Autovrije zondag

Affiche autovrije zondag 2017Op autovrije zondag hebben fietsers, skaters, voetgangers en andere zwakke weggebruikers het elk jaar opnieuw voor het zeggen in onze stad, en worden stank, lawaai en uitlaatgassen geweerd. We maken er telkens een heus feestje van, met straatacts, sportactiviteiten en interessante infostands over duurzaamheid en mobiliteit. Voor kinderen is er heel wat te doen - want zij zijn natuurlijk de weggebruikers van de toekomst. En wie droomt er niet van een rustige, groene en veilige stad voor zijn kroost?

Steeds meer mensen ontdekken dat het ook met minder auto kan, inclusief onverwachte voordelen. Tijdens de Week van de Mobiliteit van kan ook jij ontdekken hoe goed het doet om te kiezen voor (een combinatie van) het openbaar vervoer, de fiets, te voet of autodelen. Meer info en alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvandemobiliteit.be

Tijdens autovrije zondag kan je zelf ervaren hoe leuk het kan zijn om de auto eens thuis te laten, en te voet of per fiets af te zakken naar het centrum van Ninove. Overal in de binnenstad is er wel een activiteit, van gekke fietsen tot een rommelmarkt, maar je kan ook je oude fiets verkopen op de tweedehandsmarkt en meer leren over de mobiliteitsplannen van de stad. Dit jaar openen we autovrije zondag trouwens met een ijsjeskoers!

 

Activiteiten

Ijsjeskoers

We openen de autovrije zondag met een ijsjeskoers op milieuvriendelijke één- of meerwielers. Je bent welkom met een fiets, een monowheel, een segway, op rolschaatsen, met een go-cart, met een step, op een skate- of wave– of hover- of ander ‘bord’. Als er maar geen motor inzit. We verzamelen om 12.45 uur in de Weggevoerdenstraat (ter hoogte van de spoorwegovergang). De ijsjeskoers start om 13 uur.

 • Parcours: Weggevoerdenstraat, Stationsstraat, De Vlaeminckstraat, Kerkplein, Dekenijstraat, Biezenstraat, Lavendelstraat, Geraardsbergsestraat, Vuurkruisersstraat (eindpunt). Wie finisht, mag aanschuiven aan de ijsjeskar.

Cie de Vleesklak – Les Poids Lourds

Cie de Vleesklak maakt krachtpatsers van lichtgewichten en vice versa. Ze tillen niet zwaar aan spiermassa en geven jong en oud de kans om zich te meten. Al doen de mannen zwaarwichtig, op het einde delen ze, met enige lichtvoetigheid, de medailles uit.

 • 14 uur – 14.20 uur / 14.45 uur – 15.05 uur / 16.30 uur – 16.50 uur / 17.15 uur – 17.35 uur (mobiel).

Delinus – Chez jopie

De altijd vriendelijke barman Delinus van het rijdend etablissement ‘Chez Jopie’ laveert zijn mobiele café (twee tafeltjes en vier zitplaatsen) behendig door de autovrije straten, onder het  genot van een glaasje bubbels en heerlijke jazzmuziek door een charmante  zangeres.

 • 14 uur - 15.15 uur / 16 uur - 17.15 uur (mobiel).

ScubaBianchi – Aquarium Car

ScubaBianchi is een rijdend aquarium gevuld met goudvissen en een man die niet te vertrouwen is. Een interactieve installatie vol ‘special effects’ gebouwd in een versmalde autobianchi quattroposti uit 1965. Een straatfenomeen, dat verwondering schept en mensen verrast.

 • 15 uur – 15.30 uur / 16 uur – 16.30 uur / 17 uur – 17.30 uur (mobiel)

Ninove speelstad!

Groot speeldorp met begeleide attracties en springkastelen, knutselstands, workshops, verenigingenmarkt en allerlei animatie. Een aparte zone voor peuters en kleuters. En het gezellige jeugdraadcafé voor de ouders of begeleiders om even uit te rusten

 • Dr. Hemerijckxplein

Opendeur brandweer

Met rookhuisje (brandpreventie advies), demo ontzetting van een geknelde persoon bij verkeersongeval, frietketelbrand, kinderanimatie, rondvaart boot, static show voertuigen en verkoop van rookmelders ten voordele van stichting brandwonden.

