Erfgoedtentoonstelling ‘Dweis mor Welgezinjd’

Ninove in de jaren 1980 door de ogen van stadskrant ‘t Klokzjiël't Klokzjiël

‘Dweis mor Welgezinjd’. Dat was het motto van de Ninoofse stadskrant 't Klokzjiël, waarvan een 80-tal nummers verschenen tussen 1980 en 1987. Het is ook de titel van een eindejaarstentoonstelling die op zoek gaat naar het erfgoed van de jaren 1980 in onze stad.

‘Dweis mor Welgezinjd’ schrijft allereerst de geschiedenis van een stadskrant die in haar topmomenten goed was voor een maandelijkse oplage van om en bij de 2.000 exemplaren. ’t Klokzjiël volgde de actualiteit op de voet en was een bevoorrechte getuige van het politieke, culturele en maatschappelijke leven in Ninove in de jaren 1980. Ruim 30 jaar nadat het laatste nummer van de persen rolde, blikken we terug op de roemrijke geschiedenis van de krant. Een tentoonstelling met 'het beste van' biedt een verrassende kijk op het Ninove van “toen de auto's nog in twee richtingen de 'Stoasjenbeirg' op en af reden”.

En dat is de tweede ambitie van dit erfgoedproject: het Ninove van drie à vier decennia geleden weer tot leven wekken. Het is een verhaal van monumenten die niet geklasseerd geraken en geklasseerde monumenten die niet gerestaureerd geraken, maar ook van toekomstplannen voor het Kerkplein – toen al. De tentoonstelling vertelt van verdwenen toneelverenigingen en kroegentochten, maar evengoed van rocksterren die kwamen en weer gingen, kunstenaars als Herman Minner en volksfiguren als Mariaken Kalleballe. Van waterzuiveringsstations, atletiekpistes en postkantoren die geopend werden, maar ook van ‘t Ninopieterken dat de deuren sloot en lindebomen die omver waaiden. Van de politiekers die toen de eerste viool speelden en van de eerste politieke vluchtelingen in onze stad - en dus ook van het eerste racisme in onze cafés. Met de echt gebeurde memoires van Marcel Cardoen, een van de kleurrijkste ‘champetters’ van onze stad, en de nog veel echter gebeurde roddels van Mamera & Komera. 't Klokzjiël was indertijd spraakmakend en woog meer dan eens op zowel het pol¡tieke debat als de culturele toogbabbels. Kan dat ook gezegd worden van zijn papieren voorgangers en (digitale) nakomelingen? Hoe invloedrijk zijn de lokale nieuwsverzamelaars en opinieverspreiders anno 2019? En wat is er overgebleven van andere initiatieven die in de slipstream van ’t Klokzjiël het maatschappelijke leven van Ninove probeerden te kleuren, zoals de Werkgroep Leefmilieu, de Café Chantants met Ninoofse volksliedjes en het Vluchthuis/Vrouwenhuis?

‘Dweis mor Welgezinjd’ is voer voor nostalgici, maar evengoed een originele kennismaking met de jaren 1980 voor de ‘latere generaties’.

Lees digitaal ‘t Klokzjiël

Dankzij de Erfgoedcel Denderland is dit tenslotte ook een digitaliseringsproject geworden. Onze regionale erfgoedcel heeft reeds tientallen dag-, week- en maandbladen uit de steden en gemeenten van Denderland gedigitaliseerd. Sinds kort kan je dus ook de Ninoofse stadskrant integraal herlezen op www.madeindenderland.be.

Praktisch

 • Tentoonstelling 'Dweis mor Welgezinjd' van zaterdag 16 november tot en met zondag 22 december
 • Oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
 • Openingsuren:
  • maandag, dinsdag en woensdag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur
  • donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 16 uur tot 19.30 uur
  • vrijdag van 9 uur tot 12 uur
  • zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur

Thuis interessant erfgoed liggen?

Heb jij thuis soms zelf interessant materiaal liggen over de jaren 1980 in Ninove? Denk aan foto’s, artikels, affiches, flyers, … Of ken jij opvallende anekdotes over onze stad in dit decennium? En zie je het zitten om dat met ons te delen? Geef dan een seintje aan de dienst cultuur, die dit materiaal graag digitaal verzameld.


Contact informatie