GR20100429 punt 24: interpellatie Somers - tentoonstelling "Dit nooit meer. Deportatie en genocide"

24. INTERPELLATIE VAN RAADSLID WERNER SOMERS BETREFFENDE DE TENTOONSTELLING "DIT NOOIT MEER. DEPORTATIE EN GENOCIDE".


Volgende motivatie wordt door de heer Werner Somers in zijn interpellatie vermeld :

"Ik verneem dat er volgend jaar tijdens de eerste helft van de meimaand een tentoonstelling in CC De Plomblom zal plaatsvinden onder de benaming "Dit nooit meer?! Deportatie en genocide". Deze tentoonstelling is opgezet door het IV-NIOOO (Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers). Het is blijkbaar de bedoeling dat scholieren de tentoonstelling zouden bezoeken. Op de webstek van het NI-VIOOO lees ik dat het gaat om ‘een onthutsende tentoonstelling over de concentratiekampen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Het is een goede zaak dat de herinnering aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog levendig gehouden wordt. Het belang van een goede kennis van de geschiedenis kan niet genoeg benadrukt worden. Toch heb ik een aantal vragen bij dit initiatief.

 

1. Zullen behalve de concentratiekampen en de deportaties onder nationaal-socialistisch bewind in de periode 1933-1945 ook de concentratiekampen en deportaties in de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de tentoonstelling aan bod komen?

 

2. Zal er behalve aan de Holocaust (Joden) en de Porajmos/Samudaripen (zigeuners: Roma en Sinti) ook aandacht besteed worden aan andere genocides zoals de Holodomor (de ‘Oekraïense holocaust', zes miljoen slachtoffers), de Armeense genocide, de genociden in Centraal-Afrika enz.?

 

3. Zal er eveneens aandacht besteed worden aan de kampen tijdens de naoorlogse repressie (bvb. Breendonk II, Hechteniskamp Lokeren)?"