Het AGB Ninove beslist vrij, binnen de grenzen van zijn doel, over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van zijn goederen, over de vestiging of opheffing van zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissingen en over hun financiering.

Het AGB Ninove kan rechtstreeks of onrechtstreeks participeren in publiek- of privaatrechtelijke ondernemingen, verenigingen en instellingen, hierna genoemd filialen, voor zover hun maatschappelijk doel overeenstemt met het doel van het AGB Ninove en binnen de bepalingen van artikel 242 § 5 van het gemeentedecreet.

 

Art. 4: Duur

Het AGB Ninove wordt opgericht voor onbepaalde duur.

 

Hoofdstuk ii: STRUCTUUR

Art. 5: Structuur

Het AGB Ninove wordt bestuurd door een raad van bestuur en een directiecomité.

 

Hoofdstuk iii: RAAD VAN BESTUUR

Art. 6: Samenstelling

De raad van bestuur wordt samengeteld conform artikel 236 van het gemeentedecreet. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt ten hoogste de helft van het aantal gemeenteraadsleden, maar met een absoluut maximum van twaalf. De leden van de raad van bestuur moeten niet noodzakelijk lid zijn van de gemeenteraad. Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.

De leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.

Elke fractie kan minstens één lid van de raad van bestuur voordragen en dit voordrachtrecht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur. Indien de gewaarborgde vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, worden de mandaten evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld.

De volgende personen kunnen niet worden voorgedragen of aangewezen als lid van de raad van bestuur:

1° de provinciegouverneurs, de gouverneur en de vice-gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de provinciegriffiers, de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissarissen voorzover het autonoom gemeentebedrijf Ninove gevestigd is in hun ambtsgebied;

2° de magistraten, de plaatsvervangende magistraten en de griffiers bij de hoven en de rechtbanken, de administratieve rechtscolleges en het Arbitragehof;

3° de leden van het operationeel, administratief of logistiek kader van de politiezone waar Ninove toe behoort;

4° de leden van een bestuurs- of controleorgaan van een rechtspersoon of de werknemer van een rechtspersoon waarin het agentschap niet deelneemt en die activiteiten uitoefent in dezelfde beleidsdomeinen als het agentschap;

5° de personen die in een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een functie uitoefenen, gelijkwaardig aan een ambt of een functie, vermeld in dit artikel, en de personen die in een lokale basisoverheid van een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een mandaat uitoefenen dat gelijkwaardig is aan dat van gemeenteraadslid, schepen of burgemeester.

De raad van bestuur kan deskundigen met raadgevende stem uitnodigen op zijn vergaderingen.

 

Art. 7: Bevoegdheden van de raad van bestuur

 

7.1.: Algemeen

De raad van bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden.

De raad van bestuur vertegenwoordigt het AGB Ninove in rechte als eiser of als verweerder.

De raad van bestuur is gemachtigd alle nuttige of noodzakelijke handelingen te stellen om de doelstellingen van het AGB Ninove te verwezenlijken.

De raad van bestuur controleert het bestuur van het directiecomité van het AGB Ninove.

De raad van bestuur kan het verstrekken van bijzondere diensten bij wijze van concessie van openbare dienst toekennen, opdragen of overlaten aan andere publiek- of privaatrechtelijke ondernemingen.

Telkens indien de gemeenteraad van Ninove hem daartoe verzoekt, brengt de raad van bestuur verslag uit over alle of sommige activiteiten van het AGB Ninove en minstens eenmaal per jaar.

De raad van bestuur is bevoegd om binnen de perken van de statuten haar werking nader naar modaliteiten te regelen in een reglement van inwendige orde.

 

7.2: Personeel

De raad van bestuur is binnen de grenzen, bepaald in deze statuten, bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden.

Het personeel van het AGB Ninove kan contractueel worden aangesteld, hetzij voor bepaalde duur, hetzij voor onbepaalde duur.

Tevens kan statutair personeel van de stad Ninove aan het AGB Ninove ter beschikking gesteld worden overeenkomstig de rechtspositieregeling van het stadspersoneel die in toepassing van het gemeentedecreet en het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering opgesteld is.

De overeenstemmende rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van toepassing op het personeel van het AGB Ninove. Het AGB Ninove stelt de afwijkingen op deze rechtspositieregeling vast, voor zover het specifieke karakter van het AGB Ninove dat verantwoordt. Het AGB Ninove bepaalt de rechtspositieregeling van de betrekkingen die niet bestaan binnen de gemeente.

