Ninove (her)ontdekken...

Wat zijn jouw plannen de komende maanden? Trek je eropuit als de coronamaatregelen het toelaten, of ga je opnieuw voor een staycation? Je merkte het misschien vorig jaar al: ook in je eigen stad valt er nog heel wat te (her)ontdekken. We vroegen daarom via Facebook en Instagram wat jouw favoriete plekjes zijn. Die goten we in een Google Maps-plannetje, dat je vindt onderaan deze pagina. Én we trokken naar vier Ninovieters voor hun favoriet. Zo ken je meteen ook de toppers van Catherine, BettinaJamil en Danny.

Catherine De Bolle

Je vindt haar meestal in Den Haag (Nederland), al reist ze ook geregeld naar andere continenten. Maar thuis, dat is Lebeke, waar ze zoveel mogelijk momenten probeert door te brengen met haar gezin. Haar naam? Catherine De Bolle, ooit korpschef van de lokale politie Ninove, later commissaris-generaal van de Belgische federale politie en vandaag hoofd van Europol.

“Eén van de mooiste plekjes in Ninove is voor mij Steppes kapel in Nederhasselt (in de Paellepelstraat, red.). Toen ik jong was, wandelde of jogde ik vaak tot daar om te studeren. Je hebt er een prachtig vergezicht op Lebeke. De vier bomen rond de kapel hebben ook iets rustgevend, vind ik. Ook nu nog wandelen we er geregeld naartoe of voorbij. Het valt me altijd weer op dat er steeds kaarsen branden, wat toch betekent dat heel wat mensen de weg vinden naar de kapel. Een andere favoriet is de wandelweg van Lebeke naar de steenbakkerij, langs de Diepe Straten.
Het stukje holle weg, dat overkapt wordt door bomen, is heel mooi.”

KASTEEL

“Ik ben opgegroeid in Ninove, maar toch hebben mijn man en ik het voorbije jaar heel wat nieuwe dingen ontdekt in de deelgemeenten. We wandelen en fietsen natuurlijk veel meer, nu je in het weekend toch amper iemand mag zien. Dankzij de wandelingen van de stad (VVV Ninove en dienst toerisme, red.) kwamen we laatst bijvoorbeeld in Voorde, dat ik vooral kende van de steenweg. De wandeling liep langs de kapel Ten Beukenboom tot in het dorp, met z’n kerk en prachtig kasteel. Dat was een toffe ontdekking. Maar er is nog zoveel moois hier, ik denk bijvoorbeeld aan de veldweg die vertrekt tussen de kerk en de parochiezaal in Nederhasselt, of het veldbaantje vlakbij onze tuin dat richting de molen in Herzele gaat. Ik kom door mijn werk op heel wat plekken, maar blijf dit een mooie streek vinden, het is ook ‘thuis’ voor mij, en dan in het bijzonder Lebeke. Niet alleen voor mij trouwens, veel zonen en dochters van oudere bewoners blijven hier wonen, merk ik, wat ervoor zorgt dat iedereen iedereen kent. Alleen jammer dat het schooltje weg is, want dat was dé ontmoetingsplek voor jonge ouders en aan de schoolpoort leerde je de nieuwe inwoners kennen. Er komen ook altijd meer huizen bij in het dorp, maar toch blijft het een plek vol rust.”

Bettina De Bolle

Het online nieuwskanaal Ninofmedia hoeven we je wellicht niet voor te stellen, en dus ook Bettina (ook De Bolle, maar geen familie) niet. Tientallen, zoniet honderden, keren al schoof ze de microfoon onder de neus van bekende en iets minder bekende Ninovieters. Vandaag is het onze beurt om de vragen te stellen, al beperken we het tot één: “Wat is jouw favoriete plek?” 

“Als ik er ééntje moet uitkiezen, dan ga ik voor de tuin van m’n vriendin Céline. (lacht) Enkele jaren terug verbouwde ze een huis in de Pollarestraat, en ze liet meteen een zwemvijver aanleggen. Heerlijk is het er. Bij mooi weer kunnen zwemmen in een privézwembad, dat is voor mij het ultieme vakantiegevoel. Al voelde ik enkele weekends terug ook al de zomer kriebelen, toen we in Meerbeke wat zaten te drinken in de terrasstraat. De cafés aan de kerk mogen daar van de stad tijdelijk enkele parkeerplaatsen innemen, en dat is heel geslaagd. Het is gezellig om daar te zitten en iedereen nog eens terug te zien na al die coronamaanden."

WITKAP

“Het voorbije jaar zijn we, net als bijna iedereen, ook meer gaan wandelen en fietsen. We stapten naar Pollare, gingen naar het idyllische Lieferinge, en ik leerde de omgeving van het dierenasiel in Denderwindeke kennen, dat eigenlijk maar op een boogscheut van bij ons ligt (Bettina woont in Meerbeke, red.). Zo’n asiel heeft wel een speciale plek in mijn hart, want ik ben een enorme dierenvriend en eet al sinds mijn elfde vegetarisch. Doordat ik van dieren houd, en we thuis vier binnenkatten hebben, maken we geen verre reizen meer. Mijn favoriete vakantielanden zijn eigenlijk Singapore en Thailand, ik leerde ze allebei kennen door mijn schoonvader (Jean-Pierre Ravyst, cameraman bij Ninofmedia, red.) die daar toen woonde voor z’n werk. Maar de laatste jaren beperken we ons voor de dieren tot Nederland, waar trouwens fantastische plekjes te vinden zijn, zoals Breda, Sittard of Gulpen. Misschien trekken we in juli of augustus enkele dagen die kant op. En daarnaast hoop ik natuurlijk dat we deze zomer toch wat activiteiten kunnen beleven in Ninove, zoals een parkconcert of De Donderdagen, al zal veel natuurlijk afhangen van de coronacijfers. Met wat geluk kunnen de maatregelen tegen dan wat versoepelen, want een concert met mondmasker in je bubbel vind ik toch niet zo tof.