 • D. De Bodtkaai

Opendeur Speelodroom

Vanaf 20 september kan groot en klein kan in de gloednieuwe speelotheek 'Speelodroom' terecht om speelgoed te ontlenen. Op autovrije zondag kan je al eens binnen piepen! Kom langs en ontdek deze nieuwe plek om te ontmoeten en samen te spelen.

 • Hoek Onderwijslaan – Bevrijdingslaan

Parcours gekke fietsen

Op de Bevrijdingslaan zorgt de sportdienst voor een traject met gekke fietsen. Lachen is verzekerd, maar tegelijkertijd test je ook je fietsvaardigheid!

 • Bevrijdingslaan

 

Behendigheidsparcours

Slalommen tussen kegels, rijden over fietsrampen, op smalle planken rijden met allerlei mobielen… Kinderen kunnen het allemaal testen!

 • Bevrijdingslaan

 

Fietstocht 'Over de heuveltjes van…'

Fietstocht van 25, 50 of 75 km met start en aankomst op de binnenkoer van het stadhuis (Centrumlaan). Starturen tussen 8 uur en 12 uur (75 km) en tussen 8 uur en 14 uur (25 en 50 km).

Deelnameprijs voor volwassenen: 3 euro per persoon, kinderen 1,5 euro. Organisatie in samenwerking met WTC Eldoradofietsers Zandbergen.

 

Fietsgravering

Laat je fiets gratis graveren door de politie.

 • Binnenkoer stadhuis, Centrumlaan, van 9 uur tot 17 uur

 

Blue-bike stand

Aan het Ninoofs station kan je al een aantal jaar een blauwe Blue-bike uitlenen voor max. 24 uur, gratis op ons grondgebied. Tijdens autovrije zondag kan je de fietsen testen op de Centrumlaan en krijg je info over hoe je hem kan ontlenen. Verleng je abonnement, vraag er eentje of stel je vragen over een abonnement aan de Blue-bikestand!

 • Centrumlaan

 

Trage wegen

De trage wegen in de Ninoofse deelgemeenten werden geïnventariseerd, in samenspraak met bewoners, provincie en stadsbestuur. Op basis van het advies dat zo voor elke weg tot stand komt, zal de stad voor de nodige realisaties op het terrein zorgen. Je kan alles op kaart komen bekijken.

 • Centrumlaan

 

Tweedehands fietsenmarkt

Op zoek naar een tweedehands fiets voor een zacht prijsje? Of een fiets op overschot? Dan moet je op de tweedehands fietsenmarkt zijn! Als je een fiets wil verkopen, schrijf je dan vóór 10 september in bij de dienst mobiliteit via mobiliteit@ninove.be. Je mag maximaal 3 fietsen verkopen. Geef volgende gegevens mee bij je inschrijving:  naam + voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, fiets(en) + type. De dienst mobiliteit bezorgt je op voorhand een plan met daarop jouw plaats

 • Centrumlaan

 

GIS-project

Info over het Geografisch Informatie Systeem GIS (een informatiesysteem waarmee ruimtelijke gegevens of informatie over geografische objecten (geo-informatie) kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd) en Geopunt (meer specifiek voor het opstellen van fietsroutes en het maken van hoogteprofielen van die fietsroutes).

 • Centrumlaan

 

Crashtest

De crashtest leert je wat een impact crashen met de auto kan hebben op de automobilist, maar ook op zwakke weggebruikers.

 • Centrumlaan

 

Mini-autodeelsalon

Naar analogie met het klassieke ‘autosalon’ willen we zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met autodelen. In een gezellig salon kunnen bezoekers tijdens een hapje en drankje kennis maken met lokale autodelers. Zij zijn immers de perfecte ambassadeurs om uit te leggen welke andere autodeelsystemen mogelijk zijn in de buurt,  hoe je andere autodelers vindt, hoe je een autodeelgroep kan starten, etc.

