Vaccinatie tegen het coronavirus

Vaccinatiecentrum Ninove

Je vaccinatie

Timing

Reservelijst

Via QVAX inschrijven voor een Janssen-vaccin

Coronatijdcapsule

Meertalige informatie

Vragen en antwoorden

Meer info


Vaccinatiecentrum Ninove

Waar word je gevaccineerd?

Je vindt het vaccinatiecentrum aan de Bevrijdingslaan 7, in het voormalige belastingkantoor, naast de post en vlakbij het Ninia Shopping Center.

Hoe kom je naar het vaccinatiecentrum?

Hoe wil je langsgaan? Ga je te voet, of neem je de fiets, de auto of het openbaar vervoer?

Er is een overdekte fietsparking en een parking aan het vaccinatiecentrum.

Busmaatschappij De Lijn heeft een halte aan de Centrumlaan. Sms VCNIN naar 4884 op de dag van je vaccinatie voor je gratis busrit. Per gsm kunnen maximum 2 gratis heen- en-terug tickets worden aangevraagd. Inwoners die geen gsm hebben, kunnen een papieren ticket aanvragen via het callcenter op het gratis nummer 0800 20 507. Het ticket wordt dan onmiddellijk per post opgestuurd. Gevraagd wordt om steeds je afspraakbevestiging voor de vaccinatie bij te hebben.

Ook de NMBS biedt een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan zowel voor de eerste als voor de tweede prik worden aangevraagd. Het vervoersbewijs is alleen geldig op de dag van vaccinatie en kan overal - online of in het station - aangevraagd worden. Wie gebruik wil maken van het ticket, wordt gevraagd dit samen met de afspraakbevestiging voor de vaccinatie spontaan te tonen aan de treinconducteur. Het NMBS-station ligt op ongeveer een kwartiertje wandelen van het vaccinatiecentrum.

Geraak je niet zelfstandig naar het centrum? Vraag eerst hulp aan je familie of een kennis uit je bubbel. Lukt dat niet, bel dan het callcenter op het nummer 0800 20 507 om een oplossing te zoeken. De stad zorgt voor gratis personen- en aangepast vervoer via de lokale taxibedrijven voor mensen die zich niet zelfstandig of met behulp van familie of vrienden naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen.

Is het onmogelijk om je te verplaatsen? Neem dan contact op met de huisarts. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan hij je op de lijst voor thuisvaccinatie plaatsen.

Top

Binnenkijken in het centrum

Top


Je vaccinatie

Wat moet je doen als je een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen hebt?

Je wordt uitgenodigd via een brief per post. De uitnodigingsbrief is online beschikbaar in 20 talen. Je kan de vertaling hier lezen.

Is jouw e-mailadres en gsm-nummer gekend bij de overheid, dan krijg je ook een mailtje en sms’je. Lees hier hoe je een digitale uitnodiging kan ontvangen.

Verwittig altijd je vaccinatiecentrum!

Laat altijd en zo snel mogelijk aan je vaccinatiecentrum weten wat je gaat doen met je uitnodiging tot vaccinatie. Als je een afspraak niet kan nakomen, kan je vaccinatiecentrum nog proberen je vaccin aan iemand anders te geven.

 • Bevestig of maak zo snel mogelijk je afspraak voor je eerste of tweede dosis (liefst online via je uitnodiging). In je uitnodiging staat een voorstel van datum en uur. Past de voorgestelde datum echt niet, dan kan je digitaal een ander moment uitzoeken.
 • Annuleer je afspraak als je niet zal (kunnen) opdagen voor je afspraak. Je kan annuleren via de mail die je krijgt nadat je een afspraak hebt gemaakt of door te bellen naar je vaccinatiecentrum.
 • Weiger je vaccin als je echt niet gevaccineerd wil worden. Dit raden we uiteraard sterk af.

Heb je hulp nodig?

Bel dan het gratis nummer 0800 20 507 (leg jouw brief en identiteitskaart klaar). We bevestigen je plaatsje of zoeken een nieuwe datum. Het callcenter is bereikbaar:

 • van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 16 uur
 • op vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur

Top

Hoe verloopt je vaccinatie?

We nemen je mee op weg en laten je kennismaken met de zeven stappen die je in het vaccinatiecentrum doorloopt.

Je ontsmet je handen.

Handen ontsmetten

 

Je temperatuur wordt automatisch gemeten.

Temperatuurmeting

 

Aan het onthaalloket kijken we je gegevens na. Breng zeker je identiteitskaart en uitnodigingsbrief mee! Je krijgt een ticket met een volgnummer.

