Sportclubs en sportdienst gaan voluit voor G-werking

1
dec
2018

Heel makkelijk gaat het niet voor Laura, op de initiatietraining hockey. Ze knelt de hockeystick tussen de benen en probeert vanuit haar rolstoel de bal in beweging te krijgen. De eerste slagen zijn geen succes, maar na een kwartiertje maakt ze haar eerste doelpunt.

Laura neemt deel aan de G-werking van de sportdienst, die beweging aanbiedt voor personen met een beperking. ”Een keer per maand nodigen we de mindervaliden uit in de sporthal om op zaterdagnamiddag te komen sporten op hun maat”, zegt Fanno Nijst van de sportdienst (foto, rechts). “We zorgen voor een afwisselend programma, dat soms verzorgd wordt door ons, soms door een sportclub die een initiatietraining komt geven. En niet alleen het programma is heel afwisselend, ook de deelnemers zijn heel divers. Onder de sporters hebben we een mix van kinderen en volwassenen met een mentale en fysieke beperking.”

Vaste kern

“En sinds kort heeft niet alleen de sportdienst een G-werking. Denderhockey Ninove en de Divas van KVK Ninove zijn er ook met eentje gestart. Dat is fantastisch, natuurlijk. Mensen die intensiever willen sporten, kunnen we naar
hen doorverwijzen”, gaat Fanno verder. De meisjes- en damesvoetbalploeg Divas is in oktober begonnen met een G-project. “We hebben intussen een vaste kern van vijf à zes sporters”, vertelt Lien Pletinckx van de Divas (foto, links). “Momenteel trainen we om de twee weken, maar als we onze groep nog kunnen uitbreiden, zouden we ook tornooien willen spelen. Voor ons is de samenwerking met de sportdienst natuurlijk heel interessant, omdat de mensen ons tijdens de G-werking op zaterdagnamiddag beter leren kennen.”

Meer dan voetbal

“De trainingen van onze leden met een beperking vallen samen met de wedstrijden van onze jeugdploegen. We doen dat heel bewust, om beide groepen met elkaar in contact te brengen”, gaat Lien verder. “Dat sociale aspect is heel belangrijk. Onze club mag gerust meer zijn dan voetbal alleen.”

“We doen hier heel verschillende sporten”

“Ik basket bij het G-team van Asse-Ternat, maar als ik kan, kom ik altijd naar de zaterdagnamiddagen in de sporthal. We doen hier heel verschillende sporten. Volksspelen, atletiek … Dat maakt het tof”, zegt Laura Cornelis (foto, midden). “En in juli is er ook nog het sportkamp, waar ik telkens naartoe kom.”

“Ik ben een fanatieke sportfanaat”

“Vandaag was het opnieuw heel leuk. We hebben tegen dames gepeeld die supergoed konden voetballen. We verloren met 1-0, maar deelnemen is belangrijker dan winnen”, vertelt Maarten Poels (foto, midden). “Ik kom echt graag naar de sportnamiddagen, maar ik ben dan ook een fanatieke sportfanaat.”

 


Contact

Activiteiten zoeken