 • Centrumlaan

 

Promillebrillenparcours PISAD

De promillebril laat deelnemers voelen wat het effect op het gezichtsvermogen is wanneer je alcohol in het bloed hebt. De promillebril laat je inzien dat het inschatten van afstanden veel moeilijker wordt, ook als je je met de fiets of te voet verplaatst! Om het effect van de bril ten volle te voelen, wordt er tijdens de actie een parcours voorzien, die de persoon met de promillebril tot een goed einde moet brengen.

 • Centrumlaan

 

Fiesta Europa op 15, 16 en 17 september

Meerdaagse markt met een veertigtal marktkramers uit heel Europa. Zij brengen meestal specialiteiten, souvenirs en streekproducten uit hun land of regio. Met ‘food court’ waar je Europese hapjes kan proeven en een podium voor muzikale animatie.

 • Centrumlaan, zondag 17 september van 10 uur tot 19 uur

 

Aperitiefconcert Ba1

Elk lid van Ba1 (spreek uit “baéén”: Ninoofs dialect voor bijeen, tesamen) heeft zijn wortels in diverse – sommige reeds teloor gegane - muziekgroepen zoals De veske Voljeir, Balladeus, ’t Spek is geregeld, Yah Tararah. Door deze jarenlange samenspelervaring krijg je een groep die zodanig goed op elkaar is ingespeeld dat verbale afspraken meestal kunnen vervangen worden door een ‘muzikale knipoog’.

 • Lovertheater cc De Plomblom (ingang via Oudstrijdersplein), 11 uur

 

Les Odettes

Dit olijke damesduo-met-een-ondeugend-hoekje-af bezingt de kleine dingen des levens in vrolijke odes op swingende muziek uit de jaren 1930, 1940 en 1950. Entertainment met een lach, een traan en een vette knipoog door twee charmante retro-vedettes: muzikante Tine Vandenbussche (een accordeon met bigbandallures!) en actrice Erika Janssens.

 • 14.30 uur – 17.30 uur, Burchtstraat (omgeving Hospitaalkapel)

 

Wandelzoektochten

Twee wandelzoektochten, start telkens aan het toeristisch bezoekerscentrum Hospitaalkapel, Burchtstraat 44

- Wandel en zoek je graag? Dan is de wandelzoektocht van 12 km iets voor jou! De tocht gaat richting Outer door de historische prachtige open kouter met het Galgenveld en de “Diepe Straten” naar de wijk Lebeke bij de mannen van het houten geloof. Outer is het dorp van Smid Lambrecht, de “koude” smid, aanhanger van priester Daens en in de Lebeke richtten ze zelf hun houten kerk op. Stof genoeg om een en ander te ontdekken, te zoeken en te zien!

Lange wandelzoektocht (12 km), vrije start tussen 10 uur en 13 uur. Terug op startpunt ten laatste om 17 uur. Deelname: 7 euro per persoon

- Als het centrum van Ninove autovrij is, ontdek je de stad op een andere manier. Door leuke vragen op te lossen zie je zeker plekken waar je anders nooit op let. Geen wagens, sfeer, muziek, ambiance en zoeken maar!

Korte wandelzoektocht (5 km), vrije start tussen 14 uur en 15 uur. Terug op startpunt ten laatste om 17 uur.  Deelname: 5 euro per persoon

Op beide zoektochten trakteren we je op een koude Witkap én er is telkens een mooie prijs voor de winnaar!

 • Toeristisch bezoekerscentrum, Burchtstraat

 

Opendeur toeristisch bezoekerscentrum

Doorlopend opendeurdag in de Hospitaalkapel van 10 uur tot 18 uur

 • Toeristisch centrum, Burchtstraat

 

Ultima Thule – Dans me

Ultima Thule brengt figuren- en beeldend theater. Met ‘Dans me’ trekt het gezelschap de straat op en nodigt alle toeschouwers uit om samen de pop aan het dansen te ‘trekken’. ‘Dans me’ is “een reus om aan deel te nemen”.