Onthaalloket

 

Je wacht even in de wachtzaal. Als het jouw beurt is, verschijnt je nummer en het lokaal op de schermen.

Wachtzaal vaccinatiecentrum

 

Je hebt in het lokaal een kort gesprek met de verpleegkundige. Vertel daar zeker of je een medisch probleem hebt.

Voorgesprek met verpleger

 

De verpleegkundige vaccineert je.

Coronavaccin

 

Je rust een kwartier uit in de rustruimte, zodat we kunnen controleren of je geen last hebt van bijwerkingen. Voel je je niet goed, meld het aan de steward!

Rustruimte vaccinatiecentrum

Top

Medische vragenlijst

In het vaccinatiecentrum overloopt een verpleegkundige samen met jou een vragenlijst over je gezondheidstoestand. Ter voorbereiding kan je thuis deze vragenlijst al eens overlopen en eventueel hulpbehoevende mensen uit je omgeving hierbij helpen.

Lees hier de medische vragenlijst die bij het vaccineren wordt overlopen.

Top

Thuisvaccinatie

Wie echt niet in het vaccinatiecentrum geraakt, kan thuis gevaccineerd worden.
Dit kan enkel als je door gezondheidsproblemen niet naar het vaccinatiecentrum kan komen.
Je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren.

Lees hier meer informatie

 Top


Timing

Wanneer word je gevaccineerd?

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wie juist wanneer gevaccineerd wordt, hangt af van leeftijd, eventuele risicogroep of beroep.

Bereken hier wanneer jij ongeveer je vaccin krijgt.

In Ninove kregen alle 65-plussers al de mogelijkheid om hun de eerste keer te laten vaccineren. Wie ouder is dan 65 jaar en nog geen uitnodiging heeft ontvangen, neemt best contact op met het vaccinatiecentrum via 0800 20 507.

In Ninove kregen ook alle risicopatiënten al de mogelijkheid voor hun eerste vaccinatie. Je kan zelf nakijken of je op de lijst van risicopatiënten staat via www.myhealthviewer.be (inloggen met elektronische identiteitskaart).

 • Sta je op deze lijst, maar kreeg je nog geen uitnodiging, neem dan contact op met het vaccinatiecentrum via 0800 20 507.
 • Sta je niet op deze lijst, maar denk je te behoren tot de groep risicopatiënten, neem dan contact op met je huisarts. Lees hier meer informatie over risicopatiënten.

Ook zwangere vrouwen worden momenteel uitgenodigd. Het zijn de huisartsen die hen op de prioritaire lijst plaatsen.

De Ninovieters tussen 18 en 64 jaar zonder onderliggende aandoeningen worden nu uitgenodigd. Dit gebeurt van oud naar jong.

Jongeren van 16 en 17 jaar zullen aansluitend gevaccineerd worden op de 18-jarigen. Dit zal gebeuren met het Pfizer-vaccin. Vanaf juli zullen zij een uitnodiging ontvangen voor hun eerste dosis. De 16-17-jarige adolescenten met de hoogste risico’s (zogenaamde co-morbiditeiten) komen prioritair aan bod.

De vaccinatie van kinderen jonger dan 16 jaar is nog niet aan de orde. Hiervoor zijn bijkomende wetenschappelijke en ethische analyses noodzakelijk.

Onderstaand schema is gebaseerd op de prognoses van vaccinleveringen en kan dus nog wijzigen.

Schema vaccinatievolgorde

Top

Vaccinatie en vakantie

Wil je op vakantie? Het beste is om te wachten tot je volledig gevaccineerd bent. Kan je toch niet wachten? Plan je vakantie tussen 2 vaccindosissen in.

 • Ben je al een eerste keer gevaccineerd, dan kan je je tweede dosis niet uitstellen.
 • Enkel als je je eerste en tweede dosis nog moet krijgen, kan er beperkt én als er vrije plaatsen zijn, geschoven worden met de datum.
 • Mis je je tweede dosis, dan kan je geen nieuwe afspraak maken. Pas na de volledige vaccinatiecampagne zal de overheid bekijken of en hoe je eventueel volledig gevaccineerd kan worden.

COVID-certificaat

Het COVID-certificaat moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken. Een certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

Het COVID-certificaat kan je:

 • downloaden via www.covidsafe.be (via Mijn Burgerprofiel of MijnGezondheid)
 • downloaden met de officiële CovidSafeBE-app
 • op papier ontvangen. Contacteer daarvoor de helpdesk via 078 78 78 50  

Meer info over de verschillende certificaten (COVID-, test- en herstelcertificaat) en attesten vind je op www.laatjevaccineren.be 

Vragen of info? Contacteer de helpdesk: 078 78 78 50

Lees hier alle informatie over vaccinatie en vakantie.

