Nieuwe ereburger: Kevin Van der Perren

19
jan
2021

Ninove telt twee nieuwe ereburgers onder haar inwoners: Kevin Van der Perren en Wesley Sonck. De ene verraste de wereld op het ijs, de andere op gras. Allebei reisden ze op jonge leeftijd de wereld rond, maar landden toch opnieuw in Ninove, de stad die ze omarmen. Wat maakt Ninove voor hen dan zo bijzonder? Via drie plekken of momenten geven ze ons een inkijk.

Kevin Van der Perren

 

 

Het bord aan de expresweg

“Ik woon de laatste jaren deels in Noord-Ierland en deels in België. M’n vrouw is Noord-Ierse, en kort na de geboorte van onze zoon zijn we naar daar verhuisd. Omdat ik in België schaatsers begeleid, kom ik wel nog maandelijks naar hier. En als ik het bord met ‘Ninove’ zie aan de Expresweg, word ik gelukkig. Voor mij is Ninove thuiskomen, en dat geeft me een gevoel dat ik nergens anders heb. Ik heb dat niet in Noord-Ierland, en had het ook niet in New York, waar ik rond m’n twintigste twee jaar woonde, om getraind te worden door een befaamde Russische trainer. Is het omdat ik hier dicht bij mijn familie ben? Wellicht; het voelt goed om snel eens binnen te kunnen springen bij m’n ouders, broer en zus, en er te zijn als ze me nodig hebben. Maar ook als ze mochten verhuizen, zou ik die band met Ninove niet verliezen. Ik zit gewoon graag in Ninove in ‘mijne zetel’, dat is ‘thuis’ voor mij.”

Dirk en Martine

“Het grootste deel van m’n leven speelde zich af op rechteroever, aan de Burchtdam en het Dokter Hemerijckxplein. Het plein is vlakbij m’n ouderlijk huis, en bood me veel plaats om te trainen, op rollerblades. Toen stonden er trouwens nog niet zoveel wagens geparkeerd, en het basketbalplein en skatepark waren er nog niet; ik had dus écht veel ruimte om te oefenen. (lacht) Als ik daar niet was in m’n vrije tijd, zat ik in de cafetaria van het zwembad, bij Dirk en Martine. Uitgaan deed ik niet, maar daar in de cafetaria vond ik wat ik zocht, een goeie babbel. Eén keer per jaar ging en ga ik wél voluit, en dat is met carnaval. Op zondag kijken we met de familie naar de stoet en ’s maandags ga ik met mijn vader en broer feesten. Zij verkleden zich, maar ik niet. ‘Verkleed u toch eens’, zegt mijn vader altijd, maar ik heb me in mijn leven al genoeg verkleed, bij het schaatsen.” (lacht)

Schaatsen in mijn stad

“Door de jaren heen schaatste ik in een groot stuk van de wereld, en ook nu nog doe ik shows in onder meer Duitsland, Amerika en Canada. Maar weet je waar ik het liefste optreed? Op de ijspiste in Ninove, als ze er ’s winters staat. Dat is dé tijd van m’n leven. Ik vind het zó plezant en uniek als ik in mijn eigen stad een show mag geven! In Amerika zitten er wel 20.000 mensen in de zaal en wordt de show uitgezonden op televisie, maar in Ninove optreden voor 100 man maakt me nog veel gelukkiger. Mocht ik kunnen kiezen, dan zet ik de piste wel op het Dokter Hemerijckxplein, met enkele gezellige chaletjes errond, waar je iets kan eten of drinken. Hoe mooi zou dat niet zijn!”

Wie is kunstschaatser Kevin Van der perren?

  • Behaalde 8 keer goud op het nationaal kampioenschap kunstschaatsen
  • Nam 3 keer deel aan de Olympische Spelen
  • Behaalde twee keer brons op het Europees kampioenschap
  • Hij is de eerste mannelijke kunstschaatser die in competitie een viervoudige sprong combineerde met nog eens twee drievoudige sprongen erachteraan

Lees ook meer over ereburger Wesley Sonck.