 • 14.30 uur – 17.30 uur, hoek Oudstrijdersplein/Centrumlaan  

 

pIE p.KLEIN

pIE p.KLEIN (spreek uit: pie pee klein) is de missing link tussen stand-up-ska, patchankapop en  cabaretpunk. Eigen Nederlandstalige nummers in een ongewone bezetting. Strakke en melodische deuntjes. Niet-alledaagse beschouwingen bij herkenbare situaties. pIEp.KLEIN is een muzikaal rariteitencabaret met veel energie en goesting.

 • 14.30 uur - 15.30 uur. Oudstrijdersplein (oud stadhuis)

 

Guy et les Michelins

Guy et les Michelins’ nemen je mee op een reis richting Route du Soleil met op de radio alleen maar Franstalige hits. Een bouillabaisse van stijlen (disco, rock, blues, 80ties, slows …) gebracht door een ijzersterke liveband, lieftallige backingvocalistes en een zanger die van kinds af het Franstalige repertoire leerde op de campings aan de Ardèche. Smeer die stemmen en oefen die danspasjes voor een onvergetelijk Frans nostalgisch Feest met Guy et les Michelins!

 • 17 uur - 18.30 uur, Oudstrijdersplein (oud stadhuis)

 

Ensemble Leporello - Lyrical Minutes in the City

Interventies in de publieke ruimte / flashmob, Vier acteur-zangers vertolken alledaagse personages die elkaar op straten en pleinen ontmoeten, en tot zingen overgaan,

 • +/- 4 x 20 minuten tussen 13 uur en 17 uur. ’t Café - Graanmarkt

 

BMX-demonstraties

De mannen van Grounded tonen hun trucjes op de bmx-ramp

 • Beverstraat

 

Demonstraties sportverenigingen

Op de Graanmarkt zorgen heel wat sportclubs voor initiaties, demonstraties, sport-en spelvormen…: met o.a. hockey, karate, capoeira, Ninoofse doelschutters, reality fighting, atletiek, tafeltennis, gym, dansen.

 • Graanmarkt en plein aan de Twijnster

UiTPAS-stand

Kom langs op de uiTPAS-stand voor alle info over de UiTPAS, de spaar-en voordelenkaart voor je vrije tijd en doe er een 'gooi' naar leuke omruilvoordelen.

 • Graanmarkt

Boekenverkoop bib

De bib verkoopt haar afgeschreven materialen. Er is voor elk wat wils: romans en informatieve boeken voor jong en oud staan te wachten op een plaatsje in je boekenkast! Dit jaar 2 dagen: zaterdag 16 september van 9 uur tot 13 uur, zondag 17 september van 13 uur tot 17 uur.

 • bibzaal, ingang via E. De Deynstraat

 

Rommelmarkt en garageverkoop

Rommelmarkt en garageverkoop in de wijk Pamelstraat-Nederwijk, in samenwerking met het buurtcomité.

Standhouders moeten zich inschrijven bij joachimdm@yahoo.com of 0499 80 89 05

 • Pamelstraat/Nederwijk

 

Praktisch

Uurregeling

Alle activiteiten vinden plaats tussen 13 uur en 18 uur (tenzij anders vermeld)

Verkeersregeling

De meeste straten en pleinen in Ninove centrum zullen vanaf 11 uur parkeervrij, en tussen 12 uur en 19 uur verkeersvrij zijn. Dit zijn alle straten en pleinen die binnen de rode afbakeningslijn vallen op het plan hierbij.

Parkeren

Je kan je auto parkeren langs de ringwegen (Albertlaan, Aalstersesteenweg, Koning Boudewijnlaan, Brusselsesteenweg, Leopoldlaan, Elisabethlaan) en op volgende parkings: Carrefour, Colruyt, Mallaardparkings, PTI, HH Harten instituut, parking rechtover ’t Vierkant (enkel toegankelijk via Mallaardstraat). Langsheen de Mallaardstraat zijn er extra parkings voorzien op verschillende bedrijfsterreinen.

Bekijk hier het kaartje met alle activiteiten.

Meer info? Dienst communicatie, 054 31 32 25, communicatie@ninove.be

 


Contact informatie