Top

Vaccinatieteller

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Ninove minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Op 21/06/2021 is dit de stand van zaken in Ninove:

 • 74,93% of 23.588 van alle 18-plussers in Ninove hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen. 37,04% of 11.659 18-plussers werden volledig gevaccineerd.
 • 95,49% of 7.871 van alle 65-plussers in Ninove hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen. 85,89% of 7.080 65-plussers werden volledig gevaccineerd.

Top


Reservelijst  

Soms komen er op het laatste moment plaatsen vrij. Om die prikjes niet verloren te laten gaan, werken we met reservelijsten.

 • Ook het vaccinatiecentrum van Ninove werkt met de QVAX reservelijst van de overheid.

Schrijf je in op www.qvax.be.

Als er een vaccin beschikbaar is, krijg je een e-mail of sms. In de e-mail/sms staat vermeld hoeveel tijd je hebt om te bevestigen (vaak 30 min). Bevestig onmiddellijk je afspraak. Doe je dat niet tijdig, dan vervalt je afspraak (je blijft wel nog steeds op de reservelijst staan).

Nadat je bevestigd hebt, weet je wanneer je naar het centrum moet komen.

 • In Ninove leggen we bijkomend een reservelijst aan voor kleuterleidsters en personen werkzaam in de peuter/kleuteropvang. Deze wordt opgemaakt via de schooldirecties en Huis van het Kind. Ben je werkzaam in deze sector, check dan even bij jouw directie/werkgever.

Top

Via QVAX inschrijven voor een Janssen-vaccin

Vanaf nu kan je op QVAX aangeven dat je graag een Janssen-vaccin wilt.

 • Aangeven dat je een Janssen-vaccin wil, kan enkel wanneer je nog géén uitnodiging tot vaccinatie kreeg. Wanneeer je reeds een uitnodiging kreeg, is er jou al een vaccin toegwezen. Een toegewezen vaccin wisselen met een Janssen-vaccin, is niet mogelijk.
 • Ben je al ingeschreven voor de QVAX-reservelijst en kom je graag in aanmerking voor een Janssen-vaccin? Dan kan je nu je profiel aanpassen.
 • Ben je nog niet ingeschreven op QVAX? Ga meteen naar www.qvax.be en vink aan dat ook een Janssen-vaccin mag.
 • Belangrijk: niet iedereen die zich inschrijft, zal effectief een Janssen-vaccin krijgen. Dit werkt zoals de normale QVAX-reservelijst: wanneer er vaccins over zijn, worden de personen op de lijst gecontacteerd.

Top


CoronatijdcapsuleCoronatijdcapsule

Aan de ingang van het vaccinatiecentrum staat een tijdcapsule opgesteld. Met de Ninoofse coronatijdcapsule geeft de stad een culturele meerwaarde aan de vaccinatiecampagne.

We nodigen elke Ninovieter uit om een persoonlijke boodschap of getuigenis in de capsule te droppen. Welke herinnering aan ‘corona’ neem je mee naar de toekomst? Welk voorwerp of ritueel staat voor jou symbool voor deze tijd? Je kan het vertellen of tekenen op een voorgedrukt postkaartje, dat samen met een informatiefolder in alle Ninoofse brievenbussen werd bezorgd en dat je ook op publieke plekken in de stad vindt. Maar evengoed gebruik je je eigen favoriete bloemetjespapier voor je getuigenis of voed je de capsule met persoonlijke documenten, foto’s en voorwerpen.

De capsule is een manier om louterend met de coronamiserie om te gaan: we sluiten een vervelend tijdperk af en blikken hoopvol vooruit naar betere tijden. Daarom heeft de tijdcapsule de vorm en het uitzicht van een luciferdoosje, een van de Ninoofse symbolen: oude tijden verbranden, de vonk van nieuwe tijden aanwakkeren, het vuur van de hoop brandend houden.

Nadat het vaccinatiecentrum zijn deuren zal gesloten hebben, zal de Ninoofse coronatijdcapsule bewaard worden in de bibliotheek. Ten laatste in de zomer van 2041 zal de coronatijdcapsule worden geopend.

Top


Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceert de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee biedt men anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie wordt in 18 talen ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren.

De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play.

Top


Vragen en antwoorden

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt?

Vragen over coronavaccinatie zijn normaa! Lees hier alle vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona.

Heb je 101 vragen? Hier zijn alvast 7 antwoorden in een kort filmpje.

Top


Meer info?

Top


Contact informatie