‘Algemieën bekoest Nienofs' is afsluiter 'Dialect in Denderland'

4
dec
2018

Erfgoedcel Denderland rondt het ‘Jaar van het Dialect’ af met een tentoonstelling en een lezing in Ninove. Niet toevallig in de week dat ‘Algemieën Bekoest Nienofs’, het tweede Ninoofs Dialectwoordenboek, wordt voorgesteld.

Tentoonstelling

van 5 tot 29 december

In vier van de vijf gemeenten van Erfgoed Denderland koos de bevolking al het Schoonste Dialectwoord – ‘vazjelink’ in Ninove. Maar hoe 'vazjelink' zijn onze buren? Dat ontdek je op de tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ in de bib. Tientallen filmpjes tonen de rijkdom van de 37 dialecten in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove.

Lezing Jacques Van Keymeulen

op 6 december

De ligging van Denderland, pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten, was bepalend voor de ontwikkeling van de volkstaal. Ninove, Denderleeuw en Aalst hebben een uitgesproken Brabants dialect, Erpe-Mere en Lede ‘klappen’ eerder (Oost-)Vlaams. Professor Jacques Van Keymeulen (docent 'historische taalkunde' en 'variatielinguïstiek' aan de Universiteit Gent, en ook wel eens de laatste 'dialectprof' van Vlaanderen genoemd) vertelt er je alles over in zijn lezing op 6 december.

Voorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’

op 9 december

Het Ninoofs Dialectwoordenboek is na lange jaren van verzamelen veel meer geworden dan een klassiek woordenboek. Het boek bevat een lijst van meer dan 5.500 woorden, alfabetisch gerangschikt. Toch is het boek geen saaie opsomming van woorden. De lijsten zijn creatief doorspekt met recepten, Nienofse volks- en kinderliedjes, aftelrijmpjes en cartoons van Rufijn De Decker. Je leest er typische uitdrukkingen en zegswijzen, originele benamingen van carnavalsgroepen, oude straatnamen en klinkende bijnamen van oude Ninovieters.

Het boek wordt voorgesteld op zondag 9 december om 10.30 uur in cc De Plomblom. De voorstelling belooft een gezellig uurtje Ninoofs amusement met enkele beschouwingen door professor Jacques Van Keymeulen (zie ook lezing van 6 december), heel veel Ninoofse muziek, poëzie en toneel. De Ninoofse Belleman praat alles aan mekaar. En zoals dat hoort in Nienof: op het eind wacht de Witkap.

Praktisch

  • Tentoonstelling. 5 december tot 29 december. Leescafé bib, Graanmarkt 12. Tijdens de openingsuren (de bib is gesloten van 24 tot 26 december).
  • Lezing Jacques Van Keymeulen. Donderdag 6 december om 20 uur. Zaaltje van de bib, Graanmarkt 12. Gratis, maar graag reserveren via bib@ninove.be of 054 32 40 04.
  • Boekvoorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’. Zondag 9 december om 10.30 uur. Cc De Plomblom, Graanmarkt 12. Gratis.
  • ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ is vanaf 10 december te koop in het oud stadhuis (Oudstrijdersplein), bij de dienst toerisme (Hospitaalkapel in de Burchtstraat) en verschillende handelszaken en boekhandels van Ninove. Kostprijs 20 euro. Info: nienofsdialect@hotmail.com.
  • Zie ook www.madeindenderland.be.

Contact

Activiteiten zoeken