Vaccinatie tegen het coronavirus

Ik wil me nog laten vaccineren. Kan dat?

Vaccinatiecentrum Ninove

Je vaccinatie

Timing

COVID Safe Ticket

Coronatijdcapsule

Meertalige informatie

Vragen en antwoorden

Meer info


Ik wil me nog laten vaccineren. Kan dat?

Op afspraak

Wil je je laten vaccineren, maak dan een afspraak via het gratis nummer 0800 20 507.  Er wordt zo snel mogelijk een vaccinatieafspraak ingepland.
 
Het vaccinatiecentrum neemt een korte rustpauze van 22 december tot en met 4 januari, om vanaf 5 januari weer volop in te zetten op de vaccinatiecampagne. Het callcentrum (0800 20 507) opent al terug vanaf 3 januari!

Vaccinatiecentrum Ninove

Waar word je gevaccineerd?

Je vindt het vaccinatiecentrum aan de Bevrijdingslaan 7, in het voormalige belastingkantoor, naast de post en vlakbij het Ninia Shopping Center.

Hoe kom je naar het vaccinatiecentrum?

Hoe wil je langsgaan? Ga je te voet, of neem je de fiets, de auto of het openbaar vervoer?

Er is een overdekte fietsparking en een parking aan het vaccinatiecentrum.

Busmaatschappij De Lijn heeft een halte aan de Centrumlaan. Sms VCNIN naar 4884 op de dag van je vaccinatie voor je gratis busrit. Per gsm kunnen maximum 3 gratis heen- en-terug tickets worden aangevraagd. Inwoners die geen gsm hebben, kunnen een papieren ticket aanvragen via het callcenter op het gratis nummer 0800 20 507. Het ticket wordt dan onmiddellijk per post opgestuurd. Gevraagd wordt om steeds je afspraakbevestiging voor de vaccinatie bij te hebben.

Ook de NMBS biedt een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan zowel voor de eerste, de tweede als de derde prik worden aangevraagd. Het vervoersbewijs is alleen geldig op de dag van vaccinatie en kan overal - online of in het station - aangevraagd worden. Wie gebruik wil maken van het ticket, wordt gevraagd dit samen met de afspraakbevestiging voor de vaccinatie spontaan te tonen aan de treinconducteur. Het NMBS-station ligt op ongeveer een kwartiertje wandelen van het vaccinatiecentrum.

Geraak je niet zelfstandig naar het centrum? Vraag eerst hulp aan je familie of een kennis uit je bubbel. Lukt dat niet, bel dan het callcenter op het nummer 0800 20 507 om een oplossing te zoeken. De stad zorgt voor gratis personen- en aangepast vervoer via de lokale taxibedrijven voor mensen die zich niet zelfstandig of met behulp van familie of vrienden naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen.

Is het onmogelijk om je te verplaatsen? Neem dan contact op met de huisarts. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan hij je op de lijst voor thuisvaccinatie plaatsen.

Top

Binnenkijken in het centrum

Top


Je vaccinatie

Wat moet je doen als je een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen hebt?

Je wordt uitgenodigd via een brief per post. De uitnodigingsbrief is online beschikbaar in 20 talen. Je kan de vertaling hier lezen.

Is jouw e-mailadres en gsm-nummer gekend bij de overheid, dan krijg je ook een mailtje en sms’je. Lees hier hoe je een digitale uitnodiging kan ontvangen.

Verwittig altijd je vaccinatiecentrum!

Laat altijd en zo snel mogelijk aan je vaccinatiecentrum weten wat je gaat doen met je uitnodiging tot vaccinatie. Als je een afspraak niet kan nakomen, kan je vaccinatiecentrum nog proberen je vaccin aan iemand anders te geven.

  • Bevestig of maak zo snel mogelijk je afspraak voor je eerste of tweede dosis (liefst online via je uitnodiging). In je uitnodiging staat een voorstel van datum en uur. Past de voorgestelde datum echt niet, dan kan je digitaal een ander moment uitzoeken.
  • Annuleer je afspraak als je niet zal (kunnen) opdagen voor je afspraak. Je kan annuleren via de mail die je krijgt nadat je een afspraak hebt gemaakt of door te bellen naar je vaccinatiecentrum (0800 20 507).
  • Weiger je vaccin als je echt niet gevaccineerd wil worden. Dit raden we uiteraard sterk af.

Heb je hulp nodig?

Bel dan het gratis nummer 0800 20 507 (leg jouw brief en identiteitskaart klaar). We bevestigen je plaatsje of zoeken een nieuwe datum.

