Geen wegwerpbekers meer? De Jeugdraad vertelt hoe het kan.

29
dec
2019

Vanaf 1 januari 2020 gelden in heel Vlaanderen nieuwe regels voor het gebruik van cateringmateriaal en eenmalige drankverpakkingen op evenementen. Organiseer je een fuif? Dan mag je dus geen wegwerpbekers meer gebruiken. Een probleem? Zeker niet! In De Kuip wordt al tien jaar gewerkt met herbruikbare bekers. Cedric Covens, voorzitter van de Ninoofse Jeugdraad, vertelt.

Jullie gebruiken in De Kuip al jaren herbruikbare bekers. Wat zijn jullie ervaringen?

Cedric: “Herbruikbare bekers hebben heel wat voordelen. Eerst en vooral is er natuurlijk het milieuaspect, en dat vinden we heel belangrijk. We zien ook dat heel wat jeugdbewegingen hier sterk op inzetten, ook op kamp. Het milieu is een cruciaal thema geworden, zeker bij jongeren. Wat de herbruikbare bekers extra interessant maakt voor verenigingen, is dat je ze kan personaliseren. De Gidsen Ninove (meisjesscouts, red.) denken er bijvoorbeeld aan om bekers te bestellen met hun logo erop.”

Enkel voordelen, dus?

Cedric: “Dat nu ook weer niet. (lacht) Wegwerpbekers kan je gewoon in de vuilnisbak gooien, maar de herbruikbare moet je afwassen en afdrogen. In De Kuip staat er nu gelukkig een industriële vaatwasmachine, maar dan nog vraagt het extra werk. En als je de bekers van De Kuip gebruikt, moet je als organisator betalen per beker die je kwijtraakt. Het vraagt dus wel wat extra controle aan de deur, al is dat voor een vereniging natuurlijk maar een kleine moeite.”

Maar de voordelen wegen op tegen de nadelen?

Cedric: “Inderdaad, ik ben zeker pro herbruikbare bekers. En door de raamovereenkomst die de stad gaat afsluiten, zullen verenigingen voor een schappelijke prijs degelijk materiaal kunnen huren, dat ze zelf niet hoeven te reinigen. Dat is makkelijk én hygiënisch, want sommige verenigingen gebruiken de bekers maar enkele keren per jaar. En je wil niet uit een beker drinken die zes maanden in een hoekje op zolder heeft gestaan. (lacht) De overeenkomst is dus echt een pluspunt, al zal het natuurlijk wel een extra kost zijn. Maar het milieu vaart er wel bij, en dat is toch het voornaamste.”

Meer weten?

Meer info over de Vlaamse wetgeving en het raamcontract van de stad vind je op de pagina 'Nooit meer wegwerpdrinken'.


Contact