Op zoek naar besmettingen

7
jan
2021

Ninove en Geraardsbergen hebben sinds kort een lokale ‘field agent’. We spraken af met Eveline Snellinckx, field agent van de eerstelijnszone Dender-Zuid, en vroegen naar haar taken, en wat ze voor jou kan betekenen.

Je bent sinds enkele weken field agent in Ninove en Geraardsbergen. Wat houdt dat in?

Eveline: “Mijn job bestaat uit twee grote delen: ik ga bij inwoners langs voor contactopsporing én ik begeleid bedrijven, scholen en woonzorgcentra als ze met coronavragen of -problemen zitten.”

Contacttracing gebeurt toch telefonisch?

Eveline: “Goh, meestal wel, maar je hebt verschillende soorten contacttracers, zeg maar. Als je positief test, zal je eerst gecontacteerd worden door een contacttracer van de federale overheid. Als die je na twee dagen niet kan bereiken, gaan je gegevens naar het Vlaamse niveau. Die contacttracers komen aanbellen bij jou, voor een huisbezoek. Als het Vlaamse niveau vermoedt dat de inwoner of het gezin in kwestie zich in een kwetsbare situatie bevindt, kom ik in beeld. Ik werk ook voor de Vlaamse overheid, maar specifiek voor de eerste lijnszone Dender-Zuid, die bestaat uit Ninove en Geraardsbergen. Als lokale field agent ga ik bij de meest kwetsbare mensen langs voor een uitgebreid gesprek. Vaak gaat het om oudere mensen of inwoners met een migratieachtergrond. En vaak komt uit de gesprekken naar voor dat corona niet het enige probleem is waar ze mee kampen.”

Hoe help je hen dan verder?

Eveline: “Als ik voel dat ze extra hulp kunnen gebruiken, geef ik hun gegevens door aan een meldpunt, dat hen verder kan begeleiden.”

Contacttracing is één deel van je job. De begeleiding van bedrijven en woonzorg­centra een andere.

Eveline: “Klopt. Als een wzc (woonzorgcentrum, red.) of een bedrijf met een coronauitbraak zit, en voelt dat ze die niet meer onder controle heeft, dan kijk ik met hen hoe de uit braak er is gekomen en hoe we die kunnen inperken. Ik ben dus het eerste aanspreekpunt in zo’n geval.”

 

Field agent

Field agent Eveline Snellinckx in het Sociaal Huis,
in de Burchtstraat

 

Hoe ga je dan te werk?

Eveline: “We overleggen met de coördinatoren van het bedrijf of de organisatie en gaan zo goed en zo snel mogelijk na hoe de besmettingen gebeuren. Ligt het aan de hygiëne maat regelen? Houdt iedereen altijd voldoen de afstand? De basisregels blijven hoe dan ook de belangrijkste, al zijn ze natuurlijk niet altijd even makkelijk te volgen op de werkvloer. Daarom heb ik een handleiding geschreven voor medewerkers. Hopelijk kan die een hulp zijn.”

Je komt op heel wat plekken met corona­besmettingen, en je gaat bij mensen thuis die positief testten. Heb je geen angst om zelf ziek te worden?

Eveline: “Niet echt. Ik moet natuurlijk héél voor zichtig zijn en altijd een mondmasker en handschoenen aantrekken, alles ontsmetten dat besmet zou kunnen zijn … Ik ben me wel bewust dat ik een risico loop op besmetting, maar ik heb dat een plaats kunnen geven. Wellicht ging dat makkelijk omdat ik voel dat ik een verschil kan maken voor kwetsbare inwoners. Ze zijn ook blij dat ze hun hart eens kunnen luchten. Ik sta er echt van te kijken wat mensen me allemaal vertellen, hoewel ze me amper kennen. Maar dat is goed, want als je hun verhaal kent, kan je hen makkelijker verder helpen.”


Contact

Activiteiten zoeken