Top

Hoe verloopt je vaccinatie?

We nemen je mee op weg en laten je kennismaken met de zeven stappen die je in het vaccinatiecentrum doorloopt.

Je ontsmet je handen.

Handen ontsmetten

 

Je temperatuur wordt automatisch gemeten.

Temperatuurmeting

 

Aan het onthaalloket kijken we je gegevens na. Breng zeker je identiteitskaart en uitnodigingsbrief mee! Je krijgt een ticket met een volgnummer.

Onthaalloket

 

Je wacht even in de wachtzaal. Als het jouw beurt is, verschijnt je nummer en het lokaal op de schermen.

Wachtzaal vaccinatiecentrum

 

Je hebt in het lokaal een kort gesprek met de verpleegkundige. Vertel daar zeker of je een medisch probleem hebt.

Voorgesprek met verpleger

 

De verpleegkundige vaccineert je.

Coronavaccin

 

Je rust een kwartier uit in de rustruimte, zodat we kunnen controleren of je geen last hebt van bijwerkingen. Voel je je niet goed, meld het aan de steward!

Rustruimte vaccinatiecentrum

Top

Boosterprik

Midden december kreeg 43,84% van de 18-plussers in Ninove zijn boosterprik. Eind januari zou iedereen met recht op een boosterprik die moeten gekregen hebben.

QVAX

De stad roept haar inwoners op om zich zeker te registreren op de QVAX-lijst. Zo kan je sneller opgeroepen worden wanneer mensen niet komen opdagen in een vaccinatiecentrum, en kan men ook vermijden dat er vaccins verloren gaan.

Top

Vaccinatie bij jongeren

Jongeren tussen 12 en 18 jaar oud kunnen zich nog laten vaccineren mits ze een afspraak maken. Bel naar 0800 20 507 en de medewerkers in het vaccinatiecentrum zullen een afspraak voor je inplannen.  

Opgelet: de 12- tot 15 jarigen hebben de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Dat kan op 2 manieren:

Lees hier alle informatie over vaccinatie bij 12- tot 15-jarigen.

Top

Vaccinatie bij kinderen

Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief met de nodige informatie. Kinderen met onderliggende aandoeningen zullen daarbij voorrang krijgen.

Op de uitnodigingen voor kinderen uit deze leeftijdscategorie staat geen datum en uur vermeld. Ouders kunnen de afspraak voor hun kind(eren) zelf inplannen via www.myhealthviewer.be of telefonisch via 0800 20 507. 

Vaccinatie 5 tot 11 jarigen

Top

Thuisvaccinatie

Wie echt niet in het vaccinatiecentrum geraakt, kan thuis gevaccineerd worden.
Dit kan enkel als je door gezondheidsproblemen niet naar het vaccinatiecentrum kan komen.
Je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren.

Lees hier meer informatie

 Top


Timing

In Ninove kregen alle personen ouder dan 12 al de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Wie ouder is dan 12 jaar en zich nog wil laten vaccineren, kan contact opnemen met het vaccinatiecentrum via 0800 20 507.

Vaccinatieteller

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Ninove minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Top


Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket is verplicht bij publieke evenementen, in fitnesscentra en horeca-aciviteiten. Je leest alle voorwaarden op de website van de Vlaamse overheid

Lees alles over het Covid Safe Ticket (wat? hoe vraag je dit aan?...) via www.covidsafe.be

Top


Coronatijdcapsule

Bij de opening van het Ninoofse coronavaccinatiecentrum, in de lente 2021, installeerden we daar een coronatijdcapsule. Op 1 februari 2022 brengen we de capsule naar de bib. Daar zal ze bewaard worden om ten laatste in de zomer van 2041 te openen.

De coronatijdcapsule staat nog tot 1 februari opgesteld aan het oud stadhuis op het Oudstrijdersplein. Als je er passeert, laat dan een persoonlijke boodschap of getuigenis achter, drop een coronafoto in de capsule, schenk een tastbare herinnering aan de ‘omikronpandemie’. Benieuwd hoe de Ninovieters binnen twintig jaar zullen reageren op de coronamiserie van de 'roaring (?) twenties'…

Top


Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceert de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee biedt men anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie wordt in 18 talen ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren.

De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play.

Top


Vragen en antwoorden

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt?

Vragen over coronavaccinatie zijn normaa! Lees hier alle vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona.

Heb je 101 vragen? Hier zijn alvast 7 antwoorden in een kort filmpje.

Top


Meer info?

Top


Contact informatie