Coronavirus: info voor ondernemers

Corona hinderpremie: dien nu je aanvraag in!

Vanaf vrijdag 27 maart kan je online je corona hinderpremie (4.000 euro) aanvragen via de website van VLAIO. Je hebt enkel recht op de premie bij een verplichte sluiting van je fysieke locatie. De aanvraag moet je online via de applicatie indienen, ten laatste binnen de 30 kalenderdagen na het aflopen van de verplichte sluitingsperiode. 

Lees meer...

Veel gestelde vragen: antwoorden voor ondernemers

Voor een uitgebreide lijst van alle handelsactiviteiten, hun maatregelen en uitzonderingen kan je terecht op de FAQ pagina voor ondernemers.

Alle veel gestelde vragen voor ondernemers werden verzameld op deze pagina.


Heb je nog geen antwoord gevonden op je vragen? Contacteer dan het noodloket lokale economie!

De stad voorziet een noodloket voor de dienst lokale economie zodat zij steeds bereikbaar zijn voor al jouw vragen. Contacteer de dienst via 054 50 50 50 of lokale.economie@ninove.be.


Hier vind je een overzicht van alle informatie voor ondernemers in verband met de getroffen maatregelen tegen het coronavirus.

Inhoud

Economische bovenlokale steunmaatregelen 

Op 2 weken tijd is onze wereld volledig veranderd. Corona is een vreselijke crisis voor onze gezondheid, maar evenzeer voor onze economie.

Daarom zijn de federale en de Vlaamse regering in actie geschoten en hebben zij tal van maatregelen aangekondigd voor onze werkgevers, werknemers, zelfstandigen en bedrijven.

Alle economische steunmaatregelen vind je hier, samen met de links waar je de premies kan aanvragen. Check deze pagina regelmatig voor updates!

Naar boven

Maatregelen voor handelszaken en recreatieve activiteiten

Rekening houdend met de aangepaste maatregelen van de nationale veiligheidsraad:

 • voor alle winkels geldt dat zij de nodige maatregelen moeten nemen om de social distancing maatregelen te respecteren en in het bijzonder het houden van de sociale afstand van 1.5 m tussen elke persoon.
 • Bovendien moet de toegang tot grote oppervlakten als volgt worden geregeld:
  • één persoon per 10m² gedurende een maximale periode van 30 minuten
  • in de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld.

Opgepast! Kappers moeten vanaf 25 maart volledig sluiten!

Enkel volgende handelszaken mogen geopend blijven:

 • Banken (tijdens de week open op afspraak)
 • Postkantoren
 • Dokters
 • Apotheken
 • Dierenartsen en dierenvoedingswinkels
 • Krantenwinkels
 • Tankstations en leveranciers van brandstoffen
 • Nachtwinkels (mogen vanaf openingsuur tot 22 uur open blijven, in en rondom de winkel gelden de regels van social distancing)
 • Wassalons (mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing)
 • Hotels (maar zonder toegang tot bar, restaurants en creatieve ruimtes)
 • Opticiens en gehoorwinkels (mits de maatregelen van social distancing gevolgd worden)
 • Wijnhandelaren (mits de maatregelen van social distancing gevolgd worden)
 • Kinesisten, osteopaten, podologen mogen activiteiten blijven uitoefenen (mits de maatregelen van social distancing gevolgd worden), maar uitstelbare zorg dient te worden verdaagd
 • Advocaten, notarissen en deurwaarders mogen klanten blijven ontvangen, met name voor het tekenen van akten (mits de maatregelen van social distancing gevolgd worden). Waar mogelijk moet telewerk en elektronische communicatie toegepast worden
 • Garages, bandencentrales en glasherstellingen mogen open blijven, doch enkel voor dringende reparaties (social distancing in acht nemend)
 • Verzekeringskantoren mogen open blijven maar worden aangemoedigd gebruik van internet en telefonie te generaliseren om hun activiteiten voort te zetten. Een verzekeringsexpert mag zich enkel ter plaatse begeven om dringende schadevaststellingen te doen en mits naleving van de social distancing maatregelen
 • E-commerce handelaars (die niet als essentieel worden beschouwd) mogen hun activiteiten voort zetten, mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden. Onder e-commerce wordt levering aan huis en afhaling aan officiële afhaalpunten verstaan. Leveringen aan huis krijgen de voorkeur. Een bestelling afhalen in de winkel is niet toegelaten.
 • Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten ervoor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren (klanten kunnen hun bestellingen niet rechtstreeks in de winkel afhalen).
 • Poetshulp, ramenwassers en schouwvegers mogen hun activiteiten blijven voortzetten, mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.
 • Voedingswinkels:
  Enkel winkels en horecazaken die in hoofdzaak levensmiddelen verkopen mogen geopend blijven, als:
  - er geen verbruik ter plaatse is;
  - de nodige maatregelen genomen zijn om het verbruik ter plaatse te verhinderen;
  - men in staat is om social distancing tussen de klanten te organiseren

Mogen geopend blijven:
- bakkers
- slagers
- groenten & fruit
- viswinkels
- dierenvoedingswinkels
- kruideniers
- drankenhandelaars
- bio- en hoevewinkels
- frituren, afhaalchinezen, broodjeszaken, snackbars, ijszaken ... (moeten de hygiënische maatregelen en social distancing respecteren waarbij ze ook de eventuele wachtrijen buiten organiseren)

