Beter in je vel met een beweegcoach

Meer bewegen zorgt ervoor dat je beter slaapt, dat je makkelijker kan ontspannen, dat je vaker buitenkomt en dat je meer sociaal contact hebt. Het zijn voordelen die hand in hand gaan met een actievere levensstijl. In het kader van het project Gezonde Gemeente wil de stad haar inwoners helpen om fitter te worden. Hoe? Dat legt Bewegen Op Verwijzing-coach Maud Goossens ons haarfijn uit.

Maud, jij bent een Bewegen Op Verwijzing-coach. Wat doe jij precies?

Maud: “Ik help mensen op weg naar een actiever en gezonder leven. Word jij door je huisarts naar mij doorverwezen? Dan stellen we samen een beweegplan op. Eentje dat 100% past binnen jouw dagdagelijkse planning, bij je (beweeg)noden en bij je (sportieve) interesses. Een persoonlijke coach die je gaat helpen om meer te sporten schrikt sommige mensen misschien af, maar bewegen is makkelijker dan je denkt. Het hoeft niet altijd tijdrovend te zijn of veel te kosten. Zo kan je fietsen naar je werk, meer tuinieren, een wekelijkse wandeling maken met je kinderen of gaan zwemmen. Die bewegingen zijn eenvoudig en lang vol te houden. Het is net die haalbaarheid van het beweegplan die cruciaal is om ook na de begeleiding je nieuwe levensstijl verder te zetten. De deelnemers hebben heel uiteenlopende verhalen, dus blijft het voor mij telkens een uitdaging met een goed plan op de proppen te komen.“

Kan iemand met zo’n beweegplan dan niet alleen aan de slag?

Maud: “In principe wel, maar vooral in het begin is het belangrijk dat ik je als coach help en motiveer. De mens is een gewoontedier. Het kweken van nieuwe dagdagelijkse (beweeg-)gewoontes is daarom ook geen makkelijke taak om op je eentje te volbrengen. We merken dat mensen er baat bij hebben als iemand hen opvolgt en bijstuurt waar nodig. Ik geef je wel de juiste tips om na de begeleiding te blijven bewegen.”

Wie kan er bij jou terecht voor een coachingstraject?

Maud: “Iedere volwassene die nood heeft aan beweging kan zich aanmelden voor Bewegen Op Verwijzing. Personen met specifieke gezondheidsrisico’s zijn bij ons ook aan het juiste adres. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, valrisico bij ouderen, een depressie of hart- en vaatziekten. Bewegen heeft op elk van deze een positief effect. Met de juiste begeleiding krijgen deze deelnemers op hun eigen ritme een beweeglijker leven.”

Ook voor mensen met mentale problemen kan een BOV-coach dus een oplossing bieden?

Maud: “Absoluut. Een tijdje terug werd een jonge man met een burn-out via de huisarts naar mij doorverwezen. Computergames zijn z’n veilige haven, maar verstoorden zijn dag- en nachtritme volledig. Samen zijn we op zoek gegaan naar beweegvormen die voor hem werken. Virtual reality games bleken een goede oplossing. Ook wilde hij heel graag met z’n hond gaan wandelen omdat hij weet dat het niet alleen zijn hond, maar ook hem goed doet. Drie keer per week start hij nu de dag met een fikse wandeling, één van de manieren om dat dag-nachtritme ook weer onder controle te krijgen.

Je geeft individuele begeleiding, is dat niet prijzig?

Maud: “Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteer je van heel lage tarieven. Naast de individuele sessies van 5 euro per kwartier, kan je ook aansluiten bij een groepssessie. Die volg je al voor 1 euro per kwartier. Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds krijgen nog een extra korting. Het wordt je zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om met een professionele coach meer te gaan bewegen.”

Ok, wij zijn overtuigd! Maar hoe begin ik eraan?

Maud: “Heel simpel. Je gaat langs bij je huisarts en vraagt om een verwijsbrief. Vervolgens surf je naar www.bewegenopverwijzing.be en maak je een afspraak met een coach in jouw regio. Die neemt contact op met jou, je stelt samen het beweegplan op en je bent vertrokken! Omdat we zo lokaal te werk gaan, zijn de coaches ook heel goed op de hoogte van het aanbod activiteiten en sporten in de stad. Dat is fijn voor iemand die liever in groep wil sporten of op zoek is naar enkele compagnons. Want ook die drempel – sporten in groep – proberen we zo laag mogelijk te maken. Als de deelnemer dat wenst, nemen wij contact op met een club of vereniging en gaan we zelfs mee naar de eerste training. We sporten niet mee, maar de stap om naar een nieuwe (beweeg-)plek toe te gaan is een pak lager als iemand je opwacht en je voorstelt aan de trainer.”


Wie is BOV-coach Maud?

  • Leeftijd? 26
  • Opleiding? Kinesitherapie
  • BOV-coach in Ninove sinds?  1 oktober 2021
  • Favoriete sportplek in Ninove? Zelf vind ik de sportwandelingen heel toegankelijk (zie www.ninove.be/sportwandelingen). Op het parcours hangen QR codes die je een extra conditionele oefening tonen. Zo maak je jouw wandel- of loopmoment een stukje uitdagender. En het is volledig gratis.
  • Dé beweegtip voor onze lezers? Zet je favoriete playlist op tijdens de huishoudelijke taken! Automatisch ga je meedansen
    op de muziek en dus veel meer bewegen.

Meer weten over Bewegen Op Verwijzing?

 


Contact informatie