De (ecosportieve) bal gaat aan het rollen

7
feb
2020

De spelers van basketbalclub United Ninove dronken vorig seizoen meer dan 1.000 flessen water leeg. Die enorme berg plastic moeten we doen slinken, vond het bestuur. Ze deelden daarom vorige zomer al herbruikbare drinkflessen uit onder de leden en zijn een voortrekker in het ecosportief sporten.

“Bij de start van het seizoen, aan het begin van de zomer, zijn we samengekomen met het bestuur om te bepalen welke club we willen zijn. Om onze waarden te herdefiniëren, zeg maar. Die waarden hebben we gebundeld in één straf woord, DRIVE”, vertelt Jan Benoot, voorzitter van United Ninove. “De R staat voor respect, de I voor Inzet, en ga zo maar door. De eerste letter, de D, die staat voor duurzaamheid. We willen onze ecologische voetafdruk een stuk kleiner maken.”

Waterfonteintjes

“Eén van de punten die we graag aanpakten, is ons plasticverbruik. Tijdens een volledige matchdag drinken onze leden en bezoekers zo’n 70 flessen water van 2 liter. Als we dat verrekenen per seizoen, komen we op zo’n 1.000 flessen. Dat moest gewoon beter kunnen. Daarom vragen we nu aan onze leden om een gevulde drinkbus van thuis mee te brengen. En zodra er binnenkort waterfonteintjes staan in de sporthal, kunnen ze die hier makkelijk opvullen.”

Omslag

Was de oproep om een drinkbus mee te brengen een succes? Brachten de 140 spelers water mee voor de training en wedstrijd? Jan Benoot wikt en weegt: “De start was niet makkelijk. Logisch ook, als je het als speler al pakweg tien jaar gewoon bent dat er plastic flessen voor je klaarstaan. Maar we zien de voorbije weken een serieuze kentering. Die omslag is er gekomen door het project ecosportief van de sportdienst. Alle Ninoofse clubs ontvingen een mail met de vraag om herbruikbare flessen te promoten, en net dát was het steuntje dat we nodig hadden om onze leden te overtuigen. Zaterdag hadden we onze eerste thuismatch van dit jaar en we hebben voor onze ploegen geen enkele fles water moeten openen. We hebben trouwens ook onze tegenstanders gemaild om ook hen te overtuigen om drinkbussen mee te brengen, al zien we dat de boodschap niet overal is doorgesijpeld. Hoe dan ook zullen we de eerste jaren het plastic niet volledig kunnen verbannen, maar we zijn op goede weg.”

Duurzaamheid: ook in vervoer

United Ninove denkt bij duurzaamheid niet enkel aan plastic. “Een ander punt waar we op inzetten, is mobiliteit”, zegt de voorzitter. “We zien dat bijna alle leden individueel naar de training of wedstrijd komen. Daarom bekijken we of we via een WhatsAppgroep het carpoolen kunnen stimuleren.”


Contact

Activiteiten zoeken