 • Supermarkten
  Toegang tot supermarkten zal op een gecontroleerde manier gebeuren, met een maximum aantal klanten dat tegelijkertijd in de supermarkt kan aanwezig zijn (maximaal 1 klant per 10 vierkante meter gedurende maximaal 30 minuten), zodat men steeds een veilige afstand van 1,5 meter kan bewaren (i.e. de lengte van een winkelkarretje). In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te gaan winkelen. Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen. Ook in kleinere voedingswinkels en apotheken dient er een actief wachtrijbeheer ingevoerd te worden zodanig dat een veilige afstand (1,5m) kan gegarandeerd worden
 • Gemengde winkels
  Voedingswinkels (voor mens en dier) die als secundair product ook non-food aanbieden (bijvoorbeeld papierwaren) blijven geopend en mogen die papierwaren blijven verkopen. Ook slagerijen, bakkerijen, chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, wijnzaken en winkels waar alcoholhoudende dranken worden verkocht mogen openblijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden. Winkels die voeding slechts als secundair product aanbieden, moeten sluiten."

Wat zijn de toegestane openingsuren voor de winkels die openblijven?
Het ministerieel besluit voorziet in een wijziging van de openingsuren. Voor de coronacrisis mochten winkels openblijven tot maximum 20 uur (en 21 uur op vrijdagavond). Nu mogen die winkels openblijven tot 22 uur.

Is de verkoop van planten en bloemen toegelaten in winkels die voeding en dierenvoeding verkopen?
Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de social distancing maatregelen. Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als 'niet-essentiële' handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn met levering aan huis.

Naar boven


Maatregelen voor horeca

De inrichtingen die tot de horecasector behoren, worden gesloten. Het terrasmeubilair moet naar binnen gebracht worden. De hotels mogen echter openblijven met uitzondering van hun eventuele restaurants, bars, eethoeken, seminariezalen en andere gemeenschappelijke ruimtes.

Kan ik nog eten laten leveren of eten afhalen?
Ja, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Wachtrijen buiten moeten beperkt worden. De verkoop van maaltijden om mee te nemen en de leveringen van maaltijden mag enkel tussen 7u en 22u.


Naar boven

 

Maatregelen kermis, dinsdagmarkt en andere voedselkramen

Er is tijdelijk geen dinsdagmarkt in Ninove.

Wat mag er wel of niet inzake ambulante handel en kermissen?
Bekijk hier een overzicht.

Wijk-werken VDAB

De wijk-werkbemiddelaars werken van thuis uit, dit is zo opgelegd door VDAB. Zij blijven wel telefonisch en via mail bereikbaar voor wijk-werkers en gebruikers.

 • alle opdrachten van de wijk-werkers worden opgeschort. De wijk-werkers worden door de wijk-werkbemiddelaars hiervan op de hoogte gebracht.
 • gebruikers worden verwittigd dat ze voorlopig geen beroep meer kunnen doen op de wijk-werkers tot de maatregelen vanuit de overheid weer versoepeld worden.
 • er worden geen nieuwe opdrachten opgestart, nieuwe koppelingen zijn voor na de crisis.
 • er wordt per locatie gezorgd voor een brievenbus waar wijk-werkers hun prestatieformulier en/of cheques kunnen deponeren zodat de uitbetaling kan volgen.

Naar boven

Aangifteformulier belastingen

Recent ontving je van de stad een aangifteformulier voor de belastingen. In de brief staat dat bedrijven tegen 31 maart de aangifte moeten indienen. Het versturen van de brief heeft het ontvangen van de richtlijnen over de fiscale maatregelen op lokaal niveau, gekruist. De timing op deze brief blijft uiteraard niet behouden, omdat de stad momenteel fiscale maatregelen uitwerkt om de bedrijven en handelaars te ondersteunen.

Zodra er meer duidelijkheid is over de fiscale maatregelen, brengt onze dienst je meteen op de hoogte.

Naar boven

Oproep: blijft je zaak open, laat het ons weten!

De dienst lokale economie vraagt alle ondernemers/handelaars in Ninove om een mail te sturen naar lokale.economie@ninove.be met de volgende informatie:

 1. Blijf je geopend? Zo ja, welk soort handelszaak?
 2. Welke activiteiten blijf je verder zetten?
 3. Telefoonnummer en emailadres van contactpersoon

Wij maken een overzicht van alle handels- en horecazaken waar de burgers terechtkunnen.

Naar boven


Mag je open blijven? Hang dan deze affiches op!

Er werd beslist dat de handelaars die hun winkel mogen openen, minstens aan de ingang duidelijk moeten afficheren hoeveel mensen er binnen mogen.

Maximum 1 klant per 4 vierkante meter nuttige oppervlakte mag worden toegelaten in de winkel (behalve bij strengere maatregelen door de hogere overheid, de eigen sector en/of eigen keuze).
Het aantal personen dat toegelaten is in jouw winkel, moet je zelf berekenen aan de hand van je totale nuttige oppervlakte.
Daarna vul je het maximum aantal toegelaten personen in op de affiche en hang je deze aan je inkom/ buitendeur, duidelijk zichtbaar voor de klanten en politie.
Indien de maatregelen veranderen, kan je een nieuwe affiche afprinten en eenvoudig aanpassen.  Affiche - Max. aantal personen toegelaten (klik om te downloaden)    

   

 


  Affiche - Afstand bewaren tijdens shoppen (klik om te downloaden)

 
 

Krijgen hulpverleners en zorgverstrekkers bij jou voorrang op andere klanten? Hang dan deze affiche op in jouw zaak!

 


Affiche - Voorrang aan hulpverleners en zorgverstrekkers


 

Naar boven

 

Nuttige telefoonnummers

Naar boven


Contact informatie