 

7.3: Overeenkomsten

De raad van bestuur kan eveneens met de stad Ninove of met derden, natuurlijke of rechtspersonen, dienstverleningsovereenkomsten afsluiten waarbij de uitvoering van bepaalde taken of opdrachten aan de stad Ninove of voormelde derden wordt toevertrouwd, binnen de terzake geldende wetgeving.

 

7.4: Bevoegdheidsdelegatie

De raad van bestuur kan de uitoefening van bepaalde bevoegdheden delegeren aan het directiecomité. Dit kan echter niet voor:

- het beslissen over participaties;

- het vaststellen van het reglement van inwendige orde van de raad van bestuur;

- het vaststellen van het statuut van het personeel;

- het opmaken van een ondernemingsplan en een evaluatieverslag zoals bedoeld in artikel 27;

- het vaststellen van de toegangstarieven;

- het afsluiten van een beheersovereenkomst met de stad

- het vaststellen van het budget, de jaarrekening, het ondernemingsplan en het evaluatieverslag

 

Art. 8: Vernieuwen mandaat raad van bestuur

Het mandaat van lid van de raad van bestuur is hernieuwbaar. De leden van de raad van bestuur kunnen ten allen tijde door de gemeenteraad worden ontslagen. Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad tot hun vervanging is overgegaan.

 

Art. 9: Voorzitterschap

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de oprichtende gemeente. Naast de voorzitter wordt een secretaris verkozen die geen lid van de raad van bestuur dient te zijn. Indien de secretaris geen lid van de raad van bestuur is, heeft hij geen stemrecht.

 

Art. 10: Vergaderingen van de raad van bestuur

De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door zes leden van de raad van bestuur, telkens de belangen van het AGB Ninove het vereisen, maar ten minste 2 maal per boekjaar.

De oproepingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden tenminste vijf werkdagen voor de vergadering per brief, fax of op een andere schriftelijke wijze verzonden.

De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar.

 

Art. 11: Beraadslagingen en beslissingen

De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de raad van bestuur voorgezeten door een lid van de raad van bestuur die door de voorzitter daartoe werd aangeduid. Indien geen vervangende voorzitter werd aangeduid zal de oudste in leeftijd aanwezig lid de Raad van Bestuur voorzitten.

De regelmatigheid van de bijeenroeping kan niet worden betwist als alle leden van de raad van bestuur aanwezig of regelmatig vertegenwoordigd zijn.

Elk lid van de raad van bestuur heeft één stem.

Een lid van de raad van bestuur kan zich door een of ander lid laten vertegenwoordigen op de vergadering van de raad van bestuur. Elk aanwezig lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien tenminste de helft van zijn leden aanwezig of regelmatig vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet bereikt wordt, kan een nieuwe raad bijeengeroepen worden met dezelfde agenda. De nieuwe vergadering kan ten vroegste 3 dagen na de verzending van de uitnodiging plaatsvinden. Over de punten die voor de tweede maal op de agenda staan, kan geldig beraadslaagd en beslist worden, indien ten minste 3 leden van de raad van bestuur aanwezig zijn.

Over punten die niet op de agenda werden vermeld, kan de raad van bestuur slechts geldig beraadslagen en beslissen mits akkoord van twee derden van de aanwezige of regelmatig vertegenwoordigde stemgerechtigde leden over het dringend karakter van het agendapunt.

De besluiten van de raad van bestuur worden bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen genomen. Blanco en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.

In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend; bij geheime stemming wordt de beslissing verworpen.

Indien op een vergadering van de raad van bestuur het vereiste quorum om geldig te beraadslagen is bereikt en één of meer leden zich onthouden, al of niet ingevolge een belangenconflict, worden de besluiten geldig genomen bij meerderheid van de overige aanwezige of regelmatig vertegenwoordigde leden van de raad van bestuur.

 

Art. 12: Belangenconflicten

Een lid van de raad van bestuur dat, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoort, moet dit meedelen aan de andere leden van de raad van bestuur vóór de raad van bestuur een besluit neemt. Zijn verklaring alsook de rechtvaardigingsgronden betreffende het voornoemd strijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de raad van bestuur die de beslissing moet nemen. Het betreffende lid van de raad van bestuur moet tevens de commissarissen van het AGB Ninove op de hoogte brengen.

