Energievragen? De stad kan je helpen!

13
okt
2022

Met een bang hart wachten velen dezer dagen op hun energiefactuur. De ongeziene energieprijzen hakken er stevig in. Een gesprek met Ann Asselman (Sociaal Huis), Katrien Heirman (SOLVA) en Frederik De Coster (dienst leefmilieu) over hoe we het tij kunnen keren.

Welke maatregelen zijn er voor mensen die moeite hebben met hun energiefactuur?

Ann: “Bij het Sociaal Huis kunnen mensen terecht met al hun vragen rond de hoge energiefacturen. De steunmaatregelen richten zich tot de meest kwetsbare groepen. Het bekendste is uiteraard het sociaal tarief. Bij het verwarmingsfonds kan ook een verwarmingspremie aangevraagd worden voor wie met stookolie verwarmt. Veel mensen weten ook niet dat ze in aanmerking komen. Het loont dus zeker de moeite om hier eens over te informeren.” Wat kan de Ninovieter doen om energie te besparen?

Katrien: “Kijk zeker je energiecontract goed na. Aan de hand van de V-test kan je nagaan of je ergens goedkoper terecht kan. Het is vandaag echter niet zeker dat een overstap je ook echt winst oplevert. Misschien zelfs integendeel.”

Frederik: “De goedkoopste energie is natuurlijk de energie die je niet verbruikt. Vervang verouderde toestellen door nieuwe, energiezuinige varianten. Schakel over op LED-verlichting en zet de thermostaat een graadje lager. Kleine zaken waar heel wat winst mee te boeken is.”

Ann: “De energiesnoeiers kunnen je daarbij helpen. Met een energiescan gaan ze na hoe je energie kan besparen. Voor sommigen is deze scan ook helemaal gratis.”

Ook het huizenpark moet drastisch vernieuwd worden.

Frederik: “De meeste Vlaamse huizen zijn verouderd en onvoldoende geïsoleerd. Je kan dan zo zuinig stoken als je wil, maar de warmte verdwijnt gewoon. Het blijft een lopende rekening.”

Katrien: “Een duurzame renovatie is natuurlijk een heel zware ingreep. In samenwerking met de provincie en Fluvius organiseren we renovatieadvies en -begeleiding om de Ninovieter maximaal bij te staan. Afgelopen jaar werden ook de renovatieleningen en  premies hervormd. Sinds 1 september kan je Mijnverbouwlening aanvragen en vanaf 1 oktober is er ook Mijnverbouwpremie. In het najaar plant de stad hierover nog een infoavond.”

Meer info over ondersteuning en premies? Je leest er alles over op de de energieloketpagina.


Contact