Mag ik als afsluiter trouwens nog de wedstrijd ‘Vind het vat’ van Ninofmedia meegeven? Ook deze zomer steken we weer een vat Witkap onder de grond. Wekelijks geven we een tip voor de locatie. Kan je het vat vinden, dan is het helemaal van jou. Zeker deelnemen, en misschien kom je door onze wedstrijd wel op plekjes die je nog niet kent!”

Jamil Almadani

Was hij een vogel, dan was hij zeker een nachtegaal. The Voice liet
ons, en bij uitbreiding heel Vlaanderen, kennismaken met Jamils zoetgevooisde stem. Ook zo benieuwd naar zijn favoriete plekje? 

Wel, het ligt … net over de grens. “Mijn favoriet zijn de bunkers, net achter de Brusselsesteenweg. Ik dacht dat de eerste twee nog op Ninove lagen, maar het blijkt nét Pamel te zijn. Ik kom er geregeld met enkele vrienden. Zeker nu, in corona, zijn ze een ideale plek om te chillen. Wat eten, wat drank, een beetje muziek en de rust van de omgeving … het is er zalig. We zetten ons dan op het dak van de bunker, dan heb je een heel mooi zicht op Ninove, en de zonsondergang
is gewoon prachtig. En dat allemaal volledig coronaproof. Ik woon hier trouwens vlakbij, dus na een gezellig avondje kan ik gewoon naar huis stappen. Nu maar hopen dat mijn tip er niet voor zorgt dat het hier druk wordt.” (lacht)

WIST JE DAT …
… Meerbeke ook een bunker heeft? Je vindt ‘m vlakbij het Neigembos en komt er voorbij met de Meerbekewandeling van de dienst toerisme. Je leest meer over deze en de andere bunkers op www.ninove.be/wandelen-in-meerbeke.

OPGESLOTEN
“Mijn andere favoriet is gesloten in de zomer. (lacht) De muziekacademie. Ik volg er nu mijn laatste jaar les, maar heb er een heel traject doorlopen: piano, zang, koor … Bijna zat ik er eens opgesloten. (lacht) Bij het sluiten van de academie, rond 23 uur, zag een leerkracht ergens nog een lichtje branden, ik was nog aan het repeteren. Voor The Voice heb ik trouwens veel hulp gekregen van de zangleerkrachten. We verdiepten ons vooraf in elk nummer dat ik zong, heel fijn. Tja, het zorgde wel voor wat spanning, het programma. En zeggen dat ik bijna
niet had deelgenomen. (lacht) Op de dag dat ik auditie moest doen, zat ik in het buitenland, en dus dacht ik me te verontschuldigen. Maar gelukkig kreeg ik de kans om bij uitzondering twee dagen later te gaan, en daar ben ik achteraf bekeken toch heel blij om.”

Danny De Saedeleer

Kan een stad je na dertig jaar nog verrassen? Ja, zo blijkt. Danny is sinds begin jaren '90 stadsgids en in 2004 kwam daar de titel ‘toerismeconsulent’ bij. En toch blijkt Ninove zo nu en dan nog een verrassing voor hem in petto te hebben.

“Misschien denk je dat ik ieder plekje in de stad en deelgemeente ondertussen wel moet kennen, maar niets is minder waar. Tijdens wandelingen ontdek ik nog altijd nieuwe voetwegjes of vraag ik me af waar die ene veldweg heen leidt. Zelf na al die jaren blijft het voor mij een avontuurlijke zoektocht in onze overwegend groene dorpen, zeker als je verder kijkt dan de bebouwing. En wat meer is, je went gelukkig nooit aan de schoonheid van de open ruimte, van het glooiende landschap,
van de rust en het groen, van de spectaculaire wolkenluchten.”

WITKAP

“Er één favoriet uitkiezen is eigenlijk onbegonnen werk. Er is de pracht van het Neigembos, maar ook van de Dender stroomopwaarts, van Ninove richting Geraardsbergen. Neem het maar van mij aan: het mooiste stukje Dender vind je op Ninoofs grondgebied. Er is ook nog de historische kouter tussen Outer en Lebeke met het Galgenveld en de beschermde Diepe Straten of het landschap met de Wegom in Denderwindeke met zijn fiere Molen ter Zeven Wegen. Maar, Ninove heeft ook een monument van wereldformaat: de abdijkerk met haar overweldigende barokke aankleding. Ga daar maar eens op zoek naar de details in het levensechte beeldhouwwerk. 

Als je Ninove en de groene deelgemeenten hebt verkend en al die indrukken wil laten bezinken, is het prachtig afronden met een Witkap op een of ander rustig terrasje, en misschien is dát wel mijn ultieme favoriete plekje.” (lacht)

Jullie favoriete plekjes

We deden via Facebook, Instagram en Ninove Info een oproep om jullie favoriete plekjes in te zenden. We brengen ze samen op deze overzichtelijke kaart. Favoriete plekken blijven insturen kan via communicatie@ninove.be. We blijven deze kaart aanvullen met jullie inzendingen.