Met het oog op de publicatie ervan in het verslag waarin zij rekenschap geven van hun beleid, omschrijft de raad van bestuur in de notulen de aard van de in het vorige lid bedoelde beslissing of verrichting en verantwoordt het genomen besluit. Ook de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor het AGB Ninove moeten in de notulen worden vermeld. In het verslag zelf moeten de voornoemde notulen in hun geheel worden opgenomen.

Het controleverslag van de commissarissen moet een afzonderlijke omschrijving bevatten van de vermogensrechtelijke gevolgen voor het AGB Ninove van de besluiten van de raad van bestuur, ten aanzien waarvan een strijdig belang in de zin van het eerste lid bestaat.

De leden van de raad van bestuur zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het AGB Ninove.

De leden van de raad van bestuur zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur.

Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de bestuurders van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

De in de eerste alinea bedoelde regeling is niet van toepassing wanneer de beslissingen van de raad van bestuur betrekking hebben op de gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Een lid van de raad van bestuur mag niet:

1° aanwezig zijn bij de bespreking of stemming over de aangelegenheden waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot of zijn bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben.

Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, afzettingen of schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een wettelijk samenlevingscontract hebben afgesloten met echtgenoten gelijkgesteld;

2° rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst sluiten met het AGB Ninove;

3° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van het AGB Ninove. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met het lid van de raad van bestuur werken;

4° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van de tegenpartij van het AGB Ninove of ten behoeve van een personeelslid van het AGB Ninove aangaande beslissingen in verband met de tewerkstelling binnen het AGB Ninove. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met het lid van de raad van bestuur werken.

 

Art. 13: Notulen

De beslissingen van de raad van bestuur worden opgenomen in notulen die door de secretaris worden opgesteld. Na de goedkeuring van de notulen op de volgende vergadering van de raad van bestuur worden ze door de voorzitter en secretaris ondertekend. De volmachten worden aan de notulen gehecht. Deze notulen worden in een speciaal register opgenomen dat wordt bewaard op het secretariaat van de stad Ninove onder de verantwoordelijkheid van de secretaris van het AGB Ninove.

Hoofdstuk iv: Directiecomité

De raad van bestuur vertrouwt het dagelijks bestuur, de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en de voorbereiding en uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur toe aan een directiecomité.

 

Art. 14: Samenstelling

Het directiecomité is samengesteld uit de voorzitter van de raad van bestuur en vier leden aangesteld door de raad van bestuur op voordracht van de gemeenteraad voor een hernieuwbare termijn van zes jaar. Alleen de gemeenteraadsleden kunnen lid zijn van het directiecomité.

Alle mandaten vallen samen met de duur van een gemeentelijke bestuursperiode. In elk geval neemt het mandaat van lid van het directiecomité en van voorzitter een einde op de eerste vergadering van de raad van bestuur die volgt op de installatie van de gemeenteraad.

De onverenigbaarheden en belangenconflicten die gelden voor de raad van bestuur volgens artikelen 6 en 12 zijn ook van toepassing op het directiecomité

De voorzitter van de raad van bestuur is tevens voorzitter van het directiecomité. Hij of zij zit het directiecomité voor. In geval van staking van stemmen is zijn of haar stem doorslaggevend.

Zowel het mandaat van voorzitter van het directiecomité als het mandaat van lid van het directiecomité is een onbezoldigd mandaat.

De raad van bestuur ontslaat de leden van het directiecomité. De leden van het directiecomité kunnen slechts worden ontslagen bij besluit van tweederde van de leden van de raad van bestuur.

Het directiecomité kan deskundigen met raadgevende stem uitnodigen op zijn vergaderingen.

 

Art. 15: Dagelijks bestuur

De raad van bestuur bepaalt wat mag verstaan worden onder het begrip "dagelijks bestuur"

Het directiecomité brengt geregeld, en tenminste naar aanleiding van elke raad van bestuur, verslag uit van haar bestuur en activiteiten aan voorvermelde raad.

 

Art. 16: Vergaderingen van het directiecomité

Het directiecomité wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door 2 leden van het directiecomité, telkens de belangen van het AGB Ninove het vereisen.

De oproepingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden tenminste vier werkdagen voor de vergadering per brief, fax of op een andere schriftelijke wijze verzonden.

 

Art. 17: Beraadslagingen en beslissingen

Het directiecomité wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien de voorzitter verhinderd is, wordt het directiecomité voorgezeten door een lid die door de voorzitter daartoe wordt aangeduid. Indien geen vervangende voorzitter werd aangeduid zal de oudste in leeftijd aanwezig lid het directiecomité voorzitten.

De regelmatigheid van de bijeenroeping kan niet worden betwist als alle leden van het directiecomité aanwezig of regelmatig vertegenwoordigd zijn.

Elk lid van het directiecomité heeft 1 stem.

Een lid van het directiecomité kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen op de vergadering van het directiecomité. Elk aanwezig lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

De besluiten van het directiecomité worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Blanco en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Het directiecomité kan een secretaris aanstellen. De secretaris van het directiecomité kan dezelfde persoon zijn als de secretaris van de raad van bestuur.

 

Art. 18: Aansprakelijkheid - Directiecomité

De leden van het directiecomité zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het AGB Ninove.

De leden van het directiecomité zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur.

Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de leden van het directiecomité van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

 

Hoofdstuk V: controle

 

Art. 19: Het administratief toezicht

Van de besluiten van de raad van bestuur van het AGB Ninove wordt onverwijld na het treffen ervan, een lijst met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden aan de Vlaamse Overheid – Agentschap Binnenlands Bestuur – Afdeling Oost-Vlaanderen gestuurd.

De Vlaamse overheid kan, bij genotuleerd besluit, de besluiten van de raad van bestuur van het AGB Ninove die de wet schenden of het algemeen belang schaden, schorsen of vernietigen overeenkomst de modaliteiten van artikel 252 tot 260 van het gemeentedecreet.

 

Art. 20: Externe auditcommissie

De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, de statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de externe auditcommissie van de stad.

 

Opmerking - artikel 20:

Tot de inwerkingtreding van de externe auditcommissie van de stad blijven de artikels 20, 21 en 22 van de vorige statuten van toepassing. Meer bepaald:

 

Art. 20 College van commissarissen

Het toezicht op de financiële toestand en op de jaarrekeningen wordt opgedragen aan een college van drie commissarissen die door de gemeenteraad worden gekozen buiten de raad van bestuur en waarvan tenminste één lid is van het instituut van bedrijfsrevisoren. Met uitzondering van deze laatste zijn de leden van het college van commissarissen allen lid van de gemeenteraad.

De bezoldiging van de commissarisrevisor bestaat uit een vast bedrag vastgesteld overeenkomstig de desbetreffende bepaling van het Wetboek van vennootschappen. De raad van bestuur legt bij aanvang van de opdracht een bezoldiging vast. De bezoldiging bestaat uit een vast bedrag dat niet kan worden gewijzigd dan met instemming van de partijen. De commissarissengemeenteraadsleden zijn onbezoldigd.

De commissarisrevisor wordt benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar. Op straf van schadevergoeding kan de commissarisrevisor tijdens zijn opdracht alleen om wettige redenen door de gemeenteraad worden ontslagen, mits eerbiediging van de procedure beschreven in artikel 136 van het Wetboek van vennootschappen.

De commissarissengemeenteraadsleden worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

 

Art. 21 Controlebevoegdheid van de commissarissen

De commissarissen hebben, gezamenlijk of afzonderlijk, een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van het bedrijf. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen in het algemeen van alle geschriften van het bedrijf.

De commissarisrevisor kan zich bij de uitoefening van zijn taak, op zijn kosten, doen bijstaan door aangestelden of andere personen voor wie hij instaat.

 

Art. 22 Beëindiging van het mandaat van de commissarisrevisor

In geval het mandaat van de commissarisrevisor een einde neemt tijdens de drie laatste respectievelijke drie eerste maanden van het boekjaar, zal deze nog dienen in te staan voor het opstellen van rapporten, verslagen en plannen die hij in zijn hoedanigheid van commissarisrevisor dient op te stellen overeenkomstig de wet en de huidige statuten en die betrekking hebben op het lopende respectievelijk vorig boekjaar.

 

Hoofdstuk VI: Financiën

 

Art. 21: Inkomsten en uitgaven

Het AGB Ninove ontvangt de inkomsten van alle activiteiten die het uitvoert en draagt de lasten van deze activiteiten.

 

Art. 22: Financiering

De raad van bestuur van het AGB Ninove beslist vrij over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het bedrijf kan onder meer toelagen, giften en legaten ontvangen en leningen aangaan. Een aangepaste financieringsvorm kan toegepast worden.

 

Hoofdstuk VII: Vertegenwoordiging

 

Art. 23: Vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur

Het AGB Ninove wordt ten overstaan van derden, zowel in als buiten rechte, geldig vertegenwoordigd door de voorzitter of twee leden van de raad van bestuur samen.

In uitzonderlijke gevallen wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van het AGB Ninove zulks vereisen, kan de voorzitter of een door hem daartoe gemachtigd lid, rechtsgeldig en zonder enige formaliteit beslissen over het instellen van een rechtsvordering en over het treffen van alle maatregelen tot bewaring van recht in en buiten rechte. Van de hiervoor genoemde rechtsvorderingen en bewarende maatregelen wordt mededeling gedaan op de eerstvolgende raad van bestuur.

 

Art. 24: Vertegenwoordigingsbevoegdheid van het Directiecomité.

Binnen de grenzen van het dagelijks bestuur wordt het AGB Ninove geldig vertegenwoordigd door de voorzitter.

 

Art. 25: Vertegenwoordiging door bijzondere lasthebbers

Het AGB Ninove wordt binnen de grenzen van hun mandaat, geldig vertegenwoordigd door bijzondere lasthebbers.

 

Hoofdstuk VIII: Jaarrekening – evaluatieverslag

 

Art. 26: Boekhouding en Jaarrekening

Met uitzondering van het jaar van oprichting, valt het boekjaar samen met een kalenderjaar.

Het eerste jaar sluit het boekjaar eveneens af op 31 december.

Het AGB Ninove doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het AGB Ninove, van welke aard ook.

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 mei de jaarrekening van het voorbije boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Het financieel verslag omvat de balans, resultatenrekening, de proef- en saldibalans op 31 december van ieder jaar afgesloten.

Jaarlijks beslist de gemeenteraad over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het AGB Ninove niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of de rapporteringen betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

De raad van bestuur stelt het budget vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 oktober het budget van het volgende boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Met inachtname van de terzake gesloten beleidsovereenkomsten en nadat een bedrag van ten minste een twintigste van de nettowinst is ingehouden voor de vorming van een reservefonds, een verplichting die ophoudt wanneer het reservefonds een tiende van het maatschappelijk kapitaal heeft bereikt en nadat de raad van bestuur heeft beslist over het reserveren of overdragen van het resultaat van het bedrijf, wordt het saldo aan de gemeente uitgekeerd.

Wanneer uit de balans een overgedragen verlies blijkt, of wanneer uit de resultatenrekening gedurende twee opeenvolgende boekjaren een verlies blijkt, moeten de leden van de raad van bestuur de toepassing van de waarderingsregels in de veronderstelling van de continuïteit verantwoorden in het jaarverslag.

Wanneer ten gevolge van een geleden verlies het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het door de stad Ninove ingebrachte kapitaal, dan moet de raad van bestuur van het AGB Ninove de gemeenteraad verzoeken om binnen een termijn van ten hoogste twee maanden nadat het verlies is vastgesteld bijeen te komen om, in voorkomend geval, te beraadslagen en te besluiten over maatregelen die de raad van bestuur voorstelt in een plan opgesteld ter sanering van de financiële toestand.

Wanneer het netto-actief, ten gevolge van geleden verlies, gedaald is tot minder dan één vierde van het door de stad Ninove ingebrachte kapitaal, kan het AGB Ninove worden ontbonden.

 

Art. 27: Evaluatieverslag

Het AGB Ninove legt volgens artikel 227 van het gemeentedecreet in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheers- of samenwerkingsovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie maanden uitspreekt.

 

Hoofdstuk IX: rechtsopvolging

 

Art. 28: Administratiefrechtelijk

Het AGB Ninove neemt van rechtswege alle rechten en verplichtingen over de stad Ninove die voortvloeien uit de wetten, de decreten, de besluiten en de tussen de stad Ninove en de Belgische federale overheid of het Vlaams Gewest geldende overeenkomsten, die de uitoefening van de bestuurlijke bevoegdheden van het AGB Ninove regelen, met inbegrip van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.

 

Art. 29: Rechtsverhoudingen met publiek- en privaatrechtelijke personen

Het AGB Ninove neemt eveneens van rechtswege de andere rechten en verplichtingen van de stad Ninove over die voortvloeien uit bestaande rechtverhoudingen die verband houden met de bestuurlijke bevoegdheden van het AGB Ninove, met inbegrip van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.

 

Art. 30: Goederen

Wanneer de gemeenteraad beslist om bepaalde activa in te brengen in het AGB Ninove, neemt het AGB Ninove van rechtswege de rechten en verplichtingen betreffende die goederen over van de stad Ninove.

 

Hoofdstuk X: Wijziging van de statuten

 

Art. 31:

De wijziging in de statuten worden aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de raad van bestuur van het AGB Ninove.

 

Art. 32:

De beslissing van de gemeenteraad tot wijziging van de statuten wordt, samen met de bijhorende documenten, waaronder het voorstel of het advies van de raad van bestuur binnen de dertig dagen aan de Vlaamse Regering verzonden.

Binnen honderd dagen na verzending keurt de Vlaamse Regering de wijzigingsbeslissing al dan niet goed.

Als die termijn verstrijkt zonder dat de Vlaamse Regering een beslissing genomen en verzonden heeft aan de gemeente, dan wordt de goedkeuring geacht te zijn verleend.

Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt ter inzage neergelegd op het secretariaat van de oprichtende gemeente en van het AGB Ninove.

 

Hoofdstuk XI: Ontbinding en vereffening

 

Art. 33:

§ 1. Volgens artikel 244 van het gemeentedecreet kan de gemeenteraad steeds beslissen om tot ontbinding en vereffening van het AGB Ninove over te gaan.

In de beslissing tot ontbinding wijst de gemeenteraad de vereffenaars aan. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

§ 2. Het personeel in statutair dienstverband van het ontbonden AGB Ninove wordt overgenomen door de gemeente.

De gemeente waarborgt de rechten die het AGB Ninove op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.

§ 3. De rechten en verplichtingen van het ontbonden AGB Ninove worden overgenomen door de gemeente.

§ 4. In afwijking van § 2 en § 3 kan de gemeenteraad in het ontbindingsbesluit de personeelsleden, die daarmee moeten instemmen, en de rechten en verplichtingen aanwijzen die overgenomen worden door de overnemer of de overnemers van de activiteiten van het AGB Ninove.

 

HOOFDSTUK XII: BEHEERSOVEREENKOMST

 

Art. 34:

Tussen de stad en het AGB Ninove wordt na onderhandelingen een beheersovereenkomst gesloten. Bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst wordt de gemeente vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en het AGB Ninove door de raad van bestuur.

 

Art 35:

De beheersovereenkomst regelt minstens de volgende aangelegenheden:

1° de concretisering van de wijze waarop het agentschap zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

2° de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB Ninove;

3° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB Ninove worden toegekend;

4° de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financieringen mogen worden verworven en aangewend;

5° de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

6° de gedragsregels inzake dienstverlening door het AGB Ninove;

7° de voorwaarden waaronder het AGB Ninove andere personen kan oprichten, erin kan deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

8° de informatieverstrekking door het AGB Ninove aan de gemeente. Er wordt minstens voorzien in een jaarlijks ondernemingsplan en een operationeel plan op middellange en lange termijn;

9° de rapportering door het AGB Ninove aan de gemeente op basis van beleids- en beheersrelevante indicatoren en kengetallen. Onder voorbehoud van de toepassing van de bepalingen in artikel 227, tweede lid, wordt minstens voorzien in een jaarlijks rapport betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst gedurende het afgelopen kalenderjaar;

10° de wijze waarop het AGB Ninove zal voorzien in een systeem van interne controle, de wijze waarop de externe auditcommissie bij het AGB Ninove de audittaken uitoefent die haar overeenkomstig artikel 265 zijn opgedragen en de wijze van rapportering van de externe auditcommissie aan de gemeenteraad;

11° de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

12° de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

 

Art. 36:

De beheersovereenkomst, evenals elke verlenging, wijziging, schorsing of ontbinding ervan, wordt verzonden aan de Vlaamse Regering en ter inzage neergelegd op het secretariaat van de stad en van het AGB Ninove.

 

Art. 37:

Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Art. 38:

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.

 

Art. 39:

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen één jaar na de in het eerste lid bedoelde verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.