Carnaval: kalender

11 tips om toch carnaval te vieren!

We weten het al sinds vorige zomer: er is geen carnaval in 2021. Toch doen de verschillende carnavalsinstanties hun best om een aantal vaste waarden te presenteren en zo voor een beetje carnavalssfeer in de stad te zorgen. Coronaveilig, uiteraard.

  

Zo hangt in de stad op tal van plaatsen de carnavalsaffiche uit, een realisatie van de vzw Koninklijke Karnavalraad. Het winnend ontwerp was deze keer van Koen Van Op Den Bosch van carnavalsvereniging Van ’t Alverdrau Donker.

 

De Jongeren Karnavalraad zorgde ook dit jaar voor een pin, gemaakt naar een ontwerp van Michiel Van Damme van MKV De Kloefkappers. Deze pin was in een recordtempo uitverkocht.

 

De Ridders in de Wortelorde hebben hun kindercarnaval moeten annuleren. Maar ook zij zorgen voor een schitterende pin, namelijk ‘Ezeltje’. Deze pin is nog altijd te verkrijgen via www.riddersindewortelorde.be.

 

De Prinsencaemere beloont elk jaar de meest muzikale talenten uit Ninove met een prijs voor het beste stoetliedje en het beste carnavalsnummer. In dit covid-jaar krijgen de Ninoofse carnavalsgroepen de gelegenheid om een lijflied te componeren voor de Prinsencaemere: een ambiancenummer dat hen doorheen de stoet kan loodsen en waarop ze kunnen dansen met zijn allen tot ze van de camion vallen. Er is een mooie geldprijs aan verbonden. Inschrijven kan via deplaat@prinsencaemereninove.be. De winnaar wordt bekendgemaakt op zondag 21 februari op ENKAAVEE.

Hoe een prinsaanstelling? Jaja, een gerecycleerde prinsaanstelling! Dus 2021 krijgt toch een prins carnaval? Ja hoor! Ook benieuwd wie de nieuwe prins carnaval wordt? Stem dan zaterdag 6 februari om 19 uur af op www.enkaavee.be en kijk live mee naar de ontknoping. Dit is een initiatief van de vzw Koninklijke Karnavalraad.

De stedelijke feestcommissie gaat op zoek naar de beste 111 Ninoofse carnavalsliedjes aller tijden. Iedereen kan zijn favoriete top-5 inzenden, met vermelding van naam en adres, via top111sfc@gmail.com tot en met 15 februari 2021. Op basis van de ingezonden lijsten wordt ‘De beste 111’ samengesteld. De inzending die de top vijf voorspelt of het dichtst benadert, wint een waardebon van 100 euro. Daarnaast worden 20 waardebonnen van 25 euro onder de inzenders verloot, te besteden bij de lokale handelaars. ‘De beste 111’ en de winnaars worden bekend gemaakt op 19 februari via ENKAAVEE.

 

Tijdens de hele carnavalsperiode kan je kijken en luisteren naar de carnavalszender ENKAAVEE via www.enkaavee.be. ENKAAVEE nam ook het initiatief om een miniatuurstoet te organiseren. Het thema is 'Klein maar Dapper'. Een 20-tal groepen hebben zich ingeschreven.Benieuwd wat de groepen er van gemaakt hebben? Stem dan 21 februari zeker af op ENKAAVEE.

De stedelijke feestcommissie voorziet ook voor elke vaste carnavalsgroep, de prinsenwacht en De Gasthieëren gratis het jaarlijkse vlagje. Een beperkte oplage van dit unieke ‘corona-exemplaar’ kan vanaf 10 februari besteld worden via evenementen@ninove.be. De kostprijs is 10 euro, je kan maar één exemplaar bestellen. Wees er snel bij, je bestelling is pas definitief na betaling.

 

Den Belleman (Hans Van Laethem) zorgt samen met zijn Wettelwacht voor een Wettelverbranding. Deze zal live uitgezonden worden op dinsdag 23 februari op ENKAAVEE

      

                     

Aan het balkon van het oud stadhuis kan je de hele maand februari de carnavalsversiering bewonderen. De beiaard speelt er de hele maand de carnavalsliedjes ‘Aai mauine wettel’ en ‘Wauilen zenj de Ninovieterkes’.


Contact informatie

 • Evenementen (dienst)

  oud stadhuis

  Oudstrijdersplein 6
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 17:00 (na afspraak)
  • Morgen open van 09:00 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 17:00 (na afspraak)
  Alle informatie