Coronamaatregelen bij de organisatie van evenementen in Ninove

Sinds 20 november 2021 gelden in België nieuwe regels bij het organiseren van evenementen. Uiteraard zijn die ook van toepassing voor de evenementen die in Ninove georganiseerd worden. We zetten ze even op een rijtje:

Brede mondmaskerplicht vanaf 10 jaar

Voortaan is op heel wat plekken en in heel wat situaties het dragen van een mondmasker verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar. Het mondmasker is onder andere verplicht bij alle evenementen, zowel indoor als outdoor, en ongeacht de grootte van het evenement of het aantal aanwezigen op het evenement. Het is ook verplicht in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend, in winkels en winkelcentra, in stadsgebouwen, in de bibliotheek, in fitnesscentra, in gebouwen voor de eredienst en in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector. Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/

Covid Safe Ticket + mondmasker

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Ticket geeft toegang tot onder andere evenementen en de horeca. Voortaan is op locaties en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, ook het mondmasker verplicht.  

Het Covid Safe Ticket + mondmasker is verplicht voor:
•    publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten. Deze regel geldt dus voor alle evenementen met meer dan 50 personen die in een van de Ninoofse buurthuizen georganiseerd worden. Het Covid Safe Ticket + mondmasker is ook van toepassing in cc De Plomblom,. Zelfs tijdens de voorstelling  blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Wie een ticket voor een voorstelling in cc De Plomblom kocht, maar dit wenst te annuleren, krijgt een voucher voor een latere voorstelling of wordt het ticket terugbetaald.
•    horeca (inclusief privé-bijeenkomsten die er plaatsvinden).

Geen fuiven in De Kuip

Het stadsbestuur verbiedt tot 28 januari 2022 alle fuiven en dansevenementen in De Kuip. Wie er een fuif geboekt heeft, kan kosteloos annuleren. Enkel zittende evenementen worden nog toegelaten in De Kuip. 
Eigenaars van private zalen zullen in geval van een fuif de federale coronaregels dienen toe te passen die gelden voor discotheken en dancings: als ze geen verplichte mondmaskerdracht willen toepassen, moeten ze hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest ter plaatse. Hier geldt dus: Covid Safe Ticket + zelftest.

Gouverneur van de provincie nam extra maatregelen voor fuiven, feesten en evenementen

Het inrichten door organisatoren van wie dit niet tot de normale programmatie en opdracht behoort van publiek toegankelijke fuiven, feesten en evenementen met als hoofddoel het afspelen van (elektronisch versterkte) muziek, is niet toegelaten. Dit geldt van 26 november 2021 tot en met 26 december 2021. Meer info lees je op de website van de gouverneur van Oost-Vlaanderen  

Wel dinsdagmarkt, geen kerstmarkten

De wekelijkse markt op dinsdag, waar mensen levensmiddelen zoals voeding en kledij kopen, kan voorlopig blijven doorgaan. Kerstmarkten of andere markten waar men komt ‘voor de sfeer’, worden verboden. 

Eetfestijnen: liever afhaal

Eetfestijnen kunnen blijven doorgaan, maar dienen de regels te volgen die gelden voor de horeca. Dit wil zeggen: bezoekers moeten een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen en er geldt de mondmaskerplicht zoals in de horeca. Enkel zittend als je eet of drinkt, mag het masker af. 

Het stadsbestuur raadt echter aan om het eetfestijn te annuleren en te opteren voor een afhaaleetfestijn. 

Meld je evenement bij de stad (dienst evenementen)

Wie van plan is de komende periode (tot en met 28 januari 2022) een evenement te organiseren, raden we aan om contact te nemen met de dienst evenementen via evenementen@ninove.be of 054 50 52 85. Dan bekijken we samen of en onder welke voorwaarden je het evenement coronaveilig kan organiseren.


Contact informatie