Bijzondere Veldwachter

Wie is de bijzondere veldwachter?

De bijzondere veldwachter is gehuld in een groen uniform. Hij draagt ook een legitimatiekaart en herkenningsteken bij zich. De bijzondere veldwachter is gemachtigd om een wapen te dragen. Je zal hem vaak buiten zien, in de straten van de stad maar vooral op groene plaatsen (zoals bossen of parken, rivieren en andere waterwegen, …).

Onze bijzondere veldwachter is de enige in Vlaanderen die zijn functie uitoefent voor een lokale overheid.

Wat doet een bijzondere veldwachter?

De bijzondere veldwachter ziet toe op de naleving van wetgeving in verband met vissen, bossen, jagen en de natuur in het algemeen. Vaak zullen deze inbreuken plaatsgrijpen op groene plaatsen (bijvoorbeeld de Dender).

Indien een inbreuk op heterdaad wordt vastgesteld, kan de bijzondere veldwachter een proces-verbaal opstellen van de overtreding (zoals de politie dit doet). Op die manier kan hij een inbreuk sanctioneren.

Naast sanctioneren, probeert de bijzondere veldwachter ook te sensibiliseren en dus overtreders bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag op de natuur.

In het algemeen houdt hij ook een oogje in het zeil voor het opduiken van planten of dieren (bijvoorbeeld everzwijnen) die schade kunnen aanbrengen aan de omgeving.

Indien je vragen hebt of een melding van een inbreuk wil doen, contacteer de bijzondere veldwachter via bijzondereveldwachter@ninove.be.


Contact informatie