Een babbel voor, tussen en na de soep en de patatten

Wat dacht je van een verse steak pepersaus met frietjes voor 3, 5 of 8 euro, soep en dessert inbegrepen? Of ben je eerder te vinden voor een namiddagkoffietje met een gezellige babbel aan 1 euro? Welkom in het sociaal restaurant en het praatcafé van Teledienst, twee smuladressen onder één dak.

Nieuw kan je het sociaal restaurant niet bepaald noemen. Sinds 2003 al kan je er terecht voor een driegangenmenu aan een bijzonder schappelijke prijs. “We werken met drie tarieven”, legt Jolien Van Londersele van Teledienst uit. “Afhankelijk van je inkomen betaal je wat meer of minder. Toch willen we ons zeker niet enkel richten op mensen die het financieel moeilijker hebben, iedereen is hier welkom. Dat is net het mooie aan dit sociaal restaurant, dat mensen elkaar vinden en in gesprek gaan, ongeacht wie je bent.”

GROTER DAN VOORDIEN

Het restaurant is drie middagen per week open. Opnieuw open, moeten we zeggen, want door corona bleven de deuren enkele maanden dicht. “Tijdens de lockdown zijn we overgeschakeld op afhaalmaaltijden, en dat sloeg wel aan. Alleen verlies je natuurlijk het contact dat net zo bijzonder is aan dit restaurant.” Maar nu kan het opnieuw, en zelfs groter dan voordien. “We palmen nu ook het gebouw in waar vroeger KAAi zat. Zo kunnen we coronaproof evenveel mensen ontvangen als gewoonlijk, maar de tafeltjes staan dus wat verder uit elkaar.”

VRIJWILLIGERS

Voor en na de lunch vervelt het restaurant in praatcafé 't Contact. Opnieuw een ideale plek voor een babbel, maar dan bij een ijsje, koffie of frisdrank. “’t Contact heeft ruimere openingsuren, je kan er elke dag terecht, behalve op zondag”, vertelt Viviane Van De Velde die al jaren vrijwilligt in het café. “Café houden is een groot deel van mijn leven. Ik heb dertig jaar café Oud Withuis gehad in Meerbeke. En toen ik stopte, sprak iemand me over 't Contact. Ik stelde me meteen kandidaat en kom hier nu wekelijks twee halve dagen helpen. Want dit café draait grotendeels op vrijwilligers, hé. We staan achter de bar en praten wat met de klanten. Eigenlijk verschilt het in niets met wat ik al mijn hele leven doe, want ook in Meerbeke probeerde ik met elke klant een babbeltje te slaan (lacht).”

KNOOP

“Viviane heeft volkomen gelijk, ons restaurant en café verschillen in bijna niets met de andere zaken in het centrum. De prijs ligt wel lager, zodat iedereen langs kan komen. Én we staan er voor jou als je met vragen zit”, zegt Jolien. “Als we merken dat je in de knoop zit, of dat je hulp kan gebruiken, dan proberen we je verder te helpen of door te verwijzen. Maar zonder verplichting, natuurlijk. Je hoeft hier zelfs niets te drinken, je kan ook gewoon langskomen voor een gesprek als je je wat alleen voelt. Er zijn dus maar weinig redenen om niet binnen te springen (lacht).”

Het sociaal restaurant: praktisch

Goesting gekregen in een lekkere lunch? Het sociaal restaurant is open op dinsdag, woensdag en donderdag. Je moet wel vooraf reserveren via 054 32 24 54. Praatcafé 't Contact is alle dagen open, met uitzondering van zondag. Je vindt de openingsuren op www.teledienstninove.be.

Hoeveel je voor een lunch betaalt in het sociaal restaurant, hangt af van je financiële situatie. Denk je in aanmerking te komen voor een verminderd tarief, geef dat dan zeker aan bij je reservatie, zodat Teledienst tijdig een dossier kan opmaken (zonder zo’n dossier betaal je 8 euro voor de lunch). Ben je cliënt bij het OCMW, vraag dan aan je dossierbeheerder om de nodige info aan Teledienst te bezorgen. Dan kan de vzw meteen nagaan wat een lunch je zal kosten.

Wist je dat... 

… Jimmy Lambrechts (de kunstenaar van de drie houtsculpturen rechts op de foto) niet enkel hout, maar ook de natuur een stukje naar zijn hand zet? Twee halve dagen per week werkt Jimmy in de sociale moestuin