Vaccinatie tegen het coronavirus

Ik wil me toch laten vaccineren. Kan dat?

Vaccinatiecentrum Ninove

Je vaccinatie

Timing

Coronatijdcapsule

Meertalige informatie

Vragen en antwoorden

Meer info


Ik wil me toch laten vaccineren. Kan dat?

Open vaccinatiemomenten

Er gaan nog twee open vaccinatiemomenten door in Ninove. Op deze momenten kan elke geïnteresseerde (ouder dan 18 jaar) zonder afspraak langskomen om gevaccineerd te worden met het Johnson-vaccin. 

 • 18 september van 08.30 tot 12.30 uur in het vaccinatiecentrum. 
 • 19 september van 13 tot 18 uur in de vaccinatietent op het Oudepostplein. 

Top

Op afspraak

Maak je toch liever een afspraak? Dat kan op twee manieren. Aan jou om te bepalen welke je de makkelijkste vindt.
 

Keuze 1

Maak een afspraak via het gratis nummer 0800 20 507.  We plannen zo snel mogelijk een vaccinatieafspraak voor je in.
 
Het callcenter is bereikbaar:
 • van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 16 uur
 • op vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur

Keuze 2

Zet je op onze vaccinatielijst!  We nemen contact met je op om een afspraak te maken.

Vaccinatiecentrum Ninove

Waar word je gevaccineerd?

Je vindt het vaccinatiecentrum aan de Bevrijdingslaan 7, in het voormalige belastingkantoor, naast de post en vlakbij het Ninia Shopping Center.

Hoe kom je naar het vaccinatiecentrum?

Hoe wil je langsgaan? Ga je te voet, of neem je de fiets, de auto of het openbaar vervoer?

Er is een overdekte fietsparking en een parking aan het vaccinatiecentrum.

Busmaatschappij De Lijn heeft een halte aan de Centrumlaan. Sms VCNIN naar 4884 op de dag van je vaccinatie voor je gratis busrit. Per gsm kunnen maximum 2 gratis heen- en-terug tickets worden aangevraagd. Inwoners die geen gsm hebben, kunnen een papieren ticket aanvragen via het callcenter op het gratis nummer 0800 20 507. Het ticket wordt dan onmiddellijk per post opgestuurd. Gevraagd wordt om steeds je afspraakbevestiging voor de vaccinatie bij te hebben.

Ook de NMBS biedt een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan zowel voor de eerste als voor de tweede prik worden aangevraagd. Het vervoersbewijs is alleen geldig op de dag van vaccinatie en kan overal - online of in het station - aangevraagd worden. Wie gebruik wil maken van het ticket, wordt gevraagd dit samen met de afspraakbevestiging voor de vaccinatie spontaan te tonen aan de treinconducteur. Het NMBS-station ligt op ongeveer een kwartiertje wandelen van het vaccinatiecentrum.

Geraak je niet zelfstandig naar het centrum? Vraag eerst hulp aan je familie of een kennis uit je bubbel. Lukt dat niet, bel dan het callcenter op het nummer 0800 20 507 om een oplossing te zoeken. De stad zorgt voor gratis personen- en aangepast vervoer via de lokale taxibedrijven voor mensen die zich niet zelfstandig of met behulp van familie of vrienden naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen.

Is het onmogelijk om je te verplaatsen? Neem dan contact op met de huisarts. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan hij je op de lijst voor thuisvaccinatie plaatsen.

Top

Binnenkijken in het centrum

Top


Je vaccinatie

Wat moet je doen als je een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen hebt?

Je wordt uitgenodigd via een brief per post. De uitnodigingsbrief is online beschikbaar in 20 talen. Je kan de vertaling hier lezen.

Is jouw e-mailadres en gsm-nummer gekend bij de overheid, dan krijg je ook een mailtje en sms’je. Lees hier hoe je een digitale uitnodiging kan ontvangen.

Verwittig altijd je vaccinatiecentrum!

Laat altijd en zo snel mogelijk aan je vaccinatiecentrum weten wat je gaat doen met je uitnodiging tot vaccinatie. Als je een afspraak niet kan nakomen, kan je vaccinatiecentrum nog proberen je vaccin aan iemand anders te geven.

 • Bevestig of maak zo snel mogelijk je afspraak voor je eerste of tweede dosis (liefst online via je uitnodiging). In je uitnodiging staat een voorstel van datum en uur. Past de voorgestelde datum echt niet, dan kan je digitaal een ander moment uitzoeken.
 • Annuleer je afspraak als je niet zal (kunnen) opdagen voor je afspraak. Je kan annuleren via de mail die je krijgt nadat je een afspraak hebt gemaakt of door te bellen naar je vaccinatiecentrum (0800 20 507).
 • Weiger je vaccin als je echt niet gevaccineerd wil worden. Dit raden we uiteraard sterk af.

Heb je hulp nodig?

Bel dan het gratis nummer 0800 20 507 (leg jouw brief en identiteitskaart klaar). We bevestigen je plaatsje of zoeken een nieuwe datum. Het callcenter is bereikbaar:

 • van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 16 uur
 • op vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur

Top

Hoe verloopt je vaccinatie?

We nemen je mee op weg en laten je kennismaken met de zeven stappen die je in het vaccinatiecentrum doorloopt.

Je ontsmet je handen.

Handen ontsmetten

 

Je temperatuur wordt automatisch gemeten.

Temperatuurmeting

 

Aan het onthaalloket kijken we je gegevens na. Breng zeker je identiteitskaart en uitnodigingsbrief mee! Je krijgt een ticket met een volgnummer.

Onthaalloket

 

Je wacht even in de wachtzaal. Als het jouw beurt is, verschijnt je nummer en het lokaal op de schermen.

Wachtzaal vaccinatiecentrum

 

Je hebt in het lokaal een kort gesprek met de verpleegkundige. Vertel daar zeker of je een medisch probleem hebt.

Voorgesprek met verpleger

 

De verpleegkundige vaccineert je.

Coronavaccin

 

Je rust een kwartier uit in de rustruimte, zodat we kunnen controleren of je geen last hebt van bijwerkingen. Voel je je niet goed, meld het aan de steward!

Rustruimte vaccinatiecentrum

Top

Vaccinatie bij jongeren

De 12- tot 15 jarigen hebben de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Dat kan op 2 manieren:

Lees hier alle informatie over vaccinatie bij 12- tot 15-jarigen.

Top

Medische vragenlijst

In het vaccinatiecentrum overloopt een verpleegkundige samen met jou een vragenlijst over je gezondheidstoestand. Ter voorbereiding kan je thuis deze vragenlijst al eens overlopen en eventueel hulpbehoevende mensen uit je omgeving hierbij helpen.

Lees hier de medische vragenlijst die bij het vaccineren wordt overlopen.

Top

Thuisvaccinatie

Wie echt niet in het vaccinatiecentrum geraakt, kan thuis gevaccineerd worden.
Dit kan enkel als je door gezondheidsproblemen niet naar het vaccinatiecentrum kan komen.
Je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren.

Lees hier meer informatie

 Top


Timing

Wanneer word je gevaccineerd?

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wie juist wanneer gevaccineerd wordt, hangt af van leeftijd, eventuele risicogroep of beroep.

In Ninove kregen alle personen ouder dan 12 al de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Wie ouder is dan 12 jaar en zich nog wil laten vaccineren, kan contact opnemen met het vaccinatiecentrum via 0800 20 507.

Top

Vaccinatie en vakantie

Wil je op vakantie? Het beste is om te wachten tot je volledig gevaccineerd bent. Kan je toch niet wachten? Plan je vakantie tussen 2 vaccindosissen in.

 • Ben je al een eerste keer gevaccineerd, dan kan je je tweede dosis niet uitstellen.
 • Enkel als je je eerste en tweede dosis nog moet krijgen, kan er beperkt én als er vrije plaatsen zijn, geschoven worden met de datum.
 • Mis je je tweede dosis, dan kan je eind augustus en in september een inhaalvaccinatie krijgen.

Lees hier alle informatie over corona en vakantie.

Top

Vaccinatieteller

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Ninove minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Top


Coronatijdcapsule

Aan de ingang van het vaccinatiecentrum staat een tijdcapsule opgesteld. Met de Ninoofse coronatijdcapsule geeft de stad een culturele meerwaarde aan de vaccinatiecampagne.

We nodigen elke Ninovieter uit om een persoonlijke boodschap of getuigenis in de capsule te droppen. Welke herinnering aan ‘corona’ neem je mee naar de toekomst? Welk voorwerp of ritueel staat voor jou symbool voor deze tijd? Je kan het vertellen of tekenen op een voorgedrukt postkaartje, dat samen met een informatiefolder in alle Ninoofse brievenbussen werd bezorgd en dat je ook op publieke plekken in de stad vindt. Maar evengoed gebruik je je eigen favoriete bloemetjespapier voor je getuigenis of voed je de capsule met persoonlijke documenten, foto’s en voorwerpen.

De capsule is een manier om louterend met de coronamiserie om te gaan: we sluiten een vervelend tijdperk af en blikken hoopvol vooruit naar betere tijden. Daarom heeft de tijdcapsule de vorm en het uitzicht van een luciferdoosje, een van de Ninoofse symbolen: oude tijden verbranden, de vonk van nieuwe tijden aanwakkeren, het vuur van de hoop brandend houden.

Nadat het vaccinatiecentrum zijn deuren zal gesloten hebben, zal de Ninoofse coronatijdcapsule bewaard worden in de bibliotheek. Ten laatste in de zomer van 2041 zal de coronatijdcapsule worden geopend.

Top


Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceert de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee biedt men anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie wordt in 18 talen ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren.

De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play.

Top


Vragen en antwoorden

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt?

Vragen over coronavaccinatie zijn normaa! Lees hier alle vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona.

Heb je 101 vragen? Hier zijn alvast 7 antwoorden in een kort filmpje.

Top


Meer info?

Top


Contact informatie