Erfgoeddag 2019

erfgoeddag2019Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt ‘het’ je? En hoe geven we dat dan door?

Oude en nieuwe stielen op de ambachtenmarkt

In buurthuis Berdam komen op Erfgoeddag allerlei vakmensen samen om hun kunnen te showen. Altijd al willen weten wat het verschil is tussen een houtsnijder en een houtdraaier? Of wil je in levende lijve een mandenvlechter aan het werk zien? En wat is eigenlijk een ‘zeeldraaier’? Een antwoord krijg je op onze ambachtenmarkt, waar je niet alleen leuke maaksels in de wacht kan slepen maar ook te weten komt hoe deze worden geproduceerd.

Wie of wat kan je allemaal ontdekken? Een stoelenmaker, zeeldraaiers, boekbinders, een smid, een imker, mandenvlechtsters, een stoffeerder, een houtsnijder, een pottenbakster, een floriste, enkele houtdraaiers, glas- en loodbewerkers, een houtbewerker, een lacéwerkster, twee juweelontwerpers, een bakster, een uurwerkherstelster, Atelier Kant & Textiel GABK en KVLV Vrouwen met Vaart.

Maar ontdek ook de ambachtsman -of vrouw in jezelf! Want tijdens deze leuke workshops sla je zelf de handen uit de mouwen...

Workshop instrumenten bouwen

 • Om 11 uur en om 14.30 uur
 • Maximum aantal deelnemers per workshop: 15 personen
 • Inschrijven doe je via cultuur@ninove.be. Is er de dag zelf nog plaats, ben je zeker welkom.
 • Leeftijd: 6 - 18 jaar. Kleuters kunnen onder actieve begeleiding van de ouders ook deelnemen.

Workshop Upcycling van waardevol kosteloos materiaal

 • Oude voorwerpen uit de vuilnisemmer redden en er iets nieuw van maken. Dat is upcycling!
 • Doorlopende workshop met vrije inloop van 14 uur tot 17 uur
 • Leeftijd: 6 - 12 jaar. Kleuters kunnen onder actieve begeleiding van de ouders ook deelnemen

 Workshop bloemschikken

Bij Hilde van de Bloemenfee kan je doorlopend terecht voor het maken van originele bloemstukjes

Workshop macramé door KVLV Vrouwen met vaart Aspelare-Nederhasselt

Doorlopende workshop met vrije inloop van 10 uur tot 18 uur voor jong en oud.

Workshop deeg kneden en bakken

Bakker Joris gaat met de jongsten onder ons aan de slag met meel van de Ninoofse molenaars.

 

Praktisch

 • Ambachtenmarkt op zondag 28 april van 10 uur tot 18 uur in buurthuis Berdam (Brusselsesteenweg 13)
 • Gratis

Tentoonstelling “Hoe maakt Ninove het?”

Al tijdens de ambachtenmarkt maak je kennis met allerlei materialen die je een beeld willen geven van vakmanschap. Tot en met zondag 5 mei krijg je echter nog de kans om hier meer over te weten te komen. De Erfgoedraad zet een tentoonstelling op poten die de geschiedenis van ambachtelijke beroepen in de kijker zet. Onze koninklijke fotokring Focus haalde enkele oude diareeksen van onder het stof en stellen deze voor je tentoon. En ook de postzegelkring van Ninove zocht en vond interessant materiaal – postzegels, maar ook oude prentkaarten – die ambachtslieden uit het Ninoofse tonen.

Praktisch

 • Tentoonstelling “Hoe maakt Ninove het?” in buurthuis Berdam (Brusselsesteenweg 13)
 • 28 april tot en met 5 mei: zaterdag, zondag en 1 mei open van 10 uur tot 18 uur; maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 14 uur tot 18 uur
 • Gratis

Erfgoedwandeling

Ninove was een textielstad, de lucifernijverheid maakte ons tot ver over de stadsgrenzen bekend. Hoeveel oude stielen zijn trouwens niet in de vergetelheid geraakt? Samen met de gids beleef je een namiddag “Hoe maakt u het?” en, als afsluiter, bezoek je de stielen- en ambachtenmarkt in buurthuis Berdam.

Praktisch

 • Erfgoedwandeling op zondag 28 april met start om 14 uur aan buurthuis Berdam (Brusselsesteenweg 13)
 • Gratis

Contact informatie