Denderende Pennen

Denderende pennenTwee routes met poëzie, een zaterdag met 30 dichters in de centrumstraten en enkele avonden met een ‘Denderende Pen’ in de hoofdrol: Ninove wordt dit voorjaar de poëziehoofdstad van Vlaanderen!

Onze stadsgenote Mariette Vanhalewijn werd eind januari in de bloemetjes gezet voor haar tachtigste verjaardag en zestig jaar schrijverschap. We vieren deze ’grande dame’ van de Vlaamse jeugdliteratuur nog het hele jaar met een wedstrijd voor het Beste Jeugdverhaal’.

Maar we zetten dit voorjaar nog enkele ander literaire helden uit de stad, of toch met een link met onze stad, op een voetstuk.

Bruegel in de stadBruegel

Pieter Bruegel stond vorig jaar alom in de schijnwerpers met zijn 450ste sterfdag. Of hij ooit in Ninove is geweest, is niet bekend. Maar de Roosdaalse dichter Ivo Van Strijtem benutte het Breugeljaar wel voor de publicatie van een bloemlezing ‘Terug naar toen we begonnen’. Met het werk van Pieter Bruegel voor ogen (en in het achterhoofd) verzamelde hij veertig gedichten, die niet alleen terugblikken maar ook een kritisch beeld van de moderne mens schetsen.

De veertig gedichten werden in de zomer van 2019 fraai vormgegeven in een poëzieparcours in domein Groenenberg in Gaasbeek. Ninove recupereert een groot deel van dit poëzieparcours en gunt het een tweede leven. Vanaf 14 maart ontdek je op acht locaties in ons stadscentrum telkens een grote reproductie va een bekend schilderij van Bruegel, zoals Boerenbruiloft, De kindermoord of De parabel van de blinden. Bij elk schilderij horen vier gedichten. Samen maakt dat 32 redenen om te kiezen voor een rustmoment in de stadsdrukte en schitterende gedichten te ontdekken van onder andere Maud Vanhauwaert, Lies Van Gasse, Paul Demets, Bernard Dewulf, Eva Gerlach, Miriam Van hee, Stefan Hertmans en Stijn Vranken.

Praktisch

  • Ontdek Bruegel in de Stad van 14 maart 2020 tot eind september
  • Benieuwd waar je de levensgrote producties Bruegel kan terugvinden? Ontdek ze in dit plan
  • De ‘Bruegel’-gedichten zijn gebundeld in het boek “Terug naar toen we begonnen”. Te koop in het oud stadhuis, de bibliotheek en de dienst toerisme (10 euro).

Dertig gewortelde gedichten

De Ninoofs-Gentse schrijver Roel Richelieu Van Londersele presenteerde in oktober 2019 zijn elfde gedichtenbundel, ‘Hopper op de heuvel’, helemaal geïnspireerd door de personages in het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Maar Roel is niet alleen de schrijver van een gewaardeerd en bekroond oeuvre, hij is ook een gegeerd docent aan literaire academies en een promotor van vers poëzietalent via het project ‘Het Gezeefde Gedicht’. Speciaal voor zijn geboortestad selecteerde Roel Richelieu Van Londersele dertig gedichten van zowel gevestigde dichters als jong talent dat zich een weg door het literaire landschap kronkelt.

Praktisch

  • We presenteren de dertig gewortelde gedichten van 14 maart tot 20 juni in evenveel etalages van winkels en horecazaken in het centrum van de stad.
  • De deelnemende dichters en etalages vind je terug in dit plan

Dichters in de Stad

AFGELAST!!Dichters in de stad

Zaterdag 14 maart wandelen we het parcours met de dertig gewortelde gedichten, verzameld door Roel Richelieu Van Londersele, in. Roel slaagde er immers in bijna alle deelnemende dichters naar Ninove te halen. Om 15 uur start aan het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) een schone stoet van dichters die langs alle etalages wandelen. Bij elke etalage leest de dichter zijn/haar gedicht voor. Van de paar dichters die niet aanwezig zijn, leest Dorien De Vylder het gedicht voor.

Rond 17 uur arriveren alle dichters en publiek in de bibliotheek. Voor wie er maar niet genoeg van krijgt, zorgen tien van de dertig aanwezige dichters nog voor een stevig nagerecht. Charles Ducal, Roel Richelieu Van Londersele, Mahlu Mertens, Willie Verhegghe, Luuk Gruwez, Erik Lindner, Max Greyson, Dorien De Vylder, Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem lezen er elk nog twee of drie gedichten voor in wat we een halve gedichtenmarathon willen noemen, met een drankje en een knabbel erbij.

Praktisch

  • 15 uur: start van de poëziewandeling aan het oud stadhuis (Oudstrijdersplein)
  • 17 uur: gedichtenstroom in de bibliotheek. Tien van de dertig dichters zorgen nog voor een stevig nagerecht
  • Het einde is voorzien omstreeks 18.30 uur

Andere avonden met een Denderende Pen in de hoofdrol

Het enige ei (mei 2020)

Koen Stassijns presenteert naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ‘Hemelingen’ “een culturele kruisbestuiving met poëzie, virtuoze pianomuziek, verhalen, humor en hemelse zang”, in samenwerking met zangeres Stefanie De Wolf en pianist Peter Hereman.

Willy Roggeman en de boeken van Suse Esberg (juni 2020)

In 1953 vindt de Ninoofse auteur Willy Roggeman op zijn studentenkamer in Gent een verzameling van 74 Duitse boeken waarin de naam Suse Esberg staat. Hoe kwamen deze boeken in Gent terecht en wie was Suse Esberg? Jürgen Pieters, professor Literatuurwetenschap aan de UGent en beheerder van Roggemans archief, vertelt het ons in de lezing ‘De asse waait de tuin weer binnen. De boeken van Suse Esberg'.

Hopper op de heuvel (juni 2020)

Roel Richelieu Van Londersele stelt zijn nieuwe bundel ‘Hopper op de heuvel’ voor. Met muziek van Jean Van Der Schueren en interventies van woordkunstenares Pascale Vandendriessche.


Contact informatie