Heb jij binnenkort een gevelbank of geveltuin aan je voorgevel?

17
mei
2019

Wil je je huis aan de straatkant verfraaien? Al aan een gevelbank of geveltuin gedacht? De stad geeft in beide gevallen een subsidie voor 70% van de kosten, met een maximum van 200 euro per aanvraag. Interessant, toch?

Aan de Aalstersesteenweg vind je sinds vorig jaar ’s zomers een kleine groene oase, ter grootte van enkele stoeptegels. Ze sluit naadloos aan op de gevel van de wijnhandel van Mark Longin. “Ik was van plan om druivenstokken te zetten in de tuin, om wijn van te maken. Maar toen ik las dat het mogelijk was om ook aan de gevel iets te planten, heb ik geen seconde getwijfeld om die aanvraag in te dienen”, zegt Mark. “Een straat met planten en bloemen heeft toch zoveel meer charme. Toen de stokken vorige zomer in blad stonden, kreeg ik veel toffe reacties.”

Trage groeier

“En de druivenstokken groeien bijzonder goed. Ik heb gekozen voor het druivenras Roland, waarvan 300 à 500 jaar terug wijn werd gemaakt in deze streek. Maar vanaf begin 1800 is het ras verloren geraakt, tot het 30 à 40 jaar terug in Oudenaarde werd teruggevonden”, gaat Mark verder. “Ik ken twee wijnbouwers die met de druiven aan de slag zijn gegaan, en allebei zeggen ze dat het een trage groeier is, maar hier staan ze dus heel erg naar hun zin, en groeien ze enorm. Ze staan ook wel heel goed gepositioneerd, pal naar het zuiden. En ’s avonds hebben ze schaduw, wat ideaal is voor een druif. De geveltuin is dus een succes, en dat op verschillende vlakken.” (lacht)


Contact

Activiteiten zoeken