Fietsstraten geven fietsers de ruimte in Ninove

8
okt
2020

Ninove legt zogenaamde fietsstraten aan op de volgende trajecten in de binnenstad:

  • de verbinding Burchtstraat (vanaf kruispunt met Onderwijslaan) - Oudstrijdersplein – Beverstraat – Lavendelstraat – Geraardsbergsestraat (tot aan kruispunt Vuurkruisersstraat)
  • vanaf kruispunt Weggevoerdenstraat/Stationsstraat via Biezenstraat tot aan Beverstraat

Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met blauwe aanwijzingsborden en een logo op het wegdek.

Wat zijn fietsstraten?

Fietsstraten zijn ingericht als fietsroute. Auto’s moeten zich in een fietsstraat aanpassen aan het fietsverkeer en mogen fietsers niet inhalen. De fietsstraten in Ninove liggen allemaal in beperkt éénrichtingsverkeer, waarbij auto’s éénrichtingsverkeer hebben maar fietsers uit beide richtingen mogen komen. In dergelijke straten mag je als fietser de volledige rijbaan gebruiken als je in de rijrichting van de auto’s fietst. Fiets je tegen de rijrichting in, dan moet je voldoende ruimte geven aan de voertuigen die uit de andere richting komen.

Positief voor voetgangers

Met de komst van de nieuwe fietsstraten bepaalt de fietser het tempo in - twee hoofdassen van - het stadscentrum. Hierdoor zal de gemiddelde snelheid meteen ook lager liggen, wat eveneens positief is voor voetgangers.

Mobiliteitsplan

De inrichting van de fietsstraten maakt deel uit van het grotere mobiliteitsplan, waarin veel aandacht werd geschonken aan het fietsvriendelijker maken van de stad. Een aantal acties werden al een uitgevoerd. Denk maar aan de nieuwe veilige fietsverbinding in Appelterre-Eichem en de fietssuggestiestroken in de binnenstad en in Meerbeke (Hemelrijk/Brielstraat). Er komen ook nog fietssuggestiestroken in de Krepelstraat in Denderwindeke en de Pollarebaan in Pollare. De fietsstraten zijn een bijkomende opsteker voor de fietser in Ninove.

Wist je dat ...

... het idee van de fietsstraten gegroeid is uit het burgerparticipatieplatform mijn.ninove.